Electrolux EVY7805AAX Recipe book

Tip
Recipe book
TR Mikrodalgalı ankastre fırın Yemek Tarifleri Kitabı
1. OTOMATIK PROGRAMLAR
UYARI!
Güvenlik bölümlerine bakın.
1.1 Otomatik programlar
Otomatik programlar, her tür et veya
diğer yemek tarifleri için en iyi ayarları
verir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Ağırlıkölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma
süresini otomatik olarak hesaplar.
Bunu kullanmak için yiyeceğin
ağırlığını girmeniz gerekir.
Otomatik Tarifler (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon bir yemek
için önceden belirlenmiş değerleri
kullanır. Yemeği bu kitaptaki tarife
göre hazırlayın.
Şu fonksiyon ile hazırlanan yeme‐
kler: Otomatik Ağırlıkölçer
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Et kavurma
Şu fonksiyon ile hazırlanan yeme‐
kler: Otomatik Ağırlıkölçer
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
1.2 Kategoriler
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler
birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Buz Çözme
Pişirme/Melting
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
Balık
Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Tatlılar
2. BUZ ÇÖZME
2.1 Balık, buz çözme
Eriyen suyun mikrodalganın içini
kirletmeden akıp gitmesi için
dondurulmuş balığı ters çevrilmiş bir
tabağın üzerine koyun ve tabağı bir kap
içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli
olarak kontrol edin ve birkaç kez çevirin.
Blok halinde dondurulmuşsa, buzu
çözülen balık parçalarını dikkatle ayırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
2.2 Kümes hayvanı eti, buz çöz
Eriyen suyun cihazı kirletmeden akıp
gitmesi için buzu çözülecek yiyeceği ters
çevrilmiş bir tabağın üzerine koyun ve
tabağı bir kap içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli
olarak kontrol edin ve birkaç kez çevirin.
Açıkta kalan but ve kanat gibi yağlı
kısımları alüminyum folyo ile kaplayın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
2
2.3 Et, buz çözme
Eriyen suyun cihazı kirletmeden akıp
gitmesi için dondurulmuş eti ters
çevrilmiş bir tabağın üzerine koyun ve
tabağı bir kap içerisine yerleştirin.
Buz çözme sırasında yiyeceği düzenli
olarak kontrol edin ve birkaç kez çevirin.
Yiyeceğin buzu çözüldükçe, blok halinde
dondurulmuş kıymayı veya et parçalarını
dikkatle ayırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
2.4 Ekmek, buz çözme
Bir tabak üzerine mutfak havlusu serip
ekmeği havlunun üzerine koyun.
Buz çözme sırasında ekmeği birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
Buz çözme işleminden sonra, yaklaşık
olarak buz çözme işlemine eşit bir süre
boyunca yiyeceğin oda sıcaklığında
beklemesine izin verin.
3. PIŞIRME/MELTING
3.1 Taze sebzeler
Dilimlenmiş sebzeleri mikrodalgaya
dayanıklı bir kap içerisine koyun ve
yaklaşık 50 ml su ekleyin. Kabı kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi
kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
İpucu: Sebzeler çok sertse daha düşük
bir ağırlık seçin. Sebzeler çok
yumuşaksa daha yüksek bir ağırlık seçin.
3.2 Dondurulmuş sebzeler
Dondurulmuş sebzeleri mikrodalgaya
dayanıklı bir kap içerisine koyun ve
yaklaşık 50 ml su ekleyin. Kabı kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi
kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
İpucu: Sebzeler çok sertse daha düşük
bir ağırlık seçin. Sebzeler çok
yumuşaksa daha yüksek bir ağırlık seçin.
3.3 Soğan kavurma
Soğanları şeritler halinde kesin ve
mikrodalgaya dayanıklı bir kap içerisine
koyup bir yemek kaşığı tereyağı ya da
sıvı yağ ekleyin. Kabı kapatın (kapak
veya mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında sebzeleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
3.4 Fırında Patates/Kumpir
Patatesleri mikrodalgaya dayanıklı bir
kap içerisine koyun ve yaklaşık 100 ml su
ekleyin. Kabı kapatın (kapak veya
mikrodalga streç filmi kullanın).
Pişirme sırasında patatesleri birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
3.5 Pirinç
Pirinci (yarı kaynatılmış) mikrodalgaya
dayanıklı bir kap içerisine yerleştirip 1'e 2
oranında su ekleyin (100 g pirinç için 200
ml su). Baharatla terbiye edin. İnce
tereyağı dilimleri, buharla haşlanmış
soğan veya yeşillik ekleyin. Kabı kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi
kullanın).
Pişirme sırasında pirinci birkaç kez
çevirin.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
TÜRKÇE 3
3.6 Eriyen çikolata
Çikolatayı parçalar halinde bölün ve bir
kap içerisine yerleştirin. Kabı kapatın
(kapak veya mikrodalga streç filmi
kullanın).
Çikolata erirken birkaç kez karıştırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
3.7 Eriyen Yağ
Yağı parçalar halinde bölün ve bir kap
içerisine yerleştirin. Kabı kapatın (kapak
veya mikrodalga streç filmi kullanın).
Yağ erirken birkaç kez karıştırın.
Cihazın içindeki süre: ağırlığa bağlı
Raf konumu: alt cam
4. KUZU/DANA
4.1 Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya
da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40
mm derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Raf konumu: 1
4.2 Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
4.3 Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı
tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler
halinde kesilmiş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde
kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları
soyulmuş, ikiye bölünmüş,
çekirdekleri çıkarılmış ve küpler
halinde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş
ve ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde
soteleyin. Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri
altın sarısı olana kadar orta ısıda pişirin.
Eti dışarı alın ve kalan zeytinyağını
kaptan dışarı dökün.
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et
sularını karıştırın, bir tencereye koyun ve
kısık ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et
suyunu, maydanozu, kekiği,
mercanköşkü ve küp şeklinde doğranmış
domatesi ekleyin. Tuz ve karabiberle
terbiye edin. Sonra tekrar kaynamaya
alın.
Sebzeleri rosto kabına alın; en üste eti
koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve cihaza
verin.
4
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 2
4.4 Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline
doğranmış mantar (280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına
8 kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim
halinde kesin ve kesiklerin içine
yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni
karıştırın ve dana ayağı üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve
üzerine mantar serpin. Dana ayağına
çorbalık sebzeleri ve suyu ekleyin. Alt
taraf 10 - 15 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Yaklaşık 30 dakika sonra eti çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
4.5 Baharatlı rosto
Malzemeler 4 kişilik:
Küçük parçalara bölünmüş ve bir
miktar sıcak su ile yumuşatılmış
ekmek dilimleri
1 soğan, ince doğranmış ve çok az
yağda kavrulmuş
1 diş sarımsak, dövülmüş
250 g dana kıyma
250 g kuzu kıyma
100 g dana eti rosto
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
karabiber
Kırmızıbiber
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 tatlı kaşığı kekik yaprağı
4 dilim pastırma, kaplama için
Yöntem:
Tüm malzemeleri iyice karıştırın, rulo
köfte haline getirin, mikrodalgaya ve
ateşe dayanıklı bir kap içerisine
yerleştirin. Pastırma dilimleri ile kaplayın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 2
4.6 İsveç Rostosu
Malzemeler:
200 g kuru erik
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı
(kemiksiz)
1 orta boy soğan
Elma
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve
sonra kurutun. Etin alt kısmına kesikler
atın ve her kesiğe bir erik sıkıştırın;
erikleri etin içinde gidebildikleri kadar
içeri bastırın. Eti terbiye edin ve erik
olmayan tarafı en üste gelecek şekilde
kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın.
Bu yemekle birlikte garnitür olarak
patates köftesi, patates graten, brokoli
veya benzeri kullanılabilir.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 2
5. SIĞIR ETI/AV ETI/KUZU ETI
5.1 Et kavurma
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 48 °C
Orta pişmiş - 65°C
İyi pişmiş - 70°C
Yöntem:
TÜRKÇE 5
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
5.2 Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
5.3 Tavşan
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30 gr eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç
meyveleriyle ovun, tuz ve karabiber
ekleyin ve erimiş tereyağını fırçayla
sürün.
Tavşan sırtını kızartma kabına alın,
üzerine krema dökün ve sebzeleri
ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
5.4 Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml taze krema
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
tavaya alarak her tarafını iyice kızartın.
Tavşanları çıkarın ve soğanlarla
pastırmayı kızartın. Üzerine bir tutam un
serpin ve karıştırın. Tavuk suyunu, beyaz
şarabı ve kekiği karıştırın ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalını ekleyin, eti
tekrar koyun, üzerini kapakla örtün ve
tekrar cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 2
5.5 Yabani Av Hayvanları
Marinatı hazırlamak için:
1,5 litre kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g havuç
2 soğan
5 defne yaprağı
5 diş sarımsak
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
1,5 kg pirzola (omuzdan)
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın
ve 3 gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine
sosundan alın ve kurutun. Tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
kızartma tavasına alarak her tarafını iyice
kızartın. Marine edilmiş horoz
mantarlarını ve bir miktar sebzeyi
ekleyin.
Marine sosunu kızartma tavasına dökün.
Dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Kızartma tavasını bir kapakla örtün ve
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 140 dakika
6
Raf konumu: 1
5.6 Kuzu Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının
derinliği 10 - 30 mm olmalıdır. Üzerini
kapatın.
Raf konumu: 1
5.7 Kuzu butu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
tuz
karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 çay
kaşığı kurutulmuş biberiye)
su
Yöntem:
Kuzu butunu yıkayın ve kurutun;
zeytinyağına bulayın ve ete kesikler atın.
Tuz ve karabiberle terbiye edin.
Sarımsak dişlerini soyup dilimleyin ve
biberiye tutamlarıyla birlikte etteki
kesiklere yerleştirin.
Kuzu budunu bir rosto temceresine
koyun ve su ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm
derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Cihazın içindeki süre: 165 dakika
Raf konumu: 1
6. KÜMES HAYVANI
6.1 Tavuk, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
900 gr ile 2.100 gr arasında.
Yöntem:
Tavuğu ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
6.2 Tavuk Budu
Malzemeler:
4 tavuk budu, her biri 250 g
250 g taze krema
125 ml taze krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 gr dilimlenmiş konserve mantar
20 gr mısır nişastası
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve bir rosto
tenceresine alın. Kalan malzemeleri
karıştırıp tavuk butlarının üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
6.3 Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
1 tavuk
tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
50 gr sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 gr dilimlenmiş pastırma
250 gr temizlenmiş ve dörde
bölünmüş kestane mantarı
12 arpacık soğanı, kabukları
soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve
dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edip üzerine bir tutam un serpin.
Sade yağı bir rosto kabında kızdırın ve
tavuğun her tarafını kızartın. Beyaz
TÜRKÇE 7
şarabı, tavuk suyunu ve soya sosunu
koyarak kaynatın.
Maydanozu, kekiği, dilimlenmiş
pastırmayı, mantarları, arpacık
soğanlarını ve sarımsağı ekleyin.
Tekrar kaynatın, üzerine bir kapak örtüp
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
6.4 Tavuk Kanat
Malzemeler:
1 kg tavuk kanadı
Marinat:
2 yemek kaşığı yağ
2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı hardal
1 diş sarımsak, dövülmüş
Biberiye
Kekik
Taze çekilmiş karabiber
Mısır nişastası
Yöntem:
Yağ, soya sosu, hardal, sarımsak ve
baharatları bir arada karıştırın. Tavuk
kanatlarını marinat ile kaplayın ve 2 - 3
saat marine olmalarını bekleyin.
Ardından, üzerine biraz mısır nişastası
serpin.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 2
Damlaları toplamak için tabana
mikrodalgaya dayanıklı bir kap koyun.
10 dakika sonra çevirin.
6.5 Tavuk, 2 yarım
Malzemeler:
1 kg bütün tavuk, ikiye bölünmüş
tuz
karabiber
Damak tadınıza göre baharat
Islatma için yağ
Cihazın içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 2
Damlaları toplamak için tabana
mikrodalgaya dayanıklı bir kap koyun.
15 dakika sonra çevirin.
6.6 Tavuk Dolma
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla birlikte
bütün olarak)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı biber
50 gr galeta unu
3 - 4 yemek kaşığı süt
1 doğranmış soğan
1 demet doğranmış maydanoz
20 gr tereyağı
1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyip kurutun. Yağı, tuzu ve
biberi karıştırıp tavuğa sürün.
Dolma içi: Galeta ununu ve sütü
karıştırın. Doğranmış soğan, maydanoz
ve tereyağını bir tepsiye alın ve
soteleyin. Yürek, ciğer ve mideyi ince
ince doğrayıp bir yumurta ekleyin. Sonra
tüm malzemeleri karıştırıp tuz ve
karabiber ekleyin.
Tavuk göğsünü bir kızartma kabına alıp
cihaza yerleştirin. 30 dakika sonra
çevirin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
6.7 Portakallı Ördek Rosto
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
tuz
karabiber
3 portakal, kabuğu soyulmuş,
çekirdekleri alınmış ve küp şeklinde
kesilmiş
1/2 çay kaşığı tuz
2 sıkma portakal
150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle
terbiye edin ve portakal kabuğuyla ovun.
Tuzlanmış portakal küplerini ördeğin
içine doldurun ve deliği kapatın.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde
rosto kabına koyun.
8
Portakalların suyunu sıkıp şeriyle
karıştırın ve ördeğin üzerine boşaltın.
Ördeği cihaza yerleştirin. 30 dakika
sonra çevirin. Bir sinyal sesi duyulur.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
6.8 Ördek, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1500 g ile 3300 g arasındadır.
Yöntem:
Ördeği ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
6.9 Kaz, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
2.300 g ile 4.700 g arasında.
Yöntem:
Kazı ısıya dayanıklı bir fırın kabına koyun
ve baharatlarla terbiye edin. Yaklaşık 30
dakika sonra çevirin. Ekranda bir
hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
6.10 Hindi, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı
1700g ile 4700 g arasındadır.
Yöntem:
Hindiyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Ekranda bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
7. BALIK
7.1 Krema soslu balık fileto
Malzemeler 4 kişilik:
400 g balık fileto (brook alabalığı veya
gökkuşağı alabalığı)
20 g pişirme yağı
250 g soğan, halka şeklinde
dilimlenmiş
6 yemek kaşığı taze krema (ekşi
krema)
Toz biber, tatlı
limon
tuz
Yöntem:
Şeffaf hale gelene kadar soğanları bir
tava içerisinde yağda kavurun. Ardından,
yağlanmış bir pişirme kabı içerisine
koyun.
Balık filetolarını temizleyin, üzerlerine
limon serpin, tuzlayın ve kap içerisine,
soğan halkalarının üzerine yerleştirin.
Taze krema ile biberi damağınıza uygun
şekilde karıştırın ve hazırladığınız sosu
balık filetolarının üzerine dökün. Hafifçe
tuzlayın.
Cihazın içindeki süre: 12 dakika
Raf konumu: 1
Pişirme süresinin yarısı geçtikten sonra
yemeği çevirin.
7.2 Somon Buğulama
Malzemeler:
400 g patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates
(400 g)
4 somon filetosu
limon suyu, bir adet limondan
tuz ve karabiber
75 ml dolmalık garnitür
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve
25 dakika tuzlu suda kaynattıktan sonra
suyunu alıp dilimleyin.
Taze soğanları yıkayıp ince ince
doğrayın. Sarımsakları soyup kesin.
TÜRKÇE 9
Soğan ve sarımsakla doğranmış
domatesleri karıştırın.
Somon filetolarını limon suyuyla marine
edin. Ardından kurutup tuz ve biber
ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırıp
yağlanmış ısıya dayanıklı kaba alın,
baharatları ekleyin ve somonu en üste
koyun.
Sebze suyunu ve beyaz şarabı üzerine
dökün ve bunların üstüne biberiye ve
kekik serpin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
7.3 Kızıldil sarma
Malzemeler:
4 fileto dil balığı
Yarım limonun suyu
tuz, taze çekilmiş karabiber
100 g yaprak ıspanak, dondurulmuş,
eritilmiş
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı beyaz şarap
50 ml taze krema
1 yumurta sarısı
Yöntem:
Balık filetolarının üzerine limon suyu
serpin ve tuz ile karabiber kullanarak
terbiye edin. Ispanağı sıkarak suyunu
süzün ve sarımsak ile çeşnilendirin. Dil
balığı filetolarını ıspanak ile kaplayın ve
rulo haline getirin. Filetoların ince
uçlarının katlandığından emin olarak
yemeği yağlanmış bir pişirme kabına
yerleştirin. Ruloların üzerine beyaz şarap
serpin.
Kremayı ve yumurta sarısını bir arada
çırpın ve az miktarda tuz ekleyin. Balık
rulolarının üzerine yayın.
Cihazın içindeki süre: 17 dakika
Raf konumu: 2
7.4 Balık Fileto
Malzemeler:
600 - 700 gr levrek, somon veya deniz
alabalığı filetosu
150 gr rendelenmiş peynir
250 ml taze krema
50 gr galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
limon
yağ
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp
bir süre marine edin; ardından kağıt
havluyla fazla suyu alın. Balık filetolarının
her iki tarafına tuz ve karabiber dökün.
Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış ve ısıya
dayanıklı bir kaba koyun.
Kaşar rendesini, kremayı, galeta ununu,
tarhunu ve doğranmış maydanozu
karıştırın. Karışımı hemen balık filetonun
üzerine dökün ve karışıma küçük
tereyağı parçaları ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
7.5 Balık Fileto, dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
8. KEK
8.1 Tatlı Tart
Malzemeler:
2 dilim orijinal İsviçre yufkası
(dikdörtgen serilmeli)
50 gr öğütülmüş fındık
1,2 kg elma
3 yumurta
300 ml taze krema
70 g şeker
Yöntem:
Yufkayı iyi yağlanmış fırın tepsisine
yerleştirin ve çatalı batırarak her tarafına
delikler açın. Fındıkları yufkanın üzerine
eşit biçimde yayın. Elmaları soyun,
çekirdeklerini çıkarın ve 12 dilime ayırın.
Dilimleri eşit biçimde hamurun üzerine
dağıtın. Yumurta, krema, şeker ve
vanilyayı karıştırın ve elmaların üzerine
dökün.
10
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
8.2 Limonlu Sünger Kek
Karışımın malzemeleri:
250 gr tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
4 yumurta
150 g un
150 gr mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
Glazür sosu için malzemeler:
125 ml limon suyu
100 g pudra şekeri
Diğer:
Düz kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
Yağlamak için margarin
Kek kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu,
vanilyayı ve tuzu bir karıştırma kabına
koyun ve köpürterek karıştırın. Ardından
birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar
köpürterek karıştırın.
Un ve mısır unuyla karıştırdığınız
kabartma tozunu bu karışıma ekleyin ve
karıştırın.
Hamuru, önceden yağlanmış ve un veya
galeta unu serpilmiş olan kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve cihaza
koyun.
Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra
şekerini karıştırın. Pişmiş keki bir
alüminyum folyonun üzerine çevirin.
Sosun dışarı akmaması için alüminyum
folyoyu kekin kenarlarından yukarı
kaldırın. Keki tahta bir çubukla birkaç
yerden delin ve sosu bir fırçayla sürün.
Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye
bırakın.
Cihazın içindeki süre: 75 dakika
Raf konumu: 2
8.3 Havuçlu Kek
Karışımın malzemeleri:
150 ml ayçiçek yağı
100 gr esmer şeker
2 yumurta
75 gr şurup
175 g un
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 çay kaşığı kabartma tozu
200 gr ince rendelenmiş havuç
75 gr kuru üzüm
25 gr rendelenmiş hindistan cevizi
Üst kaplama malzemeleri:
50 gr tereyağı
150 gr krem peynir
40 gr toz şeker
öğütülmüş fındık
Diğer:
22 cm çapında yağlanmış yuvarlak
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Ayçiçek yağı, esmer şeker, yumurta ve
şurubu karıştırın. Karışım için
malzemelerin geri kalanını katın.
Karışımı yağlanmış fırın tepsisine koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Tereyağı, krem peyniri ve toz şekeri
karıştırın (yayılabilmesi için gerekiyorsa
biraz süt ekleyin).
Soğuduğunda kekin üzerine sürün ve
üstüne öğütülmüş fındıkları serpin.
8.4 Mayalı Çörek
Hamur malzemeleri:
650 g un
20 gram maya
200 ml süt
40 g şeker
5 gr tuz
5 yumurta sarısı
200 gr yumuşak tereyağı
Doldurma malzemeleri:
250 gr doğranmış ceviz içi
20 gram galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
60 gr bal
TÜRKÇE 11
30 gr eritilmiş tereyağı
20 ml rom
Kaplaması için malzemeler:
1 yumurta sarısı
çok az süt
50 gr ince badem
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt,
biraz şeker ve kenardan aldığınız biraz
unu karıştırın, üzerine biraz un serpin.
Üstüne serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya
dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye
bırakın.
Kalan şekeri unun kenarına koyun. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki
katına kabarana dek sıcak bir yerde
bekletin.
Dolguyu yapmak için tüm malzemeleri
karıştırın. Hamuru üç eşit parçaya bölün
ve uzun dikdörtgen şeklinde açarak
yayın. Dolgunun üçte birini her bir
dikdörtgene serpin ve ardından hamur
parçalarını birleştirin.
Üç parça hamuru saç örgüsü şeklinde
örün. Çöreğin yüzeyini yumurta sarısı ve
süt karışımıyla kaplayın ve üzerine ince
badem serpin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
8.5 Kalıpta Kek
Tabanı için malzemeler:
500 g un
1 küçük paket kuru maya (8g maya
veya 42 g taze maya)
80 g pudra şekeri
150 gram tereyağı
3 yumurta
2 dolu çay kaşığı tuz
150 ml süt
70 gr kuru üzüm (1 saat önceden 20
ml vişne liköründe bekletin)
Kaplaması için malzemeler:
50 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, pudra şekerini,
tereyağını, yumurtaları, tuzu ve sütü bir
karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin.
Kuru üzümleri hamura ekleyin yoğurun.
Bademleri, yağlanmış ve unlanmış
girintili kek kalıbının her bir deliğine ayrı
ayrı yerleştirin.
Daha sonra hamuru sosis şekline getirin
ve kek kalıbına koyun. Üstünü kapatın ve
yeniden 45 dakika kabarmasını bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 2
8.6 Brownie
Malzemeler:
250 g bitter çikolata
250 gr tereyağı
375 g şeker
2 paket vanilya (yaklaşık 16 gr)
1 tutam tuz
5 çorba kaşığı su
5 yumurta
375 g ceviz
250 g un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yöntem:
Çikolatayı büyük parçalar halinde ayırın
ve benmari usulü eritin.
Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve suyu
krema haline getirin, yumurtaları ve
erimiş çikolatayı ekleyin.
Cevizleri iri doğrayın, unla ve kabartma
tozuyla karıştırın ve çikolata karışımına
katın.
Derin bir pişirme tepsisine pişirme kağıdı
serin ve karışımı üstüne koyup düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
Pişirme sonrası:
Soğumaya bırakın, pişirme kağıdını
çıkarın ve kare kare kesin.
8.7 Muffin
Malzemeler:
12
150 gram tereyağı
150 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
Bir mumlanmamış limon kabuğu
2 yumurta
50 ml süt
25 g mısır nişastası
225 g un
10 gr kabartma tozu
1 kavanoz vişne (375 gr)
225 g çikolata parçacığı
Diğer:
Yaklaşık 7 cm çapında kağıt kek
kalıpları
Yöntem:
Tereyağı, şeker, şekerli vanilya, tuz ve
mumlanmamış limon kabuğunu krema
haline getirin. Yumurtaları ekleyin ve
yeniden karıştırın.
Mısır unu, un ve kabartma tozunu
karıştırın ve sütle birlikte karışıma dökün.
Vişneleri süzün ve çikolata parçalarıyla
birlikte karışıma ekleyin.
Karışımı kağıt kek kalıplarına, kalıpları da
pişirme tepsisine koyup cihaza
yerleştirin. Mümkünse bir muffin tepsisi
kullanın.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
8.8 Bisküvi
Malzemeler:
4 yumurta
2 çorba kaşığı sıcak su
50 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 g şeker
100 g un
100 g mısır nişastası
2 dolu çay kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı,
siyah, altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Yumurtların sarısını ayırın. Yumurta
sarısını sıcak su, 50 gr şeker, vanilya ve
tuzla krema haline getirin. Yumurta
beyazlarını, köpüklenene kadar 100 g
şekerle çırpın.
Un, mısır unu ve kabartma tozunu birlikte
eleyin.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını
dikkatlice karıştırın. Daha sonra un
karışımını dikkatlice katın. Hamuru kek
kalıbına dökün, üstünü düzleştirin ve
cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 2
8.9 Savarin Kek
Hamur malzemeleri:
350 g un
1 küçük paket kuru maya (8g maya
veya 42 g taze maya)
75 g şeker
100 gr tereyağı
5 yumurta sarısı
1/2 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
125 ml süt
Pişirme sonrası:
375 ml su
200 g şeker
100 ml erik brendisi ya da 100 ml
portakal likörü
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, şekeri, tereyağını,
yumurta sarılarını, tuzu, vanilyayı ve sütü
bir karıştırma kabına koyun ve yoğurarak
yumuşak bir hamur haline getirin.
Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1
saat kabarmasını bekleyin. Daha sonra
hamuru yağlanmış halka şeklindeki kek
kalıbına koyun, üstünü örtün ve 45
dakika daha kabarmasını bekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Pişirme sonrası:
Suyu ve şekeri kaynatın ve soğumasını
bekleyin.
Erik brendisini ya da portakal likörünü
şekerli suya ekleyin ve karıştırın.
Kek soğuduğunda, tahta bir çubukla
çeşitli yerlerinden delin ve karışımın eşit
biçimde kekin içine girmesini sağlayın.
TÜRKÇE 13
8.10 Streusel Kek
Hamur malzemeleri:
375 g un
20 gram maya
150 ml ılık süt
60 g şeker
1 tutam tuz
2 yumurta sarısı
75 gr yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 g şeker
200 gr tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
350 g un
50 gr doğranmış fındık
30 gr eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt
ve kenardan aldığınız biraz unu
karıştırın, üzerine biraz un serpin. Üstüne
serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya dek,
hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye
bırakın.
Şekeri, yumurta sarısını, tereyağını ve
tuzu unun kenarına koyun. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin. Ardından, hamuru
yuvarlayın ve yağlanmış pişirme
tepsisine yerleştirerek tekrar kabarmasını
bekleyin.
Şekeri, yağı ve tarçını karıştırma kabına
alın ve karıştırın.
Un ve fındıkları ekleyin ve kırıntı karışımı
elde edene kadar yoğurun.
Tereyağını kabaran hamura serpin ve
kırıntı karışımını eşit miktarda dağıtın.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
8.11 İsveç Elmalı Kek
Malzemeler:
5 yumurta
340 g şeker
100 gr eritilmiş tereyağı
360 g un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı,
siyah, altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilyayı ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve 5 dakika
boyunca köpürterek karıştırın. Ardından
erimiş tereyağını ekleyip karıştırın.
Kabartma tozu eklenmiş unu, krema
halindeki karışıma ekleyin ve karıştırın.
Son olarak soğuk suyu ekleyin ve her
şeyi iyice karıştırın. Hamuru kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve cihaza
koyun.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
8.12 Elmalı Kek
Malzemeler:
250 gr tereyağı
250 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
100 gr badem ezmesi
5 yumurta
500 g un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
1 paket toz zencefil (yaklaşık 20 g)
50 g kakao tozu
150 ml kırmızı şarap
1,2 kg elma
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve
tuzu bir karıştırma kabına koyun ve
kabarana kadar çırpın. Badem ezmesini
küçük parçalar halinde kesip
yumuşayana kadar çırpın. Yumurtaları
tek tek ekleyin ve kabarana kadar çırpın.
Karışıma un, kabartma tozu, zencefil ve
kakao tozu ekleyin. Kırmızı şarap içinde
karıştırın. Hamuru, içine pişirme kağıdı
döşenmiş derin bir pişirme tepsisine
koyun ve yüzeyini düzleştirin. Elmaları
soyup çekirdeklerini ayıklayın ve 0,5 cm
14
kalınlıkta dilimleyin. Erik püresi: Dilimleri
hamurun üzerinde düzenleyin ve
çekirdeklerden kalan deliklere erik püresi
doldurun. Ardından cihaza yerleştirin.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Pişirdikten sonra keki soğumaya
bırakın ve pişirme kağıdını çıkarın.
Glazür sosu:
250 ml elma suyu
1 tutam kek glazür sosu
Pişirdikten sonra keki soğumaya
bırakın ve pişirme kağıdını çıkarın.
Elma suyunu ve glazür sosunu karıştırın
ve kekin üzerine fırçayla sürün.
8.13 Bademli Kek
Karışımın malzemeleri:
5 yumurta
200 g şeker
100 gr badem ezmesi
200 ml zeytinyağı
450 g un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15
gr)
50 gr doğranmış fıstık
125 gr öğütülmüş badem
300 ml süt
Üst kaplama malzemeleri:
200 gr kayısı reçeli
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı sıcak su
ince doğranmış badem
Diğer:
28 cm kelepçeli pişirme kalıbı
Yöntem:
Yumurta, şeker ve badem ezmesini 5
dakika çırpın. Ardından yumurtalı
karışıma yavaşça zeytinyağı ekleyin.
Un, tarçın ve kabartma tozunu birlikte
eleyin, ardından doğranmış fıstıkları ve
öğütülmüş bademleri una katın. Daha
sonra sütle birlikte dikkatlice yumurta
karışımına ekleyin.
Tabanına galeta unu serpilmiş kelepçeli
kek kalıbına koyun.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 2
Pişirme sonrası:
Kayısı reçelini ısıtın ve bir fırça ile kekin
üzerine sürün. Daha sonra soğumaya
bırakın. Pudra şekerini, tarçını ve sıcak
suyu karıştırın; ardından kekin üzerine
sürün. Daha sonra hemen ince
doğranmış bademleri kekin parlak
yüzeyine serpin.
8.14 Elmalı Strudel,
dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
8.15 Cheese Cake
Tabanı için malzemeler:
150 g un
70 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 yumurta
70 gr yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 g kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gr az yağlı lor peyniri
3 yumurta sarısı
200 g şeker
bir limonun suyu
200 g taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40
gr veya 500 ml sütten puding
yapmaya yetecek miktarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah
kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri
ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışımı 2
saat buzdolabında bekletin.
Karışımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış
kek kalıbına dökün ve çatalla birçok
yerinden delin.
Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm
yüksekliğinde bir kenar oluşturun.
TÜRKÇE 15
Yumurta aklarını el mikseriyle köpük
oluşturana kadar çırpın. Kuru üzümleri
yıkayın, iyice suyu atmalarını bekleyin,
romla karıştın ve çekmesini bekleyin.
Lor peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon
suyu, taze krema ve puding tozunu bir
karıştırma kabına koyun ve hepsini iyice
karıştırın.
Son olarak çırpılmış yumurta akı ile kuru
üzümleri peynir karışımına katın.
Cihazın içindeki süre: 85 dakika
Raf konumu: 2
8.16 Meyveli Kek
Malzemeler:
200 gr tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
3 yumurta
300 g un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8
gr)
125 g frenk üzümü
125 g kuru üzüm
60 gr doğranmış badem
60 gr şekerli limon kabuğu veya
portakal kabuğu şekerlemesi
60 gr doğranmış kiraz şekerlemesi
70 gr kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm
çapında
Yağlamak için margarin
Kek kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilyayı ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve köpürterek
çırpın. Ardından birer birer yumurtaları
içine kırın ve tekrar çırpın. Un ile
kabartma tozunu bu karışıma ekleyin ve
karıştırın.
Meyveleri de karışıma ekleyin.
Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve
karışımın kenarlarını ortasından biraz
daha yüksek tutun. Kekin kenarlarını ve
ortasını soyulmuş bütün bademlerle
süsleyin. Keki cihaza koyun.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 2
8.17 Meyveli Tart
Hamur malzemeleri:
200 g un
1 tutam tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta
50 g şeker
50 ml soğuk su
Doldurma malzemeleri:
Mevsim meyveleri (400 g elma,
şeftali, vişne, vs.)
90 gr öğütülmüş badem
2 yumurta
100 g şeker
90 gr yumuşak tereyağı
Diğer:
28 cm çaplı yağlanmış kiş tepsisi
Yöntem:
Unu karıştırma kasesine eleyin. Tuzu ve
küçük parçalara kesilmiş tereyağını unla
karıştırın. Daha sonra yumurta, şeker ve
soğuk suyu ekleyin ve hamur haline
getirin.
Hamuru 2 saat buzdolabında soğutun.
Soğutulmuş hamuru açın ve yağlanmış
bir kiş tepsisine yerleştirip çatalla delin.
Meyveleri temizleyin, ortalarını ve
çekirdeklerini çıkarın ve küçük parçalar
ya da dilimler halinde hamurun üzerine
koyun. Öğütülmüş badem, yumurta,
şeker ve yumuşatılmış tereyağını bir
kaseye koyun ve çırpın. Daha sonra
meyvelerin üzerine koyun ve düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 2
16
9. PIZZA/TURTA/EKMEK
9.1 Pizza
Hamur malzemeleri:
14 gr maya
200 ml su
300 g un
3 gr tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates
(200 gr)
200 gr rende kaşar
100 gr salam
100 g pişmiş jambon
150 gr mantar (konserve)
150 g beyaz peynir
mercanköşk
Diğer:
Yağlanmış fırın tepsisi
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve suda çözün.
Tuzu unla karıştırın ve yağ ile birlikte
kaba ilave edin.
Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir
hamur halini alıncaya kadar yoğurun.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar
sıcak bir yerde bekletin.
Hamuru yuvarlayıp yağlanmış tepsiye
koyun ve tabanını bir çatalla delin.
Üst malzemeleri belirtilen sırayla tabana
yayın.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumları: 2
9.2 Amerikan
Pizza,dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
9.3 Pizza, soğutulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
9.4 Pizza, dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
9.5 Küçük Pizza, dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
9.6 Soğanlı Tart
Hamur malzemeleri:
300 g un
20 gram maya
125 ml süt
1 yumurta
50 gr tereyağı
3 gr tuz
Üst kaplama malzemeleri:
750 gr soğan
250 g pastırma
3 yumurta
250 g taze krema
125 ml süt
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın.
Mayayı kesin, boşluğa boşaltın, sütle
karıştırın ve kenarından çok az un
ekleyin. Bir tutam un serpin, serpilen un
hamur üzerinde çatlama yapana kadar
sıcak bir yerde kabarmaya bırakın.
Yumurtayı ve tereyağını unun
kenarından ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına
getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin.
Bu sırada soğanları soyup dörde bölün
ve ince dilimler halinde kesin.
Pastırmayı dilimleyin ve karartmadan
soğanlarla birlikte hafifçe pişirin.
Soğumaya bırakın.
TÜRKÇE 17
Hamuru açarak yağlanan pişirme
tepsisine alın; altını bir çatalla delin ve
kenarları yukarı bastırın. Bir kez daha
kabarması için dinlenmeye bırakın.
Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu ve
karabiberi karıştırın. Soğumuş soğanları
ve pastırmayı hamurun altına yayın.
Karışımı üzerine dökün ve düzeltin.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumları: 3
9.7 Kiş
Hamur malzemeleri:
200 g un
2 yumurta
100 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
çok az karabiber
1 tutam muskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 gr rendelenmiş peynir
200 gr pişmiş jambon veya yağsız
pastırma
2 yumurta
250 gr ekşi krema
tuz, karabiber ve muskat
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları bir
karıştırma kabına alın ve yumuşak bir
kıvam elde edene kadar karıştırın.
Hamuru birkaç saat soğutucuda bırakın.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış
siyah kek kalıbına koyun. Altını bir çatalla
delin.
Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın.
Sos için yumurtaları, ekşi kremayı ve
baharatı birbiriyle karıştırın. Ardından,
peynir ekleyin.
Karışımı pastırmanın üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 40 dakika
Raf konumları: 2
9.8 Peynirli Flan
Malzemeler:
1,5 dilim orijinal İsviçre yufkası
(dikdörtgen serilmeli)
500 gr rendelenmiş peynir
200 ml taze krema
100 ml süt
4 yumurta
tuz, karabiber ve muskat
Yöntem:
Hamuru iyice yağlanmış bir tepsiye alın.
Hamurun üzerini çatalla birbirine yakın
yerlerden delin.
Peyniri hamurun üzerine eşit bir şekilde
dağıtın. Kremayı, sütü ve yumurtaları
krema haline getirip tuz, biber ve muskat
ekleyin. Tekrar iyice karıştırıp peynirin
üzerine dökün.
Cihazın içindeki süre: 45 dakika
Raf konumları: 3
9.9 Peynirli Börek
Malzemeler:
400 g beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaşığı doğranmış düz
yapraklı maydanoz
karabiber
80 ml zeytinyağı
375 gr yufka
Yöntem:
Beyaz peyniri, yumurtaları, maydanozu
ve biberleri karıştırın. Yufkayı
kurumaması için nemli bir bezle örtün. En
üste 4 yaprak yufkayı üst üste dizip her
birini fırçayla çok hafif yağlayın.
Her biri 7 cm uzunluğunda olacak şekilde
4 şerit halinde kesin.
Her şeridin bir köşesine 2 dolu yemek
kaşığı peynir karışımından koyun ve
yufkayı çaprazlamasına katlayarak bir
üçgen oluşturun.
Ters çevirip pişirme tepsisine alın ve
fırçayla yağlayın.
Cihazın içindeki süre: 25 dakika
Raf konumları: 2
9.10 Rus Pirogu (30 küçük
parça)
Hamur malzemeleri:
18
250 gr kılçıksız buğday unu
250 gr tereyağı
250 gr az yağlı lor peyniri
tuz
Doldurma malzemeleri:
1 küçük beyaz lahana (400 gr)
50 g pastırma
2 yemek kaşığı sade yağ
tuz, karabiber ve muskat
3 yemek kaşığı ekşi krema
2 yumurta
Diğer:
Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az
tuzu hamur haline getirin ve buzdolabına
koyun.
Lahanayı ince şeritler halinde kesin.
Pastırmayı dilimleyip sade yağda
kızartın. Lahanayı ekleyip yumuşayana
kadar kavurun. Tuz, biber ve muskat
ekleyip ekşi kremayla kaplayın.
Tüm sıvı buharlaşana kadar kısık ateşte
pişirmeye devam edin.
Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın
ve lahanayla karıştırıp soğumaya bırakın.
Hamuru yuvarlayın ve 8 cm çapında
daireler halinde kesin.
Her birinin ortasına çok az dolgu
malzemesi ekleyip katlayın. Çatalla
bastırarak kenarları kapatın.
Mantıları fırın kağıdıyla kaplanmış
pişirme tepsisine alın ve fırçayla yumurta
sarısı sürün.
Cihazın içindeki süre: 20 dakika
Raf konumları: 3
9.11 Beyaz Ekmek
Malzemeler:
1.000 g un
40 g taze maya ya da 20 g kuru maya
650 ml süt
15 gr tuz
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun.
Mayayı ılık sütte çözün ve una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Unun kalitesine
göre istenen hamur kıvamını elde etmek
için bir miktar daha süt eklemek
gerekebilir.
Hamuru iki katına kabarıncaya kadar
bekletin.
Hamuru ikiye bölün, iki uzun somun
haline getirin ve önceden yağlanan veya
fırın kağıdıyla örtülen pişirme tepsisine
koyun.
Somunları hacimlerinin yarısı kadar
kabarması için tekrar bekletin.
Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin
ve keskin bir bıçakla en az 1 cm
derinliğinde, çaprazlamasına 3 - 4 kesik
atın.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumları: 2
9.12 Köy Ekmeği
Malzemeler:
500 gr buğday unu
250 gr çavdar unu
15 gr tuz
1 küçük paket kuru maya
250 ml su
250 ml süt
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla
kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Buğday ununu, çavdar ununu, tuzu ve
kuru mayayı geniş bir kaba koyun.
Su, süt ve tuzu karıştırıp una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki
katına kabarıncaya kadar bekletin.
Hamuru uzun bir parça haline getirin ve
önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla
örtülen pişirme tepsisine koyun.
Hamuru hacminin yarısı kadar kabarması
için tekrar bekletin. Pişirmeden önce
üzerine çok az un serpin.
Cihazın içindeki süre: 55 dakika
Raf konumları: 2
TÜRKÇE 19
9.13 Tereyağlı Çörek
Hamur malzemeleri:
750 g un
30 gr maya
400 ml süt
10 g şeker
15 gr tuz
1 yumurta
100 gr yumuşak tereyağı
Kaplaması için malzemeler:
1 yumurta sarısı
çok az süt
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı boşluğa ufalayın.
Sütü, şekerin birazını ve kenardan
aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine un
serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri
çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde
dinlenmeye bırakın.
Kalan şekeri, tuzu, yumurtayı ve
tereyağını unun kenarına koyun. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bekletin.
Daha sonra hamurdan üç eşit parça
tartın ve her birini şerit haline getirin. Üç
şeridi saç örgüsü şeklinde örün.
Daha sonra üstünü kapatın ve yarım saat
kadar daha kabartın. Örgü çöreğin
yüzeyini yumurta sarısı ve süt karışımıyla
kaplayın ve fırına koyun.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 2
9.14 Ekmek
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
9.15 Ekmek, dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar
ambalajın üzerindedir. Üretici
talimatlarına uyun.
10. GÜVEÇLER/GRATENLER
10.1 Doldurulmuş mantarlar
Malzemeler 3 kişilik:
6 büyük mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
karabiber
Limon suyu
1 küçük boy domates, doğranmış,
yaklaşık 150 g
1/2 demet maydanoz, doğranmış
Birkaç adet fesleğen yaprağı,
doğranmış
1 dilim beyaz ekmek, parçalar halinde
bölünmüş
75 g Gorgonzola peyniri, küp şeklinde
kesilmiş
3 yemek kaşığı krema
Yöntem:
Mantarları temizleyin. Sapları döndürerek
çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.
Tuz ve karabiber ile terbiye edin ve
üzerine limon suyu serpin.
Terbiye edilmiş mantar saplarını
domates, maydanoz, fesleğen, ekmek,
gorgonzola peyniri ve krema ile karıştırıp
tuz ve karabiber ekleyin. Mantarların baş
kısımlarını doldurun ve yağlanmış bir
pişirme kabına yerleştirin.
Cihazın içindeki süre: 15 dakika
Raf konumu: 1
10.2 Doldurulmuş domatesler
Malzemeler 2 kişilik:
4 büyük domates, her biri yaklaşık
300 g
1 küçük kabak, yaklaşık 80 g
60 gr mantar
1 arpacık soğanı
2 yemek kaşığı yağ
100 g pişmiş pirinç
50 ml sebze suyu
75 g mozzarella peyniri
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
tuz
Taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EVY7805AAX Recipe book

Tip
Recipe book