• 3 yemek kaşığı ekşi krema
• 2 yumurta
Diğer:
• Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az tuzu
hamur haline getirin ve buzdolabına koyun.
Lahanayı ince şeritler halinde kesin. Pastırmayı
dilimleyip sade yağda kızartın. Lahanayı ekleyip
yumuşayana kadar kavurun. Tuz, biber ve mus‐
kat ekleyip ekşi kremayla kaplayın.
Tüm sıvı buharlaşana kadar kısık ateşte pişirme‐
ye devam edin.
Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın ve laha‐
nayla karıştırıp soğumaya bırakın.
Hamuru yuvarlayın ve 8 cm çapında daireler ha‐
linde kesin.
Her birinin ortasına çok az dolgu malzemesi ek‐
leyip katlayın. Çatalla bastırarak kenarları kapa‐
tın.
Mantıları fırın kağıdıyla kaplanmış pişirme tepsi‐
sine alın ve fırçayla yumurta sarısı sürün.
– Fırının içindeki süre: 20 dakika
– Raf konumu: 3
Tereyağlı Çörek
Hamur malzemeleri:
•750 g un
• 30 g maya
•400 ml süt
• 10 g şeker
• 15 g tuz
• 1 yumurta
• 100 g yumuşak tereyağı
Kaplama için malzemeler:
• 1 yumurta sarısı
• çok az süt
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Sütü, şekerin bira‐
zını ve kenardan aldığınız biraz unu karıştırın,
üzerine biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu
yeri çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde
dinlenmeye bırakın.
Kalan şekeri, tuzu, yumurtayı ve tereyağını unun
kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Daha sonra hamurdan üç eşit parça tartın ve her
birini şerit haline getirin. Üç şeridi saç örgüsü
şeklinde örün.
Daha sonra üstünü kapatın ve yarım saat kadar
daha kabartın. Örgü çöreğin yüzeyini yumurta
sarısı ve süt karışımıyla kaplayın ve fırına koyun.
– Fırının içindeki süre: 50 dakika
– Raf konumu: 3
GÜVEÇLER/GRATENLER
Lazanya
Etli sos malzemeleri:
• 100 gr yağlı pastırma
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 100 g kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 gr)
• Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 gr tereyağı
• 50 gr un
• 600 ml süt
• tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 gr yeşil lazanya yaprağı
• 50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
• 50 g rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın.
Yağı bir tencerede ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri
karıştırarak sote edin.
Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek
bir hal alıncaya kadar sotelemeye devam edin ve
ardından et suyunu koyun. Et karışımına doma‐
tesleri, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve
kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar
pişirin.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını
bir tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana ka‐
dar pişirin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştırarak
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
muskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin.
Büyük, dikdörtgen ve ateşe dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
20
www.electrolux.com