Electrolux EOB8851WOX Recipe book

Tip
Recipe book
.......................................................... .......................................................
TR BUHARLI ANKASTRE FIRIN YEMEK TARİFLERİ KİTABI
OTOMATİK PROGRAMLAR
Ekran raf konumunu ve tüm otomatik ta‐
rihler için varsayılan pişirme sürelerini
gösterir. Yemekölçerli otomatik tarifler
için gösterge ekranında bitiş zamanı da
gösterilir.
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler birkaç ka‐
tegoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
•Balık
•Kek
Tatlılar
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Yardımcı Yemekler
Kombi Buharlı Pişirme
•Hazır
OTOMATİK PROGRAMLAR
Bu 3 otomatik program, her tür et veya diğer ye‐
mek tarifleri için en iyi ayarları verir:
Otomatik Ağırlıkölçer bulunan et programları
( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için yiyeceğin ağırlığını gir‐
meniz gerekir.
Otomatik Yemekölçer bulunan et programları
( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için iç sıcaklığı girmeniz gere‐
kir. Program sona erdiğinde sesli bir uyarı du‐
yulur.
Otomatik Tarifler ( Yardımlı Pişirme menüsü)
— Bu fonksiyon bir yemek için önceden belir‐
lenmiş değerleri kullanır. Yemeği bu kitaptaki
tarife göre hazırlayın.
Otomatik Ağırlıkölçer yemekleri
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Et kavurma
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Otomatik Ağırlıkölçer yemekleri
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Otomatik Yemekölçer yemekleri
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Rozbif
İskandinav Bifteği
Sırt Bölgesi - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Kümes Hayvanı, kemikli
Balık, bütün (1 kg'a kadar)
KUZU/DANA
Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 ila
3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 20 - 40 mm derinlikte kaplanma‐
lıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Raf konumu: 1
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın
ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
Kuzu İncik
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8 - 1,2 kg
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
2
www.electrolux.com
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış mantar
(280 g)
Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu, biberi ve
fesleğeni karıştırın ve kuzu incik üzerine serpin.
Kuzu inciği bir kızartma kabına alın ve üzerine
mantar serpin. Çorbalık sebze ve su ekleyin; alt
taraf 10 - 15 mm derinlikte kaplanmalıdır. Yakla‐
şık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu kolu, derisi alınmamış
•tuz
karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g ince dilimlenmiş kereviz
1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kalıplar halinde ince doğranmış do‐
mates (400 g)
•250 ml krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava şeklinde kesik‐
ler oluşturun. Tuz ve karabiberle terbiye edin ve
bir kızartma tavasında zeytinyağıyla her tarafını
kızarttıktan sonra çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir
pişirme tepsisinde çok az yağla pembeleştirin,
daha sonra domatesi, kremayı, sarımsak dişleri‐
ni, biberiyeyi ve kekiği ekleyin, karıştırın ve kuzu
kolunu üzerine koyun. Cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 130 dakika
Raf konumu: 1
Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1.000 ila
3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı ek‐
leyin; dip kısmının derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış mantar
(280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8 kesik
atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde kesin ve
kesiklerin içine yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve
fesleğeni karıştırın ve dana ayağı üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve üzerine
mantar serpin. Dana ayağına çorbalık sebze ve
su ekleyin; alt taraf 10 - 15 mm derinlikte kaplan‐
malıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm kalın‐
lığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde kesil‐
miş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş, ikiye
bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve küpler ha‐
linde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın doğran‐
mış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve ince
doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
TÜRKÇE 3
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma kabında
eritin ve sebzeleri içinde soteleyin. Sebzeleri ka‐
bın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun, baharatla
yın ve unla kaplayın. Kalan unu atın. Zeytin‐
yağını kızdırın ve dilimleri altın sarısı olana kadar
orta ısıda pişirin. Eti dışarı alın ve kalan zeytin‐
yağını kaptan dışarı dökün.
250 ml şarap ile rosto kabındaki et sularını karış‐
tırın, bir tencereye koyun ve kısık ateşte bir süre
kaynatın. 250 ml et suyunu, maydanozu, kekiği,
mercanköşkü ve küp şeklinde doğranmış doma‐
tesi ekleyin. Tuz ve karabiberle terbiye edin.
Sonra tekrar kaynamaya alın.
Sebzeleri kızartma kabına alın; en üste eti koyun
ve üzerine sosu dökün. Kızartma kabını bir ka‐
pakla kapatın ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 1
Doldurulmuş Dana Kaburgası
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 yumurta
200 g kıyma
tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır kesilmiş)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
50 g pastırma
•250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu sıkın. Ar‐
dından yumurta, kıyma, tuz, biber, doğranmış
soğan ve maydanozla karıştırın.
Dana kaburgayı (dolma için hazır kesilmiş ola‐
rak) terbiye edin ve dolma malzemesini kesikten
yerleştirin. Ardından kesiği dikin.
Dana kaburgayı bir rosto kabına alın, çorbalık
sebzeleri, pastırmayı ve suyu ekleyin. Yaklaşık
30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
750 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 g dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından suyunu
sıkın. Soğanı soyun ve ince doğrayın, ardından
biraz soteleyin ve doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri ve
soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızıbiberle
baharatlandırın, bir fırın kabına alın ve üzerini
pastırma dilimleriyle örtün. Çok az su ekleyip ci‐
haza verin.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
SIĞIR ETİ/AV ETİ/KUZU ETİ
Rozbif
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 48 °C
Orta pişmiş - 65 °C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın
ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
İskandinav Bifteği
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 50 °C
Orta pişmiş - 65 °C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın
ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
4
www.electrolux.com
Et kavurma
Bu programı rozbif ve sırt bölgesinden
yapılan yemekler için kullanmayın.
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
1.000 ila 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı ek‐
leyin; dip kısmının derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Marine Sığır Eti
Marine hazırlığını yapmak için:
1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 adet biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa, kere‐
viz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bırakın.
1,5 kg pirzola
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve 5
gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
•tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve kuru‐
tun. Tuz ve karabiberle terbiye edin, bir rosto ka‐
bında her tarafını iyice kızartın ve marine edilm
sebzelerden ekleyin.
Kızartma tavasına bir miktar marine sosu dökün;
dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır. Kızart‐
ma tavasını bir kapakla örtün ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 150 dakika
Raf konumu: 1
Sırt Bölgesi - Av Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70°C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın
ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
1.000 ila 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı ek‐
leyin; dip kısmının derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Tavşan
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30 g eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç meyveleriyle ovun,
tuz ve karabiber ekleyin ve erimiş tereyağını fır‐
çayla sürün.
Tavşan sırtını kızartma kabına alın, üzerine kre‐
ma dökün ve sebzeleri ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml krema
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve karabi‐
berle terbiye ettikten sonra bir tavaya alarak her
tarafını iyice kızartın.
TÜRKÇE 5
Tavşanları çıkarın ve soğanlarla pastırmayı kı‐
zartın. Üzerine bir tutam un serpin ve karıştırın.
Tavuk suyunu, beyaz şarabı ve kekiği karıştırın
ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalını ekleyin, eti tekrar ko‐
yun, üzerini kapakla örtün ve tekrar cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
Yabani Av Hayvanla
Marine etmek için:
1,5 l kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g havuç
2 soğan
5 defne yaprağı
5 diş sarımsak
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa, kere‐
viz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bırakın.
1,5 kg pirzola (omuzdan)
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve 3
gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
•tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine sosun‐
dan alın ve kurutun. Tuz ve karabiberle terbiye
ettikten sonra bir tavaya alarak her tarafını iyice
kızartın. Marine edilmiş horoz mantarlarını ve bir
miktar sebzeyi ekleyin.
Kızartma tavasına marine sosu dökün; dip kıs‐
mın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır. Kızartma ta‐
vasını bir kapakla örtün ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 140 dakika
Raf konumu: 1
Kuzu Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
1.000 ila 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı ek‐
leyin; dip kısmının derinliği 10 - 30 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Kuzu Pirzola, orta
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70°C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın
ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
Kuzu butu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
•tuz
karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 çay kaşığı ku‐
rutulmuş biberiye)
•su
Yöntem:
Kuzu budunu yıkayın ve kurutun; zeytinyağına
bulayın ve ete kesikler atın. Tuz ve karabiberle
terbiye edin. Sarımsak dişlerini soyup dilimleyin
ve biberiye tutamlarıyla birlikte etteki kesiklere
yerleştirin.
Kuzu budunu rosto tenceresine alın ve su ekle‐
yin; dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 165 dakika
Raf konumu: 1
KÜMES HAYVANI
Tavuk, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı 900
g ile 2.100 g arasında.
Yöntem:
Tavuğu ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun ve
baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30 dakika
sonra çevirin. Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
Hindi, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
1.700 ila 4.700 g arasında.
Yöntem:
6
www.electrolux.com
Hindiyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun ve
baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30 dakika
sonra çevirin. Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
Ördek, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
1.500 ila 3.300 g arasında.
Yöntem:
Ördeği ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun ve
baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30 dakika
sonra çevirin. Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
Kaz, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık ayarı
2.300 ila 4.700 g arasında.
Yöntem:
Kazı ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun ve ba‐
haratlarla terbiye edin. Yaklaşık 30 dakika sonra
çevirin. Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
Kümes Hayvanı, kemikli
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
Hindi göğsünü (kemikli) baharatlarla terbiye edin,
yemekölçeri takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Tavuk Budu
Malzemeler:
4 tavuk budu, her biri 250 g
250 g taze krema
•125 ml krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 g dilimlenmiş konserve mantar
20 g mısır nişastası
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve bir rosto tenceresi‐
ne alın. Kalan malzemeleri karıştırıp tavuk butla‐
rının üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
1 tavuk
•tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
50 g sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 g dilimlenmiş pastırma
250 g temizlenmiş ve dörde bölünmüş kesta‐
ne mantarı
12 arpacık soğanı, kabukları soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle terbiye
edip üzerine bir tutam un serpin.
Sade yağı bir rosto kabında kızdırın ve tavuğun
her tarafını kızartın. Beyaz şarabı, tavuk suyunu
ve soya sosunu koyarak kaynatın.
Maydanozu, kekiği, dilimlenmiş pastırmayı, man‐
tarları, arpacık soğanlarını ve sarımsağı ekleyin.
Tekrar kaynatın, üzerine bir kapak örtüp cihaza
verin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Portakallı Ördek Rosto
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
•tuz
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alın‐
mış ve küp şeklinde kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
TÜRKÇE 7
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle terbiye edin
ve portakal kabuğuyla ovun.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin içine doldu‐
run ve deliği kapatın.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde rosto
kabına koyun.
Portakalların suyunu sıkıp şeriyle karıştırın ve ör‐
değin üzerine boşaltın.
Ördeği cihaza yerleştirin ve 30 dakika sonra çevi‐
rin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
Tavuk Dolma
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte bütün
olarak)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
50 g galeta unu
3 - 4 yemek kaşığı süt
1 doğranmış soğan
1 demet doğranmış maydanoz
20 g tereyağı
1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutun. Yağı, tuzu ve biberi
karıştırıp tavuğa sürün.
Dolma içi: Galeta ununu ve sütü karıştırın.
Doğranmış soğan, maydanoz ve tereyağını pişir‐
me kabına alın ve soteleyin. Yürek, ciğer ve mi‐
deyi ince ince doğrayıp bir yumurta ekleyin. Son‐
ra tüm malzemeleri karıştırıp tuz ve karabiber ek‐
leyin.
Tavuk göğsünü bir kızartma kabına alıp cihaza
verin; 30 dakika sonra çevirin. Bir sinyal sesi du
yulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
Sebzeli Tavuk Göğsü
Malzemeler:
4 kemikli tavuk göğsü filetosu
tuz, karabiber, kırmızı biber ve köri
Yöntem:
Tavuk göğüslerini baharatlarla terbiye edin ve
cam bir kap içinde cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Su çekmecesine 450 ml su ekleyin.
BALIK
Balık, bütün (1 kg'a kadar)
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 65 °C.
Yöntem:
Balığı baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri ta‐
kın ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
Balık Fileto
Malzemeler:
600 - 700 g levrek, somon veya deniz alaba‐
lığı filetosu
150 g rendelenmiş peynir
250 ml krema
50 g galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
maydanoz, doğranmış
tuz, karabiber
limon
•yağ
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp bir süre
marine edin; ardından kağıt havluyla fazla suyu
alın. Balık filetolarının her iki tarafına tuz ve kara‐
biber dökün. Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış ve
ısıya dayanıklı bir kaba koyun.
Kaşar rendesini, kremayı, galeta ununu, tarhunu
ve doğranmış maydanozu karıştırın. Karışımı he‐
men balık filetonun üzerine dökün ve karışıma
küçük tereyağı parçaları ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
Kurutulmuş Balık
Malzemeler:
800 g kurutulmuş balık
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 büyük soğan
6 diş sarımsak, soyulmuş
2 pırasa
6 kırmızı biber
1/2 kalıp doğranmış domates (200g)
8
www.electrolux.com
200 ml beyaz şarap
200 ml bulyon
biber, tuz, kekik, keklik otu
Yöntem:
Kurutulmuş balığı bir gece suda bekletin. Ertesi
gün kurutulmuş balığın suyunu alın ve temiz suy‐
la bir sos kabına alıp kaynatın. Ardından kabı
ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Tavaya zeytinyağı döküp ısıtın. Soğanları soyup
ince ince doğrayın, soyulmuş sarımsakları ezin,
pırasaları dilimleyip yıkayın. Tüm malzemeleri
kızgın yağa alın ve kısaca soteleyin. Biberlerin
damarını alıp şeritler halinde kesin. Ardından,
doğranmış domateslerle birlikte tavaya alın.
Beyaz şarap ve bulyon ekleyip bir süre bekletin.
Biber, tuz, kekik ve keklik otu ile terbiye ettikten
sonra 15 dakika daha tavada bekletin.
Soğutulmuş kuru balığı sos tavasından alıp kağıt
havlu ile kurutun. Deriyi, kılçıkları ve yüzgeçleri
alın. Balığı yassı hale getirip sebzelerle birlikte
ısıya dayanıklı bir kaba alın.
Cihazın içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 1
Tuzda Balık
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5 - 2 kg
•2 taze limon
1 baş rezene
4 tutam taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki taze limonun suyuyla
ovun.
Rezeneyi ince dilimler halinde kesip, kekiklerle
birlikte balığa doldurun.
Kaya tuzunun yarısını bir fırın kabına yerleştirin
ve balığı üzerine koyun. Kaya tuzunun diğer yarı‐
sını balığın üzerine koyup sıkıca bastırın.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Kalamar Dolması
Malzemeler:
1 kg orta boy kalamar, temizlenmiş
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
90 g uzun taneli pişmiş pirinç
4 yemek kaşığı çam fıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü (kuru üzüm)
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
limon suyu, bir adet limondan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında durula‐
yın.
Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffaf olana ka‐
dar iki çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin.
Uzun taneli pirinci, çam fıstıklarını, kuş üzümleri‐
ni ve doğranmış maydanozu soğanlara ekleyip
tuz, biber ve limon suyuyla tatlandırın. Karışımı
çok sıkı olmayacak şekilde kalamara doldurup
deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını rosto kabına alın
ve kalamarı ocakta kızartın. Şarap ve domates
suyu ekleyin.
Kızartma kabını bir kapakla kapatın ve cihaza
verin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Somon Buğulama
Malzemeler:
400 g patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates (400 g)
4 somon filetosu
limon suyu, bir adet limondan
tuz ve karabiber
75 ml dolmalık garnitür
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve 25 da
kika tuzlu suda kaynattıktan sonra suyunu alıp
dilimleyin.
Taze soğanları yıkayıp ince ince doğrayın. Sa‐
rımsakları soyup kesin. Soğan ve sarımsakla
doğranmış domatesleri karıştırın.
Somon filetolarını limon suyuyla marine edin. Ar‐
dından kurutup tuz ve biber ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırıp yağlanmış ısıya
dayanıklı kaba alın, baharatları ekleyin ve somo‐
nu en üste koyun.
TÜRKÇE 9
Garnitürü ve beyaz şarabı üzerine dökün ve en
üstte biberiye ve kekik serpin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
Kremalı ve Ançüezli Patates
Malzemeler:
8 - 10 adet patates
2 soğan
125 g ançüez filetosu
•300 ml krema
2 yemek kaşığı galeta unu
karabiber
taze doğranmış kekik
2 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri yıkayın, soyun ve ince şeritler halinde
kesin. Soğanları soyup şeritler halinde kesin.
Isıya dayanıklı bir pişirme kabına tereyağı sürün.
Patateslerin üçte birini ve soğanları bu kaba alın.
En üste ançüez filetolarının yarısını koyup soğan
ve patateslerin diğer üçte birlik kısmı ile kaplayın.
Kalan ançüez filetolarını en üste dizin. En üste
kalan soğan ve patatesleri yerleştirin; en üstte
patatesler olmalıdır.
Biber ve üzerine doğranmış kekik serpin.
Ançüezlerin salamurasını kaba boşaltın ve kre‐
ma ekleyin. Galeta ununu serpin ve üste küçük
tereyağı parçaları koyun.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 3
Doldurulmuş Balık (Alabalık)
Malzemeler:
•1 limon
•balık
Yöntem:
Yıkayın, kurulayın ve ardından içini ve dışını li‐
mon suyuyla ıslatın. Bir süre çekmesini bekleyin
ve ardından tuz ve biberle tatlandırın. Balığı pas‐
lanmaz çelikten delikli bir kaba yerleştirin.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 3
KEK
Limonlu Sünger Kek
Karışımın malzemeleri:
250 gr tereyağı
200 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
4 yumurta
150 gr un
150 gr mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
Sos malzemeleri:
125 ml limon suyu
100 gr pudra şekeri
Diğer:
Kare kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu, vanilyayı ve
tuzu bir karıştırma kabına koyun ve köpürterek
karıştırın. Ardından birer birer yumurtaları içine
kırın ve tekrar köpürterek karıştırın.
Un ve mısır unuyla karıştırdığınız kabartma tozu‐
nu bu karışıma ekleyin ve karıştırın.
Hamuru, önceden yağlanmış ve un veya galeta
unu serpilmiş olan kek kalıbına dökün, üstünü
düzleştirin ve cihaza koyun.
Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra şekerini
karıştırın. Pişmiş keki bir alüminyum folyonun
üzerine çevirin.
Sosun dışarı akmaması için alüminyum folyoyu
kekin kenarlarından yukarı kaldırın. Keki tahta bir
çubukla birkaç yerden delin ve sosu bir fırçayla
sürün. Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye
bırakın.
Cihazın içindeki süre: 75 dakika
Raf konumu: 1
İsveç Elmalı Kek
Malzemeler:
5 yumurta
340 gr şeker
100 gr eritilmiş tereyağı
360 gr un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 gr)
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah, altı
fırın kağıdıyla kaplı
10
www.electrolux.com
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilyayı ve tuzu bir karıştır‐
ma kabına koyun ve 5 dakika boyunca köpürte‐
rek karıştırın. Ardından erimiş tereyağını ekleyip
karıştırın.
Kabartma tozu eklenmiş unu, krema halindeki
karışıma ekleyin ve karıştırın.
Son olarak soğuk suyu ekleyin ve her şeyi iyice
karıştırın. Hamuru kek kalıbına dökün, üstünü
düzleştirin ve cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Bisküvi
Malzemeler:
4 yumurta
2 çorba kaşığı sıcak su
50 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 gr şeker
•100 gr un
100 gr mısır unu
2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah, altı
fırın kağıdıyla kaplı
Yöntem:
Yumurtaların sarısını ayırın. Yumurta sarısını sı‐
cak su, 50 gr şeker, vanilya ve tuzla krema hali‐
ne getirin. Yumurta beyazlarını, köpük oluşturana
kadar 100 gr şekerle çırpın.
Un, mısır unu ve kabartma tozunu birlikte eleyin.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını dikkatlice
karıştırın. Daha sonra un karışımını dikkatlice ka‐
tın. Hamuru kek kalıbına dökün, üstünü düzleşti‐
rin ve cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 3
Cheese Cake
Tabanı için malzemeler:
•150 gr un
70 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 adet yumurta
70 gr yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta a
50 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gr az yağlı lor peyniri
3 adet yumurta sarısı
200 gr şeker
bir limonun suyu
200 gr taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40 gr veya
500 ml sütten puding yapmaya yetecek mik‐
tarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah kelepçeli kek
kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri ekleyip el
mikseriyle karıştırın. Karışımı 2 saat buzdolabın‐
da bekletin.
Karışımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış kek ka
lıbına dökün ve çatalla birçok yerinden delin.
Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm yüksekliğinde
bir kenar oluşturun.
Yumurta aklarını el mikseriyle köpük oluşturana
kadar çırpın. Kuru üzümleri yıkayın, iyice suyu
atmalarını bekleyin, romla karıştın ve çekmesini
bekleyin.
Lor peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon suyu, ta‐
ze krema ve puding tozunu bir karıştırma kabına
koyun ve hepsini iyice karıştırın.
Son olarak çırpılmış yumurta akı ile kuru üzümle‐
ri peynir karışımına katın.
Cihazın içindeki süre: 85 dakika
Raf konumu: 1
Meyveli Kek
Malzemeler:
200 gr tereyağı
200 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
3 yumurta
300 gr un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8 gr)
125 gr kuş üzümü
125 gr kuru üzüm
60 gr doğranmış badem
60 gr şekerli limon kabuğu veya portakal ka‐
buğu şekerlemesi
60 gr doğranmış kiraz şekerlemesi
70 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
TÜRKÇE 11
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm çapında
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilyayı ve tuzu bir karıştır‐
ma kabına koyun ve köpürterek çırpın. Ardından
birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar çırpın.
Un ile kabartma tozunu bu karışıma ekleyin ve
karıştırın.
Meyveleri de karışıma ekleyin.
Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve karışımın
kenarlarını ortasından biraz daha yüksek tutun.
Kekin kenarlarını ve ortasını soyulmuş bütün ba‐
demlerle süsleyin. Keki cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
Streusel Kek
Hamur malzemeleri:
•375 gr un
20 gr maya
150 ml ılık süt
60 gr şeker
1 tutam tuz
2 adet yumurta sarısı
75 gr yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 gr şeker
200 gr tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
•350 gr un
50 gr doğranmış fındık
30 gr eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt ve kenardan
aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine biraz un
serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya
dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye bırakın.
Şekeri, yumurta sarısını, tereyağını ve tuzu unun
kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin. Ardından, hamuru yuvarlayın ve yağlan‐
mış pişirme tepsisine yerleştirerek tekrar kabar‐
masını bekleyin.
Şekeri, yağı ve tarçını karıştırma kabına alın ve
karıştırın.
Un ve fındıkları ekleyin ve kırıntı karışımı elde
edene kadar yoğurun.
Tereyağını kabaran hamura serpin ve kırıntı karı‐
şımını eşit miktarda dağıtın.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Mayalı Çörek
Hamur malzemeleri:
650 gr un
20 gr maya
200 ml süt
40 gr şeker
5 gr tuz
5 adet yumurta sarısı
200 gr yumuşak tereyağı
Doldurma malzemeleri:
250 gr doğranmış ceviz içi
20 gr galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
60 gr bal
30 gr eritilmiş tereyağı
20 ml rom
Kaplama için malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
çok az süt
50 gr ince badem
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt, biraz şeker ve
kenardan aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine
biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri çat
layıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenme‐
ye bırakın.
Kalan şekeri unun kenarına koyun. Tüm malze‐
meleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına
getirin. Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin.
Dolguyu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın.
Hamuru üç eşit parçaya bölün ve uzun dikdört‐
gen şeklinde açarak yayın. Dolgunun üçte birini
her bir dikdörtgene serpin ve ardından hamur
parçalarını birleştirin.
Üç parça hamuru saç örgüsü şeklinde örün. Çö‐
reğin yüzeyini yumurta sarısı ve süt karışımıyla
kaplayın ve üzerine ince badem serpin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
Kalıpta kek
Tabanı için malzemeler:
500 gr un
12
www.electrolux.com
1 küçük paket kuru maya (8 gr kuru maya ve‐
ya 42 gr taze maya)
80 gr pudra şekeri
150 gr tereyağı
3 yumurta
2 dolu çay kaşığı tuz
•150 ml süt
70 gr kuru üzüm (1 saat önceden 20 ml vişne
liköründe bekletin)
Kaplama için malzemeler:
50 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, pudra şekerini, tereyağını, yu‐
murtaları, tuzu ve sütü bir karıştırma kabına ko‐
yun ve yoğurarak yumuşak bir hamur haline geti‐
rin. Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1 saat
kabarmasını bekleyin.
Kuru üzümleri hamura ekleyip yoğurun.
Bademleri, yağlanmış ve unlanmış girintili kek
kalıbının her bir deliğine ayrı ayrı yerleştirin.
Daha sonra hamuru sosis şekline getirin ve kek
kalıbına koyun. Üstünü kapatın ve yeniden 45
dakika kabarmasını bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Savarin Kek
Hamur malzemeleri:
•350 gr un
1 küçük paket kuru maya (8 gr kuru maya ve‐
ya 42 gr taze maya)
75 gr şeker
100 gr tereyağı
5 adet yumurta sarısı
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
•125 ml süt
Pişirme sonrası:
•375 ml su
200 gr şeker
100 ml erik brendisi ya da 100 ml portakal li‐
körü
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, şekeri, tereyağını, yumurta
sarılarını, tuzu, vanilyayı ve sütü bir karıştırma
kabına koyun ve yoğurarak yumuşak bir hamur
haline getirin. Kaptaki hamurun üzerini kapatın
ve 1 saat kabarmasını bekleyin. Daha sonra ha‐
muru yağlanmış halka şeklindeki kek kalıbına ko‐
yun, üstünü örtün ve 45 dakika daha kabarması
nı bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Pişirme sonrası:
Suyu ve şekeri kaynatın ve soğumasını bekleyin.
Erik brendisini ya da portakal likörünü şekerli su‐
ya ekleyin ve karıştırın.
Kek soğuduğunda, tahta bir çubukla çeşitli yerle‐
rinden delin ve karışımın eşit biçimde kekin içine
girmesini sağlayın.
Brownie
Malzemeler:
250 gr bitter çikolata
250 gr tereyağı
375 gr şeker
2 paket vanilya (yaklaşık 16 gr)
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı su
5 yumurta
375 gr ceviz içi
250 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yöntem:
Çikolatayı büyük parçalar halinde ayırın ve ben‐
mari usulü eritin.
Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve suyu krema hali‐
ne getirin, yumurtaları ve erimiş çikolatayı ekle‐
yin.
Cevizleri iri doğrayın, unla ve kabartma tozuyla
karıştırın ve çikolata karışımına katın.
Derin bir pişirme tepsisine pişirme kağıdı serin ve
karışımı üstüne koyup düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Soğumaya bırakın, pişirme kağıdını çıkarın ve
kare kare kesin.
Muffin
Malzemeler:
150 gr tereyağı
150 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
1 adet mumlanmamış limon kabuğu
2 yumurta
50 ml süt
25 gr mısır unu
225 gr un
TÜRKÇE 13
10 gr kabartma tozu
1 kavanoz vişne (375 gr)
225 gr çikolata parçacığı
Diğer:
Yaklaşık 7 cm çapında kağıt kek kalıpları
Yöntem:
Tereyağı, şeker, şekerli vanilya, tuz ve mumlan‐
mamış limon kabuğunu krema haline getirin. Yu‐
murtaları ekleyin ve yeniden karıştırın.
Mısır unu, un ve kabartma tozunu karıştırın ve
sütle birlikte karışıma dökün.
Vişneleri süzün ve çikolata parçalarıyla birlikte
karışıma ekleyin.
Karışımı kağıt kek kalıplarına, kalıpları da pişir‐
me tepsisine koyup cihaza yerleştirin. Mümkünse
bir muffin tepsisi kullanın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Tatlı Tart
Malzemeler:
2 yaprak orijinal İsviçre yufkası ya da milföy
hamuru (dikdörtgen serilmeli)
50 gr öğütülmüş fındık
•1,2 kg elma
3 yumurta
•300 ml krema
70 gr şeker
Yöntem:
Yufkayı iyi yağlanmış pişirme tepsisine yerleştirin
ve çatalı batırarak her tarafına delikler açın. Fın‐
dıkları yufkanın üzerine eşit biçimde yayın. Elma‐
ları soyun, çekirdeklerini çıkarın ve 12 dilime ayı‐
rın. Dilimleri eşit biçimde hamurun üzerine
dağıtın. Yumurta, krema, şeker ve vanilyayı ka‐
rıştırın ve elmaların üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 2
Havuçlu Kek (versiyon 1)
Karışımın malzemeleri:
150 ml ayçiçek yağı
100 gr esmer şeker
2 yumurta
75 gr şurup
•175 gr un
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr ince rendelenmiş havuç
75 gr kuru üzüm
25 gr rendelenmiş hindistan cevizi
Üst kaplama malzemeleri:
50 gr tereyağı
150 gr krem peynir
40 gr toz şeker
Öğütülmüş fındık
Diğer:
22 cm çapında, yağlanmış yuvarlak kelepçeli
kek kalıbı
Yöntem:
Ayçiçek yağı, esmer şeker, yumurta ve şurubu
karıştırın. Karışım için malzemelerin geri kalanını
katın.
Karışımı yağlanmış pişirme kalıbına koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Tereyağı, krem peyniri ve toz şekeri karıştırın
(yayılabilmesi için gerekiyorsa biraz süt ekleyin).
Soğuduğunda kekin üzerine sürün ve üstüne
öğütülmüş fındıkları serpin.
Havuçlu Kek (versiyon 2 — İsviçre tarifi)
Karışımın malzemeleri:
4 yumurta akı
1 tutam tuz
80 gr pudra şekeri
120 gr şeker
200 gr ince rendelenmiş havuç
200 gr ince rendelenmiş badem
1 limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
1 yemek kaşığı şeri likö
1/2 çay kaşığı tarçın
60 gr un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Üst kaplama malzemeleri:
150 gr pudra şekeri
1 yemek kaşığı şeri likö
Süsleme için 12 adet marzipan havucu (küçük
havuç)
Öğütülmüş fındık
Diğer:
26 cm çapında kelepçeli kek kalıbı, yağlanmış
ve altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Yumurta akını köpüklenene kadar tuz ile çırpın,
pudra çekeri ekleyin ve yumurta akı kıvamına ge‐
lene kadar çırpın. Yumurta sarısı ve şekeri kre‐
14
www.electrolux.com
maya karıştırın ve diğer malzemeleri ekleyin. Yu‐
murta sarısına çırpılmış yumurta akının 1/4'ünü
ekleyin ve ve yumurta akının kalan kısmını bir
mikser ile dikkatlice karıştırın. Hamuru hazırlan‐
mış kek kalıbına dökün ve üstünü düzleştirin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Keki soğumaya bırakın. Hazırlıkların bir iki gün
öncesinden yapılıp buzdolabında bekletilmesini
tavsiye ediyoruz. Üst süslemesi için pudra şekeri
ile şeri likörünü karıştırın. Gerekiyorsa su ekleyin.
Kek üst süslemesi ile kaplayın ve marzipan ha‐
vuçları (küçük havuç) ile süsleyin.
Bademli Kek
Karışımın malzemeleri:
5 yumurta
200 gr şeker
100 gr badem ezmesi
200 ml zeytinyağı
•450 gr un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 gr)
50 gr doğranmış fıstık
125 gr öğütülmüş badem
•300 ml süt
Üst kaplama malzemeleri:
200 gr kayısı reçeli
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı sıcak su
İnce doğranmış badem
Diğer:
28 cm kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Yumurta, şeker ve badem ezmesini 5 dakika çır‐
pın. Ardından yumurtalı karışıma yavaşça zeytin‐
yağı ekleyin.
Un, tarçın ve kabartma tozunu birlikte eleyin, ar‐
dından doğranmış fıstıkları ve öğütülmüş badem‐
leri una katın. Daha sonra sütle birlikte dikkatlice
yumurta karışımına ekleyin.
Tabanına galeta unu sepilmiş kelepçeli kek kalı‐
bına koyun.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Kayısı reçelini ısıtın ve bir fırça ile kekin üzerine
sürün; daha sonra soğumaya bırakın. Pudra şe‐
kerini, tarçını ve sıcak suyu karıştırın; ardından
kekin üzerine sürün. Daha sonra hemen ince
doğranmış bademleri kekin parlak yüzeyine ser‐
pin.
Meyveli Tart
Hamur malzemeleri:
200 gr un
1 tutam tuz
125 gr tereyağı
1 adet yumurta
50 gr şeker
50 ml soğuk su
Doldurma malzemeleri:
Mevsim meyveleri (400 gr elma, şeftali, vişne,
vs.)
90 gr öğütülmüş badem
2 yumurta
100 gr şeker
90 gr yumuşak tereyağı
Diğer:
28 cm çaplı, yağlanmış kiş kalıbı
Yöntem:
Unu karıştırma kasesine eleyin. Tuzu ve küçük
parçalara kesilmiş tereyağını unla karıştırın. Da‐
ha sonra yumurta, şeker ve soğuk suyu ekleyin
ve hamur haline getirin.
Hamuru 2 saat buzdolabında soğutun. Soğutul‐
muş hamuru açın ve yağlanmış bir kiş tepsisine
yerleştirip çatalla delin. Meyveleri temizleyin, or‐
talarını ve çekirdeklerini çıkarın ve küçük parça‐
lar ya da dilimler halinde hamurun üzerine koyun.
Öğütülmüş badem, yumurta, şeker ve yumuşatıl‐
mış tereyağını bir kaseye koyun ve çırpın. Daha
sonra meyvelerin üzerine koyun ve düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 1
TATLILAR
Krem Karamel
Karışımın malzemeleri:
100 gr şeker
100 ml su
500 ml süt
1 vanilya baklası
100 gr şeker
2 yumurta
4 adet yumurta sarısı
Diğer:
TÜRKÇE 15
6 küçük sufle tabağı
Yöntem:
Bir sos tavasına 100 gr şeker koyun ve açık kah‐
verengi karamel rengi olana kadar eritin. Daha
sonra dikkatlice su ekleyin (dikkat — yanma riski
vardır) ve kaynayana kadar ısıtın. Şurup haline
getirin ve bekletmeden 6 küçük sufle tabağına
alıp tabanın karamel kaplanmasını sağlayın. Sü‐
tü kaba boşaltın, vanilya baklasını ikiye ayırın, bir
bıçakla çekirdeklerini ayıklayın ve bunları süte
ekleyin. Sütü yaklaşık 90 °C'ye ısıtın. (Kaynat‐
mayın) Yumurtaları ve yumurta sarısını 100 gr
şekerle karıştırın. (Krema haline getirmeyin.) Sı‐
cak sütü yavaşça yumurta-şeker karışımına ekle‐
yin. Ardından kaplara boşaltın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Su çekmecesine 500 ml su ekleyin.
Hindistancevizli Puding
Malzemeler:
•250 ml süt
370 g hindistan cevizi sütü
6 yumurta
120 gr şeker
1 kavanoz mango, suyu alınmış ve püre hali‐
ne getirilmiş
Diğer:
6 mini puding kabı
Yöntem:
Sütü ve hindistan cevizi sütünü karıştırın. Yumur‐
taları ve şekeri çok az çırpıp hindistan cevizi sü‐
tüne ekleyin. Karışımı mini puding kaplarına dol‐
durun. Pişirdikten sonra ters çevirip mangolarla
süsleyin.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Su çekmecesine 500 ml su ekleyin.
Kahveli Kek
Karışım için:
100 gr yumuşak tereyağı
90 gr şeker
2 adet yumurta sarısı
bir vanilya baklasının çekirdekleri
2 yemek kaşığı hazır kahve (50 ml sıcak suda
çözünmüş)
2 yumurta a
50 gr un
50 gr mısır unu
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Sos için:
250 ml portakal suyu
50 gr şeker
1 tutam tarçın
20 ml portakal likörü
Kaplama için:
200 ml süsleme için çırpılmış krema
Diğer:
6 adet tereyağı sürülmüş küçük tabak veya
kap
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, yumurta sarısını, bir vanilya
baklasının çekirdeklerini krema haline getirip su
da çözünmüş kahve içinde karıştırın. Yumurta
aklarını çırpın. Unu, mısır ununu ve kabartma to‐
zunu eleyin ve yumurta akıyla birlikte kat kat ka‐
rışıma ekleyip katlayın. Karışımı tereyağı sürül‐
müş küçük tabak veya kaplara alın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Su çekmecesine 600 ml su ekleyin.
Pişirme sonrası:
Portakal suyunu, şekeri, tarçını ve portakal likö‐
rünü bir sos kabına alın ve şurup benzeri bir kı
vam alana kadar ateşte eritin. Sıcak kekleri bir
tatlı tabağına alıp sos ve kremayla süsleyin.
Kirazlı Turta
Malzemeler:
500 gr ekmek
750 ml süt
1 tutam tuz
80 gr şeker
4 yumurta
2 kavanoz vişne
50 gr tereyağı
Diğer:
Yağlanmış kek kalıbı
Yöntem:
Ekmeği dilimleyin. Süt, tuz, şeker ve yumurtaları
karıştırıp ekmeğin üzerine dökün, karıştırın ve
bekletin. Vişnelerin suyunu alıp karışıma ekleyin.
Karışımı yağlanmış kek kalıbına alın. Puding
üzerine tereyağı parçaları dağıtın.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 2
Su çekmecesine 400 ml su ekleyin.
16
www.electrolux.com
Erikli Lokma (6 adet)
Hamur için (malzemeler oda sıcaklığında olmalı‐
dır):
•125 ml süt
20 gr şeker
1 küçük paket kuru maya (8g maya veya 42 g
taze maya)
•300 gr un
30 gr şeker
30 gr tereyağı
1 adet yumurta sarısı
1 tam yumurta
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
bir küçük limon kabuğu
erik püresi
Pişirme sonrası:
50 gr tereyağı
50 g çekilmiş haşhaş tohumu
pudra şekeri
Diğer:
yağlanmış tabak
Yöntem:
Süt ve şekeri bir kaba koyun ve hafifçe ısıtın. Ku‐
ru mayayı ekleyip karıştırın. Ardından 30 dakika
kadar beklemeye bırakın. Unu, şekeri, yağı, yu‐
murta sarısını, yumurtayı, vanilyayı ve küçük li‐
mon kabuğunu bir karıştırma kabına alın. Süt ve
mayayı ekleyip uygun kıvamlı hamur haline gele‐
ne kadar yoğurun. Hamuru bir bezle örtün ve 45
dakika kabarmaya bırakın. Daha sonra bir kaşık‐
la hamurdan (yaklaşık 80 gr) küçük parçalara bö
lün, bunları elinizle bastırarak yassılaştırın ve içi‐
ne 1 çay kaşığı erik püresi ekleyin. Hamurun ke‐
narlarını yukarı çekin, püreyi hamurla kaplayın ve
bir top şekli verin. Topları yağlanmış tabağa alın,
üzerini örtüp 45 dakika daha kabarmaya bırakın
ve sonra fırına verin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
Su çekmecesine 500 ml su ekleyin.
PİZZA/TURTA/EKMEK
Pizza
Hamur malzemeleri:
14 g maya
•200 ml su
•300 g un
•3 g tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates (200 gr)
200 g rende kaşar
100 g salam
100 g dana jambon
150 g mantar (konserve)
150 g beyaz peynir
mercanköşk
Diğer:
Yağlanmış fırın tepsisi
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve suda çözün. Tuzu
unla karıştırın ve yağ ile birlikte kaba ilave edin.
Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir hamur
halini alıncaya kadar yoğurun. Hamuru iki katına
kabarıncaya kadar sıcak bir yerde bekletin.
Hamuru yuvarlayıp yağlanmış tepsiye koyun ve
tabanını bir çatalla delin.
Üst malzemeleri belirtilen sırayla tabana yayın.
Fırının içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 1
Soğanlı Tart
Hamur malzemeleri:
300 g un
20 g maya
125 ml süt
1 yumurta
50 g tereyağı
3 g tuz
Üst kaplama malzemeleri:
750 g soğan
250 g pastırma
3 yumurta
250 g taze krema
125 ml süt
1 çay kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın.
Mayayı kesin, boşluğa boşaltın, sütle karıştırın
ve kenarından çok az un ekleyin. Bir tutam un
serpin, serpilen un hamur üzerinde çatlama ya‐
pana kadar sıcak bir yerde kabarmaya bırakın.
Yumurtayı ve tereyağını unun kenarından ekle‐
yin. Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir ha‐
mur kıvamına getirin.
TÜRKÇE 17
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Bu sırada soğanları soyup dörde bölün ve ince
dilimler halinde kesin.
Pastırmayı dilimleyin ve karartmadan soğanlarla
birlikte hafifçe pişirin. Soğumaya bırakın.
Hamuru açarak yağlanan pişirme tepsisine alın;
altını bir çatalla delin ve kenarları yukarı bastırın.
Bir kez daha kabarması için dinlenmeye bırakın.
Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu ve karabi‐
beri karıştırın. Soğumuş soğanları ve pastırmayı
hamurun altına yayın. Karışımı üzerine dökün ve
düzeltin.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 1
Kiş
Hamur malzemeleri:
•200 g un
2 yumurta
100 g tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
çok az karabiber
1 tutam muskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 g rendelenmiş peynir
200 g pişmiş jambon veya yağsız pastırma
2 yumurta
•250 g ekşi krema
tuz, karabiber ve muskat
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek kalı
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları bir karıştır‐
ma kabına alın ve yumuşak bir kıvam elde edene
kadar karıştırın. Hamuru birkaç saat soğutucuda
bırakın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış siyah kek
kalıbına koyun. Altını bir çatalla delin.
Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın.
Sos için yumurtaları, ekşi kremayı ve baharatı
birbiriyle karıştırın. Ardından, peynir ekleyin.
Karışımı pastırmanın üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 1
Keçi Peynirli Flan
Hamur malzemeleri:
•125 g un
60 ml zeytinyağı
1 tutam tuz
3 - 4 yemek kaşığı soğuk su
Üst kaplama malzemeleri:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 soğan
tuz ve karabiber
1 çay kaşığı doğranmış kekik
125 g ricotta peyniri
100 g keçi peyniri
2 yemek kaşığı zeytin
1 yumurta
60 ml krema
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek kalıbı
Yöntem:
Unu, zeytinyağını ve tuzu bir karıştırma kabına
alarak galeta unu kıvamına gelen kadar karıştı‐
rın. Su ekleyin ve hamur haline gelene kadar
yoğurun. Hamuru birkaç saat soğutucuda bıra
kın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış siyah kek
kalıbına koyun. Altını bir çatalla delin.
1 yemek kaşığı zeytinyağını bir pişirme kabına
dökün. Soğanları soyun, ince piyazlık doğrayın
ve pişirme kabının kapağını kapatarak yağda 30
dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip
1/2 tatlı kaşığı doğranmış kekikle karıştırın.
Soğanları çok az soğumaya bıraktıktan sonra ha‐
murun üzerine serpin.
Sonra ricotta ve keçi peynirini en üste serpip zey‐
tinleri ekleyin. 1/2 tatlı kaşığı doğranmış kekiği en
üste serpin.
Sos için yumurtaları ve kremayı birbiriyle karıştı‐
rın. Karışımı tartın üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 1
Peynirli Flan
Malzemeler:
1,5 yaprak orijinal İsviçre yufkası ya da milföy
hamuru (dikdörtgen serilmeli)
500 g rendelenmiş peynir
200 ml krema
100 ml süt
4 yumurta
tuz, karabiber ve muskat
Yöntem:
Hamuru iyice yağlanmış bir tepsiye alın. Hamu‐
run üzerini çatalla birbirine yakın yerlerden delin.
Peyniri hamurun üzerine dağıtın. Kremayı, sütü
ve yumurtaları krema haline getirip tuz, biber ve
18
www.electrolux.com
muskat ekleyin. Tekrar iyice karıştırıp peynirin
üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 2
Peynirli Börek
Malzemeler:
400 g beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaşığı doğranmış düz yapraklı may‐
danoz
karabiber
80 ml zeytinyağı
•375 g yufka
Yöntem:
Beyaz peyniri, yumurtaları, maydanozu ve biber‐
leri karıştırın. Yufkayı kurumaması için nemli bir
bezle örtün. En üste 4 yaprak yufkayı üst üste di‐
zip her birini fırçayla çok hafif yağlayın.
Her biri 7 cm uzunluğunda olacak şekilde 4 şerit
halinde kesin.
Her şeridin bir köşesine 2 dolu yemek kaşığı
peynir karışımından koyun ve yufkayı çaprazla‐
masına katlayarak bir üçgen oluşturun.
Ters çevirip fırın tepsisine alın ve fırçayla yağla‐
yın.
Fırının içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 3
Beyaz Ekmek
Malzemeler:
1.000 g un
40 gr yaş maya veya 2 paket kuru maya (20
gr)
•650 ml süt
15 g tuz
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla kaplanmış pi‐
şirme tepsisi
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun. Mayayı
ılık suda çözün ve una ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin.
Unun kalitesine göre istenen hamur kıvamını el‐
de etmek için bir miktar daha süt eklemek gere‐
kebilir.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar bekletin.
Hamuru ikiye bölün, iki uzun somun haline getirin
ve önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla örtülen
pişirme tepsisine koyun.
Somunları hacimlerinin yarısı kadar kabarması
için tekrar bekletin.
Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin ve kes‐
kin bir bıçakla en az 1 cm derinliğinde, çaprazla‐
masına 3 - 4 kesik atın.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
Buharlı fırınlarda: su çekmecesine 200 ml su
ekleyin.
Köy Ekmeği
Malzemeler:
500 g buğday unu
250 g çavdar unu
15 g tuz
1 küçük paket kuru maya
250 ml su
250 ml süt
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla kaplanmış pi‐
şirme tepsisi
Yöntem:
Buğday ununu, çavdar ununu, tuzu ve kuru ma‐
yayı geniş bir kaba koyun.
Su, süt ve tuzu karıştırıp una ekleyin. Tüm mal‐
zemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına
getirin. Hamuru iki katına kabarıncaya kadar bek‐
letin.
Hamuru uzun bir parça haline getirin ve önceden
yağlanan veya fırın kağıdıyla örtülen pişirme tep‐
sisine koyun.
Ekmekleri tekrar yarıdan ikiye bölün. Pişirmeden
önce üzerine çok az un serpin.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 2
Buharlı fırınlarda: su çekmecesine 300 ml su
ekleyin.
Mantı (30 küçük parça)
Hamur malzemeleri:
250 g kılçıksız buğday unu
250 g tereyağı
250 g az yağlı lor peyniri
•tuz
Doldurma malzemeleri:
1 küçük beyaz lahana (400 g)
50 g pastırma
2 yemek kaşığı sade yağ
tuz, karabiber ve muskat
TÜRKÇE 19
3 yemek kaşığı ekşi krema
2 yumurta
Diğer:
Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az tuzu
hamur haline getirin ve buzdolabına koyun.
Lahanayı ince şeritler halinde kesin. Pastırmayı
dilimleyip sade yağda kızartın. Lahanayı ekleyip
yumuşayana kadar kavurun. Tuz, biber ve mus‐
kat ekleyip ekşi kremayla kaplayın.
Tüm sıvı buharlaşana kadar kısık ateşte pişirme‐
ye devam edin.
Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın ve laha‐
nayla karıştırıp soğumaya bırakın.
Hamuru yuvarlayın ve 8 cm çapında daireler ha‐
linde kesin.
Her birinin ortasına çok az dolgu malzemesi ek‐
leyip katlayın. Çatalla bastırarak kenarları kapa
tın.
Mantıları fırın kağıdıyla kaplanmış pişirme tepsi‐
sine alın ve fırçayla yumurta sarısı sürün.
Fırının içindeki süre: 20 dakika
Raf konumu: 3
Tereyağlı Çörek
Hamur malzemeleri:
•750 g un
30 g maya
•400 ml süt
10 g şeker
15 g tuz
1 yumurta
100 g yumuşak tereyağı
Kaplama için malzemeler:
1 yumurta sarısı
çok az süt
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Sütü, şekerin bira‐
zını ve kenardan aldığınız biraz unu karıştırın,
üzerine biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu
yeri çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde
dinlenmeye bırakın.
Kalan şekeri, tuzu, yumurtayı ve tereyağını unun
kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Daha sonra hamurdan üç eşit parça tartın ve her
birini şerit haline getirin. Üç şeridi saç örgüsü
şeklinde örün.
Daha sonra üstünü kapatın ve yarım saat kadar
daha kabartın. Örgü çöreğin yüzeyini yumurta
sarısı ve süt karışımıyla kaplayın ve fırına koyun.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
GÜVEÇLER/GRATENLER
Lazanya
Etli sos malzemeleri:
100 gr yağlı pastırma
1 adet soğan
1 adet havuç
100 g kereviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 gr)
Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gr un
600 ml süt
tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağı
250 gr yeşil lazanya yaprağı
50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
50 g rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın.
Yağı bir tencerede ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri
karıştırarak sote edin.
Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek
bir hal alıncaya kadar sotelemeye devam edin ve
ardından et suyunu koyun. Et karışımına doma‐
tesleri, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve
kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar
pişirin.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını
bir tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana ka‐
dar pişirin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştırarak
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
muskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin.
Büyük, dikdörtgen ve ateşe dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB8851WOX Recipe book

Tip
Recipe book