Electrolux EVY5841BAX Recipe book

Tip
Recipe book
TR Fırın Yemek Tarifleri Kitabı
1. OTOMATIK PROGRAMLAR
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
1.1 Otomatik programlar
Otomatik programlar, her tür et veya
diğer yemek tarifleri için en iyi ayarları
verir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Ağırlıkölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma
süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için yiyeceğin
ağırlığını girmeniz gerekir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Yemekölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma
süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için iç sıcaklığı
girmeniz gerekir. Program sona
erdiğinde sesli bir sinyal duyulur.
Otomatik Tarifler (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon bir yemek
için önceden belirlenmiş değerleri
kullanır. Yemeği bu kitaptaki tarife
göre hazırlayın.
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemek‐
ler: Otomatik Ağırlıkölçer
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Et kavurma
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemek‐
ler: Otomatik Ağırlıkölçer
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemek‐
ler: Otomatik Yemekölçer
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Rozbif
İskandinav Bifteği
Sırt bölgesi - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Kümes Hayvanı, kemikli
Balık, bütün (1 kg'a kadar)
1.2 Kategoriler
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler
birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
Balık
Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Hazır Yemek
2. KUZU/DANA
2.1 Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya
da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40
mm derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Raf konumu: 1
2.2 Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
2
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
2.3 Kuzu İncik
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8 - 1,2 kg
2 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 gr)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu,
biberi ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik
üzerine serpin. Kuzu inciği bir kızartma
kabına alın ve üzerine mantar serpin.
Çorbalık sebzeleri ve suyu ekleyin. Alt
taraf 10 - 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
2.4 Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
tuz
karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr ince dilimlenmiş kereviz
1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
(400 gr)
250 ml taze krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve
dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava
şeklinde kesikler oluşturun. Tuz ve
karabiberle terbiye edin ve bir kızartma
tavasında zeytinyağıyla her tarafını
kızarttıktan sonra çıkarın. Kereviz ve
pırasayı bir pişirme tepsisinde çok az
yağla pembeleştirin, daha sonra
domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini,
biberiyeyi ve kekiği ekleyin, karıştırın ve
eti en üste koyun. Cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 130 dakika
Raf konumu: 1
2.5 Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
2.6 Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına
8 kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim
halinde kesin ve kesiklerin içine
yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni
karıştırın ve dana ayağı üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve
üzerine mantar serpin. Dana ayağına
çorbalık sebzeleri ve suyu ekleyin. Alt
taraf 10 - 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra eti çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
2.7 Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı
tereyağı
TÜRKÇE 3
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler
halinde kesilmiş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde
kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları
soyulmuş, ikiye bölünmüş,
çekirdekleri çıkarılmış ve küpler
halinde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş
ve ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde
soteleyin. Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri
altın sarısı olana kadar orta ısıda pişirin.
Eti dışarı alın ve kalan zeytinyağını
kaptan dışarı dökün.
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et
sularını karıştırın, bir tencereye koyun ve
kısık ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et
suyunu, maydanozu, kekiği,
mercanköşkü ve küp şeklinde doğranmış
domatesi ekleyin. Tuz ve karabiberle
terbiye edin. Sonra tekrar kaynamaya
alın.
Sebzeleri rosto kabına alın; en üste eti
koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve cihaza
verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 1
2.8 Doldurulmuş Dana
Kaburgası
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 yumurta
200 gr kıyma
tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır
kesilmiş)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
50 gr pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu
sıkın. Ardından yumurta, kıyma, tuz,
biber, doğranmış soğan ve maydanozla
karıştırın.
Dana kaburgayı (dolma için hazır
kesilmiş olarak) baharatlandırın ve dolma
malzemesini kesikten yerleştirin.
Ardından kesiği dikin.
Dana kaburgayı bir rosto kabına alın,
çorbalık sebzeleri, pastırmayı ve suyu
ekleyin. Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
2.9 Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 gr kıyma (kuzu ve sığır eti
karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 gr dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından
suyunu sıkın. Soğanı soyun ve ince
doğrayın, ardından biraz soteleyin ve
doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış
ekmekleri ve soğanı karıştırın. Tuz,
karabiber ve kırmızı biberle terbiye edin,
bir fırın kabına alın ve üzerini pastırma
4
dilimleriyle örtün. Çok az su ekleyip
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
2.10 İsveç Rostosu
Malzemeler:
200 g kuru erik
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı
(kemiksiz)
1 orta boy soğan
Elma
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve
sonra kurutun. Etin alt kısmına kesikler
atın ve her kesiğe bir erik sıkıştırın;
erikleri etin içinde gidebildikleri kadar
içeri bastırın. Eti terbiye edin ve erik
olmayan tarafı en üste gelecek şekilde
kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın.
Bu yemekle birlikte garnitür olarak
patates köftesi, patates graten, brokoli
veya benzeri kullanılabilir.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
3. SIĞIR ETI/AV ETI/KUZU ETI
3.1 Rozbif
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 48 °C
Orta pişmiş - 65°C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
3.2 İskandinav Bifteği
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 50°C
Orta pişmiş - 65°C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
3.3 Et kavurma
Bu programı rozbif ve sırt
bölgesinden yapılan
yemekler için kullanmayın.
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
3.4 Marine Sığır Eti
Marine etmek için:
1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 adet biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
TÜRKÇE 5
1,5 kg pirzola
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın
ve 5 gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve
kurutun. Tuz ve karabiberle
baharatlandırın, bir rosto kabında her
tarafını iyice kızartın ve marine edilmiş
sebzelerden ekleyin.
Tavaya bir miktar marine sosu dökün.
Dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Tavayı bir kapakla örtün ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 150 dakika
Raf konumu: 1
3.5 Sırt bölgesi - Av Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
3.6 Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
3.7 Tavşan
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30 gr eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç
meyveleriyle ovun, tuz ve karabiber
ekleyin ve erimiş tereyağını fırçayla
sürün.
Tavşan sırtını kızartma kabına alın,
üzerine krema dökün ve sebzeleri
ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
3.8 Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml taze krema
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
tavaya alarak her tarafını iyice kızartın.
Tavşanları çıkarın ve soğanlarla
pastırmayı kızartın. Üzerine bir tutam un
serpin ve karıştırın. Tavuk suyunu, beyaz
şarabı ve kekiği karıştırın ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalını ekleyin, eti
tekrar koyun, üzerini kapakla örtün ve
tekrar cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
3.9 Yabani Av Hayvanları
Marinatı hazırlamak için:
1,5 litre kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g havuç
2 soğan
5 defne yaprağı
5 diş sarımsak
6
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
1,5 kg pirzola (omuzdan)
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın
ve 3 gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine
sosundan alın ve kurutun. Tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
kızartma tavasına alarak her tarafını iyice
kızartın. Marine edilmiş horoz
mantarlarını ve bir miktar sebzeyi
ekleyin.
Marine sosunu kızartma tavasına dökün.
Dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Kızartma tavasını bir kapakla örtün ve
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 140 dakika
Raf konumu: 1
3.10 Kuzu Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 30 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
3.11 Kuzu Pirzola, orta
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
3.12 Kuzu butu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
tuz
karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 çay
kaşığı kurutulmuş biberiye)
su
Yöntem:
Kuzu butunu yıkayın ve kurutun;
zeytinyağına bulayın ve ete kesikler atın.
Tuz ve karabiberle terbiye edin.
Sarımsak dişlerini soyup dilimleyin ve
biberiye tutamlarıyla birlikte etteki
kesiklere yerleştirin.
Kuzu budunu bir rosto temceresine
koyun ve su ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm
derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Cihazın içindeki süre: 165 dakika
Raf konumu: 1
4. KÜMES HAYVANI
4.1 Tavuk, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
900 gr ile 2.100 gr arasında.
Yöntem:
Tavuğu ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
4.2 Hindi, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
1700g ile 4700 g arasındadır.
TÜRKÇE 7
Yöntem:
Hindiyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
4.3 Ördek, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1500 g ile 3300 g arasındadır.
Yöntem:
Ördeği ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
4.4 Kaz, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
2.300 g ile 4.700 g arasında.
Yöntem:
Kazı ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun
ve baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30
dakika sonra çevirin. Ekranda bir
hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
4.5 Kümes Hayvanı, kemikli
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
Hindi göğsünü (kemikli) baharatlarla
terbiye edin, yemekölçeri takın ve ateşe
dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
4.6 Tavuk Budu
Malzemeler:
4 tavuk budu, her biri 250 g
250 g taze krema
125 ml taze krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 gr dilimlenmiş konserve mantar
20 gr mısır nişastası
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve bir rosto
tenceresine alın. Kalan malzemeleri
karıştırıp tavuk butlarının üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
4.7 Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
1 tavuk
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
50 gr sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 gr dilimlenmiş pastırma
250 gr temizlenmiş ve dörde
bölünmüş kestane mantarı
12 arpacık soğanı, kabukları
soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve
dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edip üzerine bir tutam un serpin.
Sade yağı bir rosto kabında kızdırın ve
tavuğun her tarafını kızartın. Beyaz
şarabı, tavuk suyunu ve soya sosunu
koyarak kaynatın.
Maydanozu, kekiği, dilimlenmiş
pastırmayı, mantarları, arpacık
soğanlarını ve sarımsağı ekleyin.
Tekrar kaynatın, üzerine bir kapak örtüp
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
4.8 Portakallı Ördek Rosto
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
tuz
8
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş,
çekirdekleri alınmış ve küp şeklinde
kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edin ve portakal kabuğuyla ovun.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin
içine doldurun ve deliği kapatın.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde
rosto kabına koyun.
Portakalların suyunu sıkıp şeriyle
karıştırın ve ördeğin üzerine boşaltın.
Ördeği cihaza yerleştirin. 30 dakika
sonra çevirin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
4.9 Tavuk Dolma
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte
bütün olarak)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
50 gr galeta unu
3 - 4 yemek kaşığı süt
1 doğranmış soğan
1 demet doğranmış maydanoz
20 gr tereyağı
1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutun. Yağı, tuzu ve
biberi karıştırıp tavuğa sürün.
Dolma içi: Galeta ununu ve sütü
karıştırın. Doğranmış soğan, maydanoz
ve tereyağını bir tepsiye alın ve
soteleyin. Yürek, ciğer ve mideyi ince
ince doğrayıp bir yumurta ekleyin. Sonra
tüm malzemeleri karıştırıp tuz ve
karabiber ekleyin.
Tavuk göğsünü bir kızartma kabına alıp
cihaza yerleştirin. 30 dakika sonra
çevirin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
5. BALIK
5.1 Balık, bütün (1 kg'a kadar)
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 65°C.
Yöntem:
Balığı baharatlarla terbiye edin,
yemekölçeri takın ve ateşe dayanıklı fırın
kabına yerleştirin.
Raf konumu: 1
5.2 Balık Fileto
Malzemeler:
600 - 700 gr levrek, somon veya deniz
alabalığı filetosu
150 gr rendelenmiş peynir
250 ml taze krema
50 gr galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
limon
yağ
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp
bir süre marine edin; ardından kağıt
havluyla fazla suyu alın. Balık filetolarının
her iki tarafına tuz ve karabiber dökün.
Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış ve ısıya
dayanıklı bir kaba koyun.
Kaşar rendesini, kremayı, galeta ununu,
tarhunu ve doğranmış maydanozu
karıştırın. Karışımı hemen balık filetonun
üzerine dökün ve karışıma küçük
tereyağı parçaları ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
5.3 Kurutulmuş Balık
Malzemeler:
800 gr kurutulmuş balık
TÜRKÇE 9
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük soğan
6 diş sarımsak, soyulmuş
2 pırasa
6 kırmızı biber
1/2 kutu doğranmış domates (200gr)
200 ml beyaz şarap
200 ml bulyon
biber, tuz, kekik, keklik otu
Yöntem:
Kurutulmuş balığı bir gece suda bekletin.
Ertesi gün kurutulmuş balığın suyunu
alın ve temiz suyla bir sos kabına alıp
kaynatın. Ardından kabı ocaktan alıp
soğumaya bırakın.
Tavaya zeytinyağı döküp ısıtın.
Soğanları soyup ince ince doğrayın,
soyulmuş sarımsakları ezin, pırasaları
dilimleyip yıkayın. Tüm malzemeleri
kızgın yağa alın ve kısaca soteleyin.
Biberlerin damarını alıp şeritler halinde
kesin. Ardından, doğranmış domateslerle
birlikte tavaya alın.
Beyaz şarap ve bulyon ekleyip bir süre
bekletin. Biber, tuz, kekik ve keklik otu ile
terbiye ettikten sonra 15 dakika daha
tavada bekletin.
Soğutulmuş kuru balığı sos tavasından
alıp kağıt havlu ile kurutun. Deriyi,
kılçıkları ve yüzgeçleri alın. Balığı yassı
hale getirip sebzelerle birlikte ısıya
dayanıklı bir kaba alın.
Cihazın içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 1
5.4 Tuzda Balık
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5 - 2 kg
2 taze limon
1 baş rezene
4 tutam taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki taze limonun
suyuyla ovun.
Rezeneyi ince dilimler halinde kesip,
kekiklerle birlikte balığa doldurun.
Kaya tuzunun yarısını bir fırın kabına
yerleştirin ve balığı üzerine koyun. Kaya
tuzunun diğer yarısını balığın üzerine
koyup sıkıca bastırın.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
5.5 Kalamar Dolması
Malzemeler:
1 kg orta boy kalamar, temizlenmiş
1 büyük soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
90 gr uzun taneli pişmiş pirinç
4 çorba kaşığı çam fıstığı
4 çorba kaşığı kuş üzümü (kuru
üzüm)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
limon suyu, bir adet limondan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında
durulayın.
Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffaf
olana kadar iki çorba kaşığı
zeytinyağında soteleyin. Uzun taneli
pirinci, çam fıstıklarını, kuş üzümlerini ve
doğranmış maydanozu soğanlara ekleyip
tuz, biber ve limon suyuyla tatlandırın.
Karışımı çok sıkı olmayacak şekilde
kalamara doldurup deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını rosto
kabına alın ve kalamarı ocakta kızartın.
Şarap ve domates suyu ekleyin.
Rosto kabını bir kapakla kapatın ve
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
5.6 Somon Buğulama
Malzemeler:
400 g patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates
(400 g)
4 somon filetosu
limon suyu, bir adet limondan
tuz ve karabiber
10
75 ml dolmalık garnitür
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve
25 dakika tuzlu suda kaynattıktan sonra
suyunu alıp dilimleyin.
Taze soğanları yıkayıp ince ince
doğrayın. Sarımsakları soyup kesin.
Soğan ve sarımsakla doğranmış
domatesleri karıştırın.
Somon filetolarını limon suyuyla marine
edin. Ardından kurutup tuz ve biber
ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırıp
yağlanmış ısıya dayanıklı kaba alın,
baharatları ekleyin ve somonu en üste
koyun.
Sebze suyunu ve beyaz şarabı üzerine
dökün ve bunların üstüne biberiye ve
kekik serpin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
5.7 Kremalı ve Ançüezli
Patates
Malzemeler:
8 - 10 adet patates
2 soğan
125 gr ançüez filetosu
300 ml taze krema
2 çorba kaşığı galeta unu
karabiber
taze doğranmış kekik
2 çorba kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri yıkayın, soyun ve ince şeritler
halinde kesin. Soğanları soyup şeritler
halinde kesin.
Isıya dayanıklı bir pişirme kabına
tereyağı sürün. Patateslerin üçte birini ve
soğanları bu kaba alın. En üste ançüez
filetolarının yarısını koyup soğan ve
patateslerin diğer üçte birlik kısmı ile
kaplayın. Kalan ançüez filetolarını en
üste dizin. En üste kalan soğan ve
patatesleri yerleştirin; en üstte patatesler
olmalıdır.
Biber ve üzerine doğranmış kekik serpin.
Ançüezlerin salamurasını kaba boşaltın
ve krema ekleyin. Galeta ununu serpin
ve üste küçük tereyağı parçaları koyun.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 2
6. KEK
6.1 Limonlu Sünger Kek
Karışımın malzemeleri:
250 gr tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
4 yumurta
150 g un
150 gr mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
Glazür sosu için malzemeler:
125 ml limon suyu
100 g pudra şekeri
Diğer:
Düz kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
Yağlamak için margarin
Kek kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu,
vanilyayı ve tuzu bir karıştırma kabına
koyun ve köpürterek karıştırın. Ardından
birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar
köpürterek karıştırın.
Un ve mısır unuyla karıştırdığınız
kabartma tozunu bu karışıma ekleyin ve
karıştırın.
Hamuru, önceden yağlanmış ve un veya
galeta unu serpilmiş olan kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve cihaza
koyun.
TÜRKÇE 11
Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra
şekerini karıştırın. Pişmiş keki bir
alüminyum folyonun üzerine çevirin.
Sosun dışarı akmaması için alüminyum
folyoyu kekin kenarlarından yukarı
kaldırın. Keki tahta bir çubukla birkaç
yerden delin ve sosu bir fırçayla sürün.
Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye
bırakın.
Cihazın içindeki süre: 75 dakika
Raf konumu: 1
6.2 İsveç Elmalı Kek
Malzemeler:
5 yumurta
340 g şeker
100 gr eritilmiş tereyağı
360 g un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı,
siyah, altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilyayı ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve 5 dakika
boyunca köpürterek karıştırın. Ardından
erimiş tereyağını ekleyip karıştırın.
Kabartma tozu eklenmiş unu, krema
halindeki karışıma ekleyin ve karıştırın.
Son olarak soğuk suyu ekleyin ve her
şeyi iyice karıştırın. Hamuru kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve cihaza
koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
6.3 Bisküvi
Malzemeler:
4 yumurta
2 çorba kaşığı sıcak su
50 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 g şeker
100 g un
100 g mısır nişastası
2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı,
siyah, altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Yumurtların sarısını ayırın. Yumurta
sarısını sıcak su, 50 gr şeker, vanilya ve
tuzla krema haline getirin. Yumurta
beyazlarını, köpüklenene kadar 100 g
şekerle çırpın.
Un, mısır unu ve kabartma tozunu birlikte
eleyin.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını
dikkatlice karıştırın. Daha sonra un
karışımını dikkatlice katın. Hamuru kek
kalıbına dökün, üstünü düzleştirin ve
cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
6.4 Cheese Cake
Tabanı için malzemeler:
150 g un
70 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 yumurta
70 gr yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 g kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gr az yağlı lor peyniri
3 yumurta sarısı
200 g şeker
bir limonun suyu
200 g taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40
gr veya 500 ml sütten puding
yapmaya yetecek miktarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri
ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışımı 2
saat buzdolabında bekletin.
12
Karışımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış
kek kalıbına dökün ve çatalla birçok
yerinden delin.
Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm
yüksekliğinde bir kenar oluşturun.
Yumurta aklarını el mikseriyle köpük
oluşturana kadar çırpın. Kuru üzümleri
yıkayın, iyice suyu atmalarını bekleyin,
romla karıştın ve çekmesini bekleyin.
Lor peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon
suyu, taze krema ve puding tozunu bir
karıştırma kabına koyun ve hepsini iyice
karıştırın.
Son olarak çırpılmış yumurta akı ile kuru
üzümleri peynir karışımına katın.
Cihazın içindeki süre: 85 dakika
Raf konumu: 1
6.5 Meyveli Kek
Malzemeler:
200 gr tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
3 yumurta
300 g un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8
gr)
125 g frenk üzümü
125 g kuru üzüm
60 gr doğranmış badem
60 gr şekerli limon kabuğu veya
portakal kabuğu şekerlemesi
60 gr doğranmış kiraz şekerlemesi
70 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm
çapında
Yağlamak için margarin
Kek kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilyayı ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve köpürterek
çırpın. Ardından birer birer yumurtaları
içine kırın ve tekrar çırpın. Un ile
kabartma tozunu bu karışıma ekleyin ve
karıştırın.
Meyveleri de karışıma ekleyin.
Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve
karışımın kenarlarını ortasından biraz
daha yüksek tutun. Kekin kenarlarını ve
ortasını soyulmuş bütün bademlerle
süsleyin. Keki cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
6.6 Streusel Kek
Hamur malzemeleri:
375 g un
20 gram maya
150 ml ılık süt
60 g şeker
1 tutam tuz
2 yumurta sarısı
75 gr yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 g şeker
200 gr tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
350 g un
50 gr doğranmış fındık
30 gr eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt
ve kenardan aldığınız biraz unu
karıştırın, üzerine biraz un serpin. Üstüne
serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya dek,
hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye
bırakın.
Şekeri, yumurta sarısını, tereyağını ve
tuzu unun kenarına koyun. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin. Ardından, hamuru
yuvarlayın ve yağlanmış pişirme
tepsisine yerleştirerek tekrar kabarmasını
bekleyin.
Şekeri, yağı ve tarçını karıştırma kabına
alın ve karıştırın.
Un ve fındıkları ekleyin ve kırıntı karışımı
elde edene kadar yoğurun.
Tereyağını kabaran hamura serpin ve
kırıntı karışımını eşit miktarda dağıtın.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
TÜRKÇE 13
6.7 Mayalı Çörek
Hamur malzemeleri:
650 g un
20 gram maya
200 ml süt
40 g şeker
5 gr tuz
5 yumurta sarısı
200 gr yumuşak tereyağı
Doldurma malzemeleri:
250 gr doğranmış ceviz içi
20 gram galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
60 gr bal
30 gr eritilmiş tereyağı
20 ml rom
Kaplaması için malzemeler:
1 yumurta sarısı
çok az süt
50 gr ince badem
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt,
biraz şeker ve kenardan aldığınız biraz
unu karıştırın, üzerine biraz un serpin.
Üstüne serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya
dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye
bırakın.
Kalan şekeri unun kenarına koyun. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki
katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Dolguyu yapmak için tüm malzemeleri
karıştırın. Hamuru üç eşit parçaya bölün
ve uzun dikdörtgen şeklinde açarak
yayın. Dolgunun üçte birini her bir
dikdörtgene serpin ve ardından hamur
parçalarını birleştirin.
Üç parça hamuru saç örgüsü şeklinde
örün. Çöreğin yüzeyini yumurta sarısı ve
süt karışımıyla kaplayın ve üzerine ince
badem serpin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
6.8 Kalıpta Kek
Tabanı için malzemeler:
500 g un
1 küçük paket kuru maya (8g maya
veya 42 g taze maya)
80 g pudra şekeri
150 gram tereyağı
3 yumurta
2 dolu çay kaşığı tuz
150 ml süt
70 gr kuru üzüm (1 saat önceden 20
ml vişne liköründe bekletin)
Kaplaması için malzemeler:
50 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, pudra şekerini,
tereyağını, yumurtaları, tuzu ve sütü bir
karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin.
Kuru üzümleri hamura ekleyin yoğurun.
Bademleri, yağlanmış ve unlanmış
girintili kek kalıbının her bir deliğine ayrı
ayrı yerleştirin.
Daha sonra hamuru sosis şekline getirin
ve kek kalıbına koyun. Üstünü kapatın ve
yeniden 45 dakika kabarmasını bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
6.9 Savarin Kek
Hamur malzemeleri:
350 g un
1 küçük paket kuru maya (8g maya
veya 42 g taze maya)
75 g şeker
100 gr tereyağı
5 yumurta sarısı
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
125 ml süt
Pişirme sonrası:
375 ml su
200 g şeker
100 ml erik brendisi ya da 100 ml
portakal likörü
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, şekeri, tereyağını,
yumurta sarılarını, tuzu, vanilyayı ve sütü
14
bir karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin. Daha sonra
hamuru yağlanmış halka şeklindeki kek
kalıbına koyun, üstünü örtün ve 45
dakika daha kabarmasını bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Pişirme sonrası:
Suyu ve şekeri kaynatın ve soğumasını
bekleyin.
Erik brendisini ya da portakal likörünü
şekerli suya ekleyin ve karıştırın.
Kek soğuduğunda, tahta bir çubukla
çeşitli yerlerinden delin ve karışımın eşit
biçimde kekin içine girmesini sağlayın.
6.10 Brownie
Malzemeler:
250 g bitter çikolata
250 gr tereyağı
375 g şeker
2 paket vanilya (yaklaşık 16 gr)
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı su
5 yumurta
375 g ceviz
250 g un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yöntem:
Çikolatayı büyük parçalar halinde ayırın
ve benmari usulü eritin.
Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve suyu
krema haline getirin, yumurtaları ve
erimiş çikolatayı ekleyin.
Cevizleri iri doğrayın, unla ve kabartma
tozuyla karıştırın ve çikolata karışımına
katın.
Derin bir pişirme tepsisine pişirme kağıdı
serin ve karışımı üstüne koyup düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Soğumaya bırakın, pişirme kağıdını
çıkarın ve kare kare kesin.
6.11 Muffin
Malzemeler:
150 gram tereyağı
150 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
Bir mumlanmamış limon kabuğu
2 yumurta
50 ml süt
25 g mısır nişastası
225 g un
10 gr kabartma tozu
1 kavanoz vişne (375 gr)
225 g çikolata parçacığı
Diğer:
Yaklaşık 7 cm çapında kağıt kek
kalıpları
Yöntem:
Tereyağı, şeker, şekerli vanilya, tuz ve
mumlanmamış limon kabuğunu krema
haline getirin. Yumurtaları ekleyin ve
yeniden karıştırın.
Mısır unu, un ve kabartma tozunu
karıştırın ve sütle birlikte karışıma dökün.
Vişneleri süzün ve çikolata parçalarıyla
birlikte karışıma ekleyin.
Karışımı kağıt kek kalıplarına, kalıpları da
pişirme tepsisine koyup cihaza
yerleştirin. Mümkünse bir muffin tepsisi
kullanın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 2
6.12 Tatlı Tart
Malzemeler:
2 dilim orijinal İsviçre yufkası
(dikdörtgen serilmeli)
50 gr öğütülmüş fındık
1,2 kg elma
3 yumurta
300 ml taze krema
70 g şeker
Yöntem:
Yufkayı iyi yağlanmış fırın tepsisine
yerleştirin ve çatalı batırarak her tarafına
delikler açın. Fındıkları yufkanın üzerine
eşit biçimde yayın. Elmaları soyun,
çekirdeklerini çıkarın ve 12 dilime ayırın.
TÜRKÇE 15
Dilimleri eşit biçimde hamurun üzerine
dağıtın. Yumurta, krema, şeker ve
vanilyayı karıştırın ve elmaların üzerine
dökün.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
6.13 Havuçlu Kek
Karışımın malzemeleri:
150 ml ayçiçek yağı
100 gr esmer şeker
2 yumurta
75 gr şurup
175 gr un
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr ince rendelenmiş havuç
75 gr kuru üzüm
25 gr rendelenmiş hindistan cevizi
Üst kaplama malzemeleri:
50 gr tereyağı
150 gr krem peynir
40 gr toz şeker
öğütülmüş fındık
Diğer:
22 cm çapında yağlanmış yuvarlak
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Ayçiçek yağı, esmer şeker, yumurta ve
şurubu karıştırın. Karışım için
malzemelerin geri kalanını katın.
Karışımı yağlanmış fırın tepsisine koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Tereyağı, krem peyniri ve toz şekeri
karıştırın (yayılabilmesi için gerekiyorsa
biraz süt ekleyin).
Soğuduğunda kekin üzerine sürün ve
üstüne öğütülmüş fındıkları serpin.
6.14 Bademli Kek
Karışımın malzemeleri:
5 yumurta
200 g şeker
100 gr badem ezmesi
200 ml zeytinyağı
450 g un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
50 gr doğranmış fıstık
125 gr öğütülmüş badem
300 ml süt
Üst kaplama malzemeleri:
200 gr kayısı reçeli
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı sıcak su
ince doğranmış badem
Diğer:
28 cm kelepçeli pişirme kalıbı
Yöntem:
Yumurta, şeker ve badem ezmesini 5
dakika çırpın. Ardından yumurtalı
karışıma yavaşça zeytinyağı ekleyin.
Un, tarçın ve kabartma tozunu birlikte
eleyin, ardından doğranmış fıstıkları ve
öğütülmüş bademleri una katın. Daha
sonra sütle birlikte dikkatlice yumurta
karışımına ekleyin.
Tabanına galeta unu serpilmiş kelepçeli
kek kalıbına koyun.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
Pişirme sonrası:
Kayısı reçelini ısıtın ve bir fırça ile kekin
üzerine sürün. Daha sonra soğumaya
bırakın. Pudra şekerini, tarçını ve sıcak
suyu karıştırın; ardından kekin üzerine
sürün. Daha sonra hemen ince
doğranmış bademleri kekin parlak
yüzeyine serpin.
6.15 Meyveli Tart
Hamur malzemeleri:
200 g un
1 tutam tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta
50 g şeker
50 ml soğuk su
Doldurma malzemeleri:
16
Mevsim meyveleri (400 g elma,
şeftali, vişne, vs.)
90 gr öğütülmüş badem
2 yumurta
100 g şeker
90 gr yumuşak tereyağı
Diğer:
28 cm çaplı yağlanmış kiş tepsisi
Yöntem:
Unu karıştırma kasesine eleyin. Tuzu ve
küçük parçalara kesilmiş tereyağını unla
karıştırın. Daha sonra yumurta, şeker ve
soğuk suyu ekleyin ve hamur haline
getirin.
Hamuru 2 saat buzdolabında soğutun.
Soğutulmuş hamuru açın ve yağlanmış
bir kiş tepsisine yerleştirip çatalla delin.
Meyveleri temizleyin, ortalarını ve
çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalar
ya da dilimler halinde hamurun üzerine
koyun. Öğütülmüş badem, yumurta,
şeker ve yumuşatılmış tereyağını bir
kaseye koyun ve çırpın. Daha sonra
meyvelerin üzerine koyun ve düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 1
6.16 Elmalı Kek
Malzemeler:
250 gr tereyağı
250 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 gr badem ezmesi
5 yumurta
500 g un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
1 paket toz zencefil (yaklaşık 20 g)
50 g kakao tozu
150 ml kırmızı şarap
1,2 kg elma
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve
tuzu bir karıştırma kabına koyun ve
kabarana kadar çırpın. Badem ezmesini
küçük parçalar halinde kesip
yumuşayana kadar çırpın. Yumurtaları
tek tek ekleyin ve kabarana kadar çırpın.
Karışıma un, kabartma tozu, zencefil ve
kakao tozu ekleyin. Kırmızı şarap içinde
karıştırın. Hamuru, içine pişirme kağıdı
döşenmiş derin bir pişirme tepsisine
koyun ve yüzeyini düzleştirin. Elmaları
soyup çekirdeklerini ayıklayın ve 0,5 cm
kalınlıkta dilimleyin. Erik püresi: Dilimleri
hamurun üzerinde düzenleyin ve
çekirdeklerden kalan deliklere erik püresi
doldurun. Ardından cihaza yerleştirin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 1
Pişirdikten sonra keki soğumaya
bırakın ve pişirme kağıdını çıkarın.
Glazür sosu:
250 ml elma suyu
1 tutam kek glazür sosu
Pişirdikten sonra keki soğumaya
bırakın ve pişirme kağıdını çıkarın.
Elma suyunu ve glazür sosunu karıştırın
ve kekin üzerine fırçayla sürün.
7. PIZZA/TURTA/EKMEK
7.1 Pizza
Hamur malzemeleri:
14 gr maya
200 ml su
300 g un
3 gr tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates
(200 gr)
200 gr rende kaşar
100 gr salam
100 g pişmiş jambon
150 gr mantar (konserve)
150 g beyaz peynir
mercanköşk
Diğer:
Yağlanmış fırın tepsisi
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve suda çözün.
Tuzu unla karıştırın ve yağ ile birlikte
kaba ilave edin.
TÜRKÇE 17
Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir
hamur halini alıncaya kadar yoğurun.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar
sıcak bir yerde bekletin.
Hamuru yuvarlayıp yağlanmış tepsiye
koyun ve tabanını bir çatalla delin.
Üst malzemeleri belirtilen sırayla tabana
yayın.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumları: 1
7.2 Soğanlı Tart
Hamur malzemeleri:
300 g un
20 gram maya
125 ml süt
1 yumurta
50 gr tereyağı
3 gr tuz
Üst kaplama malzemeleri:
750 gr soğan
250 g pastırma
3 yumurta
250 g taze krema
125 ml süt
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın.
Mayayı kesin, boşluğa boşaltın, sütle
karıştırın ve kenarından çok az un
ekleyin. Bir tutam un serpin, serpilen un
hamur üzerinde çatlama yapana kadar
sıcak bir yerde kabarmaya bırakın.
Yumurtayı ve tereyağını unun
kenarından ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına
getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin.
Bu sırada soğanları soyup dörde bölün
ve ince dilimler halinde kesin.
Pastırmayı dilimleyin ve karartmadan
soğanlarla birlikte hafifçe pişirin.
Soğumaya bırakın.
Hamuru açarak yağlanan pişirme
tepsisine alın; altını bir çatalla delin ve
kenarları yukarı bastırın. Bir kez daha
kabarması için dinlenmeye bırakın.
Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu ve
karabiberi karıştırın. Soğumuş soğanları
ve pastırmayı hamurun altına yayın.
Karışımı üzerine dökün ve düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumları: 1
7.3 Kiş
Hamur malzemeleri:
200 g un
2 yumurta
100 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
çok az karabiber
1 tutam muskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 gr rendelenmiş peynir
200 gr pişmiş jambon veya yağsız
pastırma
2 yumurta
250 gr ekşi krema
tuz, karabiber ve muskat
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları bir
karıştırma kabına alın ve yumuşak bir
kıvam elde edene kadar karıştırın.
Hamuru birkaç saat soğutucuda bırakın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış
siyah kek kalıbına koyun. Altını bir çatalla
delin.
Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın.
Sos için yumurtaları, ekşi kremayı ve
baharatı birbiriyle karıştırın. Ardından,
peynir ekleyin.
Karışımı pastırmanın üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumları: 1
7.4 Keçi Peynirli Flan
Hamur malzemeleri:
125 g un
60 ml zeytinyağı
18
1 tutam tuz
3 - 4 yemek kaşığı soğuk su
Üst kaplama malzemeleri:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 soğan
tuz ve karabiber
1 çay kaşığı doğranmış kekik
125 gr ricotta peyniri
100 gr keçi peyniri
2 yemek kaşığı zeytin
1 yumurta
60 ml taze krema
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Yöntem:
Unu, zeytinyağını ve tuzu bir karıştırma
kabına alarak galeta unu kıvamına gelen
kadar karıştırın. Su ekleyin ve hamur
haline gelene kadar yoğurun. Hamuru
birkaç saat soğutucuda bırakın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış
siyah kek kalıbına koyun. Altını bir çatalla
delin.
1 yemek kaşığı zeytinyağını bir pişirme
kabına dökün. Soğanları soyun, ince
piyazlık doğrayın ve pişirme kabının
kapağını kapatarak yağda 30 dakika
kadar kavurun. Tuz ve biber ekleyip 1/2
çay kaşığı doğranmış maydanozla
karıştırın.
Soğanları çok az soğumaya bıraktıktan
sonra hamurun üzerine serpin.
Sonra ricotta ve keçi peynirini en üste
serpip zeytinleri ekleyin. 1/2 çay kaşığı
doğranmış kekiği en üste serpin.
Sos için yumurtaları ve kremayı birbiriyle
karıştırın. Karışımı tartın üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumları: 1
7.5 Peynirli Flan
Malzemeler:
1,5 dilim orijinal İsviçre yufkası
(dikdörtgen serilmeli)
500 gr rendelenmiş peynir
200 ml taze krema
100 ml süt
4 yumurta
tuz, karabiber ve muskat
Yöntem:
Hamuru iyice yağlanmış bir tepsiye alın.
Hamurun üzerini çatalla birbirine yakın
yerlerden delin.
Peyniri hamurun üzerine eşit bir şekilde
dağıtın. Kremayı, sütü ve yumurtaları
krema haline getirip tuz, biber ve muskat
ekleyin. Tekrar iyice karıştırıp peynirin
üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumları: 2
7.6 Peynirli Börek
Malzemeler:
400 g beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaşığı doğranmış düz
yapraklı maydanoz
karabiber
80 ml zeytinyağı
375 gr yufka
Yöntem:
Beyaz peyniri, yumurtaları, maydanozu
ve biberleri karıştırın. Yufkayı
kurumaması için nemli bir bezle örtün. En
üste 4 yaprak yufkayı üst üste dizip her
birini fırçayla çok hafif yağlayın.
Her biri 7 cm uzunluğunda olacak şekilde
4 şerit halinde kesin.
Her şeridin bir köşesine 2 dolu yemek
kaşığı peynir karışımından koyun ve
yufkayı çaprazlamasına katlayarak bir
üçgen oluşturun.
Ters çevirip pişirme tepsisine alın ve
fırçayla yağlayın.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumları: 2
7.7 Beyaz Ekmek
Malzemeler:
1.000 g un
40 g taze maya ya da 20 g kuru maya
650 ml süt
15 gr tuz
Diğer:
TÜRKÇE 19
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun.
Mayayı ılık sütte çözün ve una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Unun kalitesine
göre istenen hamur kıvamını elde etmek
için bir miktar daha süt eklemek
gerekebilir.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar
bekletin.
Hamuru ikiye bölün, iki uzun somun
haline getirin ve önceden yağlanan veya
fırın kağıdıyla örtülen pişirme tepsisine
koyun.
Somunları hacimlerinin yarısı kadar
kabarması için tekrar bekletin.
Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin
ve keskin bir bıçakla en az 1 cm
derinliğinde, çaprazlamasına 3 - 4 kesik
atın.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumları: 1
Su haznesine 200 ml su ekleyin.
7.8 Köy Ekmeği
Malzemeler:
500 gr buğday unu
250 gr çavdar unu
15 gr tuz
1 küçük paket kuru maya
250 ml su
250 ml süt
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Buğday ununu, çavdar ununu, tuzu ve
kuru mayayı geniş bir kaba koyun.
Su, süt ve tuzu karıştırıp una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki
katına kabarıncaya kadar bekletin.
Hamuru uzun bir parça haline getirin ve
önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla
örtülen pişirme tepsisine koyun.
Hamuru hacminin yarısı kadar kabarması
için tekrar bekletin. Pişirmeden önce
üzerine çok az un serpin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumları: 1
Su haznesine 300 ml su ekleyin.
7.9 Rus Pirogu (30 küçük
parça)
Hamur malzemeleri:
250 gr kılçıksız buğday unu
250 gr tereyağı
250 gr az yağlı lor peyniri
tuz
Doldurma malzemeleri:
1 küçük beyaz lahana (400 gr)
50 g pastırma
2 yemek kaşığı sade yağ
tuz, karabiber ve muskat
3 yemek kaşığı ekşi krema
2 yumurta
Diğer:
Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az
tuzu hamur haline getirin ve buzdolabına
koyun.
Lahanayı ince şeritler halinde kesin.
Pastırmayı dilimleyip sade yağda
kızartın. Lahanayı ekleyip yumuşayana
kadar kavurun. Tuz, biber ve muskat
ekleyip ekşi kremayla kaplayın.
Tüm sıvı buharlaşana kadar kısık ateşte
pişirmeye devam edin.
Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın
ve lahanayla karıştırıp soğumaya bırakın.
Hamuru yuvarlayın ve 8 cm çapında
daireler halinde kesin.
Her birinin ortasına çok az dolgu
malzemesi ekleyip katlayın. Çatalla
bastırarak kenarları kapatın.
Mantıları fırın kağıdıyla kaplanmış
pişirme tepsisine alın ve fırçayla yumurta
sarısı sürün.
Cihazın içindeki süre: 20 dakika
Raf konumları: 2
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EVY5841BAX Recipe book

Tip
Recipe book