Electrolux EOB68200X Recipe book

Tip
Recipe book
Tablolar, İpuçları ve Yemek
Tarifleri
Fırın
Electrolux. Thinking of you.
şüncelerinizi www.electrolux.com.tr adresinden bizimle
daha fazla paylaşın
İçindekiler
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 2 Yardımlı Pişirme tarifleri 11
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Uyarı "Güvenlik bilgileri" bölümüne
bakın.
Akrilamidlerle ilgili bilgiler
Önemli Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre,
yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde
(özellikle nişasta içeren ürünlerde),
akrilamidler sağlık için tehlike
yaratabilmektedir. Bu nedenle, mümkün
olduğunca düşük sıcaklıklarda pişirmeniz ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kı zartmamanız
tavsiye edilir.
Kapının iç tarafı
Fırın kapısının iç tarafında raf seviyelerinin nu-
maralarını bulacaksınız.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme
süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler ta-
riflere, kullanılan malzemelerin kalitesine
ve miktarına bağlıdır.
Pişirme
Genel talimatlar
•Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırın-
dan daha farklı pişirim veya kızartma yapa-
bilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişir-
me süreleri) ve raf seviyelerini tablodaki
değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın,
atıl ısısından yararlanmak üzere pişirme sü-
resinin sona ermesinden 10 dakika önce
kapatılabilir.
Dondurulmuş
yiyecek kullandığınızda,
fırındaki tepsiler pişirme sırasında ya-
mulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda,
yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanımı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarla-
manızı öneririz.
•Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bula-
mazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pi-
şirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar baş-
langıçta eşit biçimde kızarmayabilir. Bu gibi
durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyi-
niz. Pişirme süresince farklı
lık eşitlenir.
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Seviye Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Kalıpta kek veya tatlı
çörek
Sıcak Hava 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki / Meyveli
kekler
Sıcak Hava 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sünger kek Sıcak Hava 1 140 0:25 - 0:40
Sünger kek Üst + Alt Isıtma 1 160 0:25 - 0:40
Turta tabanı - gevrek
hamur
1)
Sıcak Hava 3 170-180 0:10 - 0:25
2 electrolux
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Seviye Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Turta tabanı - pandis-
panya karışımı
Sıcak Hava 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı pay Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp, Ø
20 cm, çaprazlaması-
na yerleştirilmiş)
Sıcak Hava 1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp, Ø
20 cm, çaprazlaması-
na yerleştirilmiş)
Üst + Alt Isıtma 1 180 1:10 - 1:30
Baharatlı turta (örn.
quiche lorraine)
Sıcak Hava 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake (peynirli
kek)
Üst + Alt Isıtma 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Seviye Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Örgülü ekmek / simit Üst + Alt Isıtma 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Stollen Noel Keki
1)
Üst + Alt Isıtma 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek-
meği)
Üst + Alt Isıtma 1
- ilk önce
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
Üst + Alt Isıtma 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulo pasta
1)
Üst + Alt Isıtma 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ufalanmış üst malze-
meli kek (kuru)
Sıcak Hava 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kekler
1)
Üst + Alt Isıtma 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Meyveli turtalar (iyi piş-
miş hamur / pandis-
panya karışımı)
2)
Sıcak Hava 3 150 0:35 - 0:50
Meyveli turtalar (iyi piş-
miş hamur / pandis-
panya karışımı)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:35 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli turta
Sıcak Hava 3 160 - 170 0:40 - 1:20
electrolux 3
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Seviye Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Mayalı kek, hafif üst
malzemeli (örn. tane-
cik, krema, puding)
1)
Üst + Alt Isıtma 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (yoğun üst mal-
zemeli)
1)2)
Sıcak Hava 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (ince hamurlu)
1)
Sıcak Hava 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Mayasız ekmek Sıcak Hava 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tartlar (CH) Sıcak Hava 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Fırını önceden ısıtın.
2) Derin kızartma tavasını kullanın.
Tek fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Seviye Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu bis-
küviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi Sıcak Hava 3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
Üst + Alt Isıtma 3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karışımı
ile yapılan bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile hazırla-
nan hamurlar, kurabi-
yeler
Sıcak Hava 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaronlar (bademli
kurabiyeler)
Sıcak Hava 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla hazır-
lanan bisküviler
Sıcak Hava 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta
1)
Sıcak Hava 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rulo pastalar
1)
Sıcak Hava 3 160 0:20 - 0:35
Rulo pastalar
1)
Üst + Alt Isıtma 3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (bir tep-
side 20 adet)
1)
Sıcak Hava 3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir tep-
side 20 adet)
1)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:20 - 0:30
1) Fırını önceden ısıtın.
4 electrolux
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
Sıcak Hava
2 raf
Sıcak Hava
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Profiterol / Ekler pasta
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler / küçük kekler / hamur işleri / rulo
pastalar
Pişirme tipi
Sıcak Hava
2 raf
Sıcak Hava
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu biskü-
viler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karışımı
ile yapılan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile hazırla-
nan bisküviler, mereng-
ler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaronlar (bademli
kurabiyeler)
1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla hazırla-
nan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rulo pastalar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (bir tepsi-
de 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırını önceden ısıtın.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince piş-
miyor.
Yanlış fırın seviyesi Keki bir alt fırın seviyesine koyun.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir. Daha düşük bir ayar kullanın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Pişirme süresi çok kısadır. Pişirme süresini uzatın.
Pişirme süresini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıklar kullanmayın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Hamurda fazla sıvı vardır. Daha az sıvı kullanın. Mikser gibi aletler kul-
lanırken karıştırma sürelerine bakın.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür. Daha yüksek bir sıcaklık ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur. Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve
pişirme süresi çok kısadır.
Daha düşük sıcaklık ve daha uzun pişirme
süresi ayarlayın.
electrolux 5
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır. Karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sürede
pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı ayarı kul-
lanın.
Pizza Ayarı tablosu
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (Dakika)
Pizza (ince hamurlu)
1)
1 200 - 230 15 - 20
Pizza (yoğun üst malze-
meli)
1 180 - 200 25 - 35
Turta 1 180 - 200 40 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Cheesecake (Peynirli
Kek), yuvarlak
1 140 - 160 80 - 90
Cheesecake (Peynirli
Kek), tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 230 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölgesin-
den Pizza benzeri bir
yemek)
1)
1 230 15 - 25
Piroggen (Rusya usulü
Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın.
Pasta ve Graten tablosu
Yemek Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Saat : Dak
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:45-1:00
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:25-0:40
Sebze graten
1)
Dual Turbo Izgara 1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirle kaplı
baget ekmekler
1)
Dual Turbo Izgara 1 160-170 0:15-0:30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:40-0:60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:30-1:00
6 electrolux
Yemek Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Saat : Dak
Sebze dolması Dual Turbo Izgara 1 160-170 0:30-1:00
1) Fırını önceden ısıtın.
Hazır yemekler
Pişirilecek gı-
dalar
Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman kontro-
Dondurulmuş
pizza
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
Cips (300-600
g)
1)
Dual Turbo Izga-
ra
3 200-220 üretici talimatları-
na bakın
Baget ekmek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
Meyveli pasta-
lar
Üst + Alt Isıtma 3 üretici talimatları-
na bakın
üretici talimatları-
na bakın
1) Açıklama: Cipsleri pişirirken 2 veya 3 defa çevirin
Kızartma
Genel bilgiler:
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın
kapları kullanın (üreticinin talimatlarına baş-
vurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızart-
ma tavasında ya da derin kızartma tavası-
nın üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Var-
sa)
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında
kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et
türlerinde, kızartma kabını kapağını örtme-
den kullanabilirsiniz.
•Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fı
-
rında pişirmenizi öneririz.
•Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanma-
nızı önlemek için, derin kızartma tavasının
içine biraz sıvı eklemenizi öneririz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü
dolduktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kı-
zartma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu
şekilde daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
•Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını ye-
meğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala
kapayın.
Sığır eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Ağır ateşte pişirilen etler 1 - 1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rozbif veya fileto her bir
cm'lik dilim
için
- az pişmiş
1)
her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- orta pişmiş her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 180 - 190 0:06 - 0:08
electrolux 7
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
- iyi pişmiş her bir cm'lik
dilim için
Dual Turbo Iz-
gara
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Fırını önceden ısıtın.
Keçi eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dk.)
Ön kol, boyun, jambon 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Rosto 750 g - 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Keçi incik (önceden pişi-
rilmiş)
750 g - 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dk.)
Dana Rosto 1 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Dana incik 1,5-2 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kuzu eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dk.)
Koyun budu, koyun rosto 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Kuzu pirzola 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Geyik eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık °C Süre
(sa:dk.)
Tavşan sırtı, tavşan budu
1)
1 kiloya ka-
dar
Üst + Alt Isıt-
ma
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Fırını önceden ısıtın.
8 electrolux
Tavuk eti
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Kümes hayvanı porsiyon-
ları
Her biri 200 -
250 gram
Dual Turbo Iz-
gara
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Yarım tavuk Her biri 400 -
500 gram
Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Tavuk, İngiliz usulü 1 - 1,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Ördek 1,5 - 2 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Kaz 3,5 - 5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Hindi 2,5 - 3,5 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Hindi 4 - 6 kg Dual Turbo Iz-
gara
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksiyonu Raf
sevi-
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Bütün balık 1 - 1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Yemekölçer tablosu
Sığır eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Antrikot veya biftek, az pişmiş 45 - 50
Antrikot veya biftek, orta pişmiş 60 - 65
Antrikot veya biftek, çok pişmiş 70 - 75
Keçi eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Keçi ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Keçi pirzola, sırt eti 75 - 80
Rosto 75 - 80
Dana eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80
Dana incik 85 - 90
electrolux 9
Koyun / kuzu
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Koyun budu 80 - 85
Koyun sırtı 80 - 85
Kuzu rosto, kuzu budu 70 - 75
Geyik eti
Pişirilecek gıdalar °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Tavşan sırtı 70 - 75
Tavşan budu 70 - 75
Bütün tavşan 70 - 75
Geyik pirzola 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
Izgara
Her zaman ızgara fonksiyonlarını maksi-
mum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Önemli Daima fırın kapağı kapalı olarak
ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullana-
rak boş fırını 5 dakika ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf se-
viyesine yerleştirin.
•Her zaman, yağı toplamak için kulla-
nılacak kabı birinci raf seviyesine yer-
leştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını
ızgara yapın.
Izgara yapılacak mal-
zeme
Raf seviyesi Zaman kontrolü
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Keçi fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosisler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Fileto biftekler, dana bif-
tekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Dana fileto, dana rosto
(yaklaşık 1 kilo)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kızartma 3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma uygulamayın.
şük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık pişir-
mek için bu fonksiyonu kullanın.
Her zaman Düşük Isıda Pişirme fonksi-
yonunu kullanırken kapaksız pişirin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti kızartma kabına ya da doğrudan fırın
rafına koyun. Yağı toplamak için tepsiyi
rafın altına koyun.
3. Fırın fonksiyonunu Düşük Isıda Pişirme
'ya getirin, gerekiyorsa sıcaklığı değiştirin
ve pişene kadar pişirin (tabloya bakın).
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık gr. Sıcaklık °C Raf seviyesi Dakika cinsin-
den toplam pi-
şirme süresi
Rozbif 1000-1500 150 1 90-110
Biftek 1000-1500 150 3 90-110
10 electrolux
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık gr. Sıcaklık °C Raf seviyesi Dakika cinsin-
den toplam pi-
şirme süresi
Dana rosto 1000-1500 150 1 100-120
Biftekler 200 - 300 120 3 20-30
Yardımlı Pişirme tarifleri
İlgili Yardımlı Pişirme menüsünde, yemekler
çeşitli kategorilere ayrılmışlardır:
Kuzu/Dana
•Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
•Balık
•Kek
Pizza/Pay/Ekmek
•Hazır Yiyecek
Spesiyaliteler
Otomatik programlar
Bu 3 otomatik program, her tür et veya diğer
yemek tarifleri için en iyi ayarları verir:
•Et programları: Otomatik Ağırlıkölçer ( Yar-
dımlı Pişirme menüleriyle)
•Et programları: Otomatik Yemekölçer
( Yardımlı Pişirme menüleriyle)
Otomatik Tarifler ( Yardımlı Pişirme menü-
leriyle)
Yardımlı Pişirme ve Otomatik
Ağırlıkölçer
Bu fonksiyon kızartma süresini otomatik ola-
rak hesaplar. Bu fonksiyonu kullanmak için
yiyeceğin ağırlığın
ı girmek gerekir.
Fonksiyonun açı lması:
1. Cihazıın.
2. Yardımlı Pişirme fonksiyonunu seçiniz.
OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
3. Kategoriyi ve yemeği seçiniz. OK tuşuna
dokunarak onaylayınız.
4. Otomatik Ağırlıkölçer seçimini yapınız.
OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
5.
+ veya - tuşuna dokunarak yemek ağır-
lığını giriniz. OK tuşuna dokunarak onay-
layınız.
Otomatik program başlar. Ağırlığı istediğiniz
zaman değiştirebilirsiniz. +
veya - tuşuna do-
kunarak ağırlığı değiştiriniz. Zaman bittiğinde
sesli bir uyarı duyulur. Sinyali kapatmak için
bir sensör alanına dokununuz.
Kümes hayvanı programlarında 30 daki-
ka sonrasında yemeği çeviriniz. Ekranda
bir hatırlatma gösterilir.
Yemekler, Otomatik Ağırlıkölçer
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Rozbif
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Yardımlı Pişirme ve Otomatik
Yemekölçer
1. Cihazıın.
2.
veya tuşuna basarak Yardımlı Pi-
şirme fonksiyonunu, gerekli kategoriyi ve
yemeği ayarlayınız.
3.
veya tuşuna basarak Otomatik
Yemekölçer fonksiyonunu ayarlayınız.
4.
OK tuşuna dokunarak onaylayınız.
Dijital göstergede şu bilgi gösteriliyor:
„ Yemekölçer “.
5. Yemekölçeri takınız.
Program bittiğinde sesli bir uyarı duyulur.
Sinyali kapatmak için bir sensör alanına
dokununuz.
6. Yemekölçeri çıkarınız.
Yemekler, Otomatik Yemekölçer
Sığır Etinin Üst Kısmı
İskandinav Bifteği
Kuzu pirzola, orta pişmiş
Kümes Hayvanı, kemikli
electrolux 11
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
Sýrt bölgesi - Av Eti
Yemekler, Otomatik Yemekölçer
Balık, bütün
Yardımlı Pişirme ve Otomatik Tarifler
Bu cihazda kullanabileceğiniz hazır tarifler
vardır. Bu tarifler değiştirilemez.
Fonksiyonun açı lması:
1. Cihazıın.
2. Yardımlı Pişirme menüsünü seçiniz. OK
tuşuna dokunarak onaylayınız.
3. Kategoriyi ve yemeği seçiniz. OK tuşuna
dokunarak onaylayınız.
4. Otomatik Tarifler menüsünü seçiniz. OK
tuşuna dokunarak onaylayınız.
Ardından, Manuel seçimini yaptığınızda,
ekranda otomatik ayarlar gösterilir ancak
değiştirilemez.
Ekranda her otomatik tarif için fırın sevi-
yeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri
gösterilmektedir.
Kuzu/Dana
Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000
g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın ve fırına dayanıklı
bir kaba yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 20-40 mm derinlikte kaplan-
malıdır.
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklığı 75 °C
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri ta-
kın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
Kuzu İncik
Malzemeler:
1 keçi budu inciği 0,8 - 1,2 kg
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 küçük kutu doğranmış mantar
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Keçi inciğinin her tarafında kesikler açın. Yağ,
tuz, toz kırmızı biber ve fesleğeni karıştırın ve
keçi inciğinin üzerine dökün. Keçi inciğini kı-
zartma kabına yerleştirin ve mantarları üzeri-
ne atın. Çorbalık sebzeleri ve suyu ekleyin; alt
tarafı 10-15 mm derinliğinde kaplanmal
ıdır.
–Fırında kalacağı süre: 160 dakika
–Raf düzeyi: 1
Kuzu Kolu
Malzemeler:
Yavru domuzdan, derili, 1,5 kg domuz kolu
•tuz
karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g ince dilimlenmiş kereviz
•1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
konservesi
250 ml krema
•Soyulmuş ve ezilmiş 2 diş sarımsak
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla etin derisini baklava dese-
ninde kesin. Tuz ve karabiber atın ve ocak
üzerinde bir kızartma tepsisinde zeytinyağı ile
her tarafını kahverengi olana kadar kızartın ve
çıkartın. Kereviz ve pırasayı bir kızartma tep-
sisinde pembeleştirin, daha sonra domatesi,
kremayı, sarımsak dişlerini, biberiyeyi ve ke-
kiği ekleyin, karıştırın ve keçi kolunu üzerine
koyun. Fırına yerleştirin.
–Fırı
nda kalacağı süre: 130 dakika
–Raf düzeyi: 1
Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000
g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın ve fırına dayanıklı
bir kaba yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 10-20 mm derinlikte kaplan-
malıdır. Kapak kapatın.
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 dana budu inciği 1,5 - 2 kg
4 dilim pişirilmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
12 electrolux
Sýrt bölgesi - Kuzu Eti
1 küçük kutu doğranmış mantar
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•su
Yöntem:
Dana inciğin her tarafına uzunlamasına 8 ke-
sik açın. Pişirilmiş jambondan dört dilimi ikiye
bölün ve bu kesiklerin içine yerleştirin. Yağ,
tuz, toz kırmızı biber ve fesleğeni karıştırın ve
dana inciğinin üzerine dökün. Dana inciğini
kızartma kabına yerleştirin ve mantarları üze-
rine atın. Çorbalık sebzeleri ve suyu dana in-
ciğe ekleyin; alt tarafı 10-15 mm derinliğinde
kaplanmalıdır.
–Fırında kalacağı süre: 160 dakika
–Raf düzeyi: 1
Türlü
Malzemeler:
•Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana ayağı, yaklaşık 3-4 cm kalın-
lığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde ke-
silmiş
4 kereviz sapı, küçük küpler halinde kesil-
miş
1 kg olgun domates, soyulmuş, ikiye bö-
lünmüş, çekirdekleri çıkartılmış ve küp bi-
çiminde doğranmış
1 demet maydanoz, yıkanmış ve irice
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
Kaplama için 2 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
•Soyulmuş ve ince doğranmış 3 orta boy
so
ğan
•Soyulmuş ve ince dilimlenmiş3 diş sarım-
sak
•1/2'şer çay kaşığı kekik ve mercanköşk
2 defne yaprağı
•2 karanfil
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma tepsi-
sinde eritin ve sebzeleri içinde soteleyin. Seb-
zeleri kızartma tepsisinden çıkartın.
Dana ayağı dilimlerini yıkayın, kurutun, tuz ve
biber atın ve una bulayın. Hafifçe vurarak fazla
unu dökün. Zeytinyağını ısıtın ve dilimleri altın
sarısı olana kadar orta ateşte kızartın. Eti dı-
şarı alın ve kalan zeytinyağını
kızartma tepsi-
sine alın.
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et su-
larını karıştırın, bir tencereye koyun ve kısık
ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et suyunu,
maydanozu, kekiği, mercanköşkü ve
doğranmış domatesi ekleyin. Tuz ve karabi-
ber ile tatlandırın. Daha sonra tekrar kaynatın.
Sebzeleri, kızartma tepsisine koyun, eti üze-
rine koyun ve sosu üstüne dökün. Kızartma
tepsisinin üzerine kapak koyun ve fırına yer-
leştirin.
–Fırında kalacağı süre: 120 dakika
–Raf düzeyi: 1
Dana Kaburgası Dolması
Malzemeler:
1 somun ekmek
•1 yumurta
200 gram kıyma
tuz, karabiber
•1 soğan, doğranmış
maydanoz, doğranmış
1 kg dana döş (içine cep kesilmiş)
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
50 gram pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suyla ıslatın ve sıkıp suyunu alın. Da-
ha sonra yumurta, kıyma, tuz, karabiber,
doğranmış soğan ve maydanoz ile karıştırın.
Dana döşe (içine cep kesilmiş) tuz-karabiber
atın ve dolma içini cebe doldurun. Daha son-
ra açıklığı dikin.
Dana döşü bir kızartma tepsisine yerleştirin,
çorbalık sebzeleri, pastırmayı ve suyu ekleyin.
–Fırında kalacağı
süre: 100 dakika
–Raf düzeyi: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru somun ekmek
•1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 g kıyma (sığır ve kuzu karışık)
•2 yumurta
tuz, karabiber ve toz kırmızı biber
•pastırma dilimleri
Yöntem:
Ekmeği suyla ıslatın ve sıkıp suyunu alın.
Soğanı soyun ve ince doğrayın, ardından bi-
electrolux 13
raz soteleyin ve doğranmış maydanoz ekle-
yin.
Kıyma, yumurta, suyu sıkılmış ekmekler ve
soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve toz kırmızı
biber ekleyin, bir kızartma tepsisine yerleştirin
ve pastırma parçaları ile kaplayın. Biraz su
ekleyin ve fırına koyun.
–Fırında kalacağı süre: 70 dakika
–Raf düzeyi: 1
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Sığır
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Pişirme düzeyleri için
iç sıcaklığı:
•Az - 50 °C
•Orta - 65 °C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri ta-
kın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
İskandinav Bifteği
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. Pişirme düzeyleri için
iç sıcaklığı:
•Az - 50 °C
•Orta - 65 °C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri ta-
kın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
Rozbif
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000
g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın ve fırına dayanıklı
bir kaba yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 10-20 mm derinlikte kaplan-
malıdır. Kapak kapatın.
Marine Sığır Eti
Terbiyeyi yapmak için:
•1 l su
500 ml sirke
2 çay kaşığı tuz
15 tane karabiber
•15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 tutam çorbalık sebze (havuç, pırasa, ke-
reviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatın ve soğumaya
bırakın.
1,5 kg sığır eklemi
Terbiyeyi, etin üstü kapanacak şekilde sığır
etinin üzerine dökün ve 5 gün terbiyede
bekletin.
Rosto için malzemeler:
•tuz
karabiber
terbiyedeki çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır eti parçasını terbiyeden çıkartın ve ku-
rutun. Tuz-karabiber atın ve ocak üzerinde bir
kızartma tepsisinde her tarafını kızartın ve ter-
biyeden biraz çorbalık sebze ekleyin.
Kızartma tepsisine biraz terbiyeden dökün;
alt taraf 10-15 mm kaplanmalıdır. Kızartma
tepsisinin üzerine kapak koyun ve fırına yer-
leştirin.
–F
ırında kalacağı süre: 150 dakika
–Raf düzeyi: 1
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklık 70 °C.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri ta-
kın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000
g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın ve fırına dayanıklı
bir kaba yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 10-20 mm derinlikte kaplan-
malıdır. Kapak kapatın.
Tavşan
Malzemeler:
•2 tavşan sırtı
•6 ardıç meyvesi (ezilmiş)
tuz ve karabiber
30 gram eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
•çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtlarını ezilmiş ardıç meyvesi, tuz,
karabiber ile ovun ve üzerine eritilmiş tereyağı
sürün.
14 electrolux
Sýrt bölgesi - Av Eti
Tavşan sırtlarını bir kızartma tepsisine koyun,
ekşi kremayı dökün ve çorbalık sebzeleri ek-
leyin.
–Fırında kalacağı süre: 35 dakika
–Raf düzeyi: 1
Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 gramlık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 iri doğranmış soğan
50 gram dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml krema
2 çay kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçayı bölün, tuz-karabiber
atın ve ocak üzerinde bir kızartma tepsisinde
her tarafını kızartın.
Tavşan parçalarını çıkartın ve soğanları ve
pastırmayı sararana kadar kavurun. Üzerine
un atın ve karış
tırın. Tavuk suyunu, beyaz şa-
rabı ve kekiği karıştırın ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalı ekleyin, eti içine ko-
yun, kapak kapatın ve fırına koyun.
–Fırında kalacağı süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Yabani Av Hayvanları
Terbiyeyi yapmak için:
•1,5 l kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g havuç
•2 soğan
5 defne yaprağı
•5 karanfil
2 tutam çorbalık sebze (havuç, pırasa, ke-
reviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatın ve soğumaya
bırakın.
1,5 kg yabani av hayvanı eklemi (omuz)
Terbiyeyi, etin üstü kapanacak şekilde sığır
etinin üzerine dökün ve 3 gün terbiyede
bekletin.
Rosto için malzemeler:
•tuz
karabiber
terbiyedeki çorbalık sebzeler
1 küçük konserve kutusu horozmantarı
Yöntem:
Yabani av hayvanı parçasını terbiyeden çı-
kartın ve kurutun. Tuz ve karabiber atın ve
ocak üzerinde bir kızartma tepsisinde her ta-
rafını kahverengi olana kadar kızartın. Horoz-
mantarları ve terbiyedeki çorbalık sebzeler-
den biraz ekleyin.
Kızartma tepsisine biraz terbiyeden dökün;
alt taraf 10-15 mm kaplanmalıdır. Kızartma
tepsisinin üzerine kapak koyun ve fırına yer-
le
ştirin.
–Fırında kalacağı süre: 140 dakika
–Raf düzeyi: 1
Kuzu Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000
g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın ve fırına dayanıklı
bir kaba yerleştirin. Su ya da başka bir sıvı
ekleyin; alt taraf 10-30 mm derinlikte kaplan-
malıdır. Kapak kapatın.
Kuzu Pirzola, orta
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklık 70 °C.
Yöntem:
Eti istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri ta-
kın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
Kuzu Budu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
•tuz
karabiber
•3 diş sarımsak
1 demek taze biberiye (ya da 1 tatlı kaşığı
kurutulmuş biberiye)
•su
Yöntem:
Kuzu budunu yı kayın ve havlu peçete ile ku-
rutun, zeytinyağı sürün ve ette çizikler açın.
Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Sarımsağı so-
yun ve dilimleyin, biberiye yapraklarıyla birlikte
etteki yarıklara itin.
Kuzu budunu kızartma tepsisine koyun ve su
ekleyin; alt tarafı 10-15 mm derinliğinde kap-
lanmalıdır.
–Fırında kalacağı süre: 165 dakika
electrolux 15
–Raf düzeyi: 1
Kümes Hayvanı
Tavuk, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 900 g
ile 2100 g arasında.
Yöntem:
Tavuğu fırına dayanıklı bir kaba koyun ve is-
tediğiniz gibi tatlandırın. Yaklaşık 30 dakika
sonra ters çevirin. Bir hatırlatma gösterilir.
Hindi, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1700
g ile 4700 g arasında.
Yöntem:
Hindiyi fırına dayanıklı bir kaba koyun ve iste-
diğiniz gibi tatlandırın. Yaklaşık 30 dakika
sonra ters çevirin. Bir hatırlatma gösterilir.
Ördek, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1500
g ile 3300 g arasında.
Yöntem:
Ördeği fırına dayanıklı bir kaba koyun ve iste-
diğiniz gibi tatlandırın. Yaklaşık 30 dakika
sonra ters çevirin. Bir hatırlatma gösterilir.
Kaz, bütün
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 2300
g ile 4700 g arasında.
Yöntem:
Kazı fırına dayanıklı bir kaba koyun ve iste-
diğiniz gibi tatlandırın. Yaklaşık 30 dakika
sonra ters çevirin. Bir hatırlatma gösterilir.
Kümed Hayvanı, kemikli
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklığı 75 °C
Yöntem:
Hindi göğsünü (kemikli) istediğiniz gibi tatlan-
dırın, yemekölçeri takın ve fırına dayanıklı bir
kaba yerleştirin.
Tavuk Budu
Malzemeler:
4 Tavuk budu, her biri 250 gram
250 g taze krema
125 ml krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı köri
1/2 çay kaşığı karabiber
250 g dilimlenmiş konserve mantar
20 gram un
Yöntem:
Tavuk butlarını temizleyin ve kızartma kabı na
yerleştirin. Geri kalan malzemeyi karıştırın ve
butların üzerine dökün.
–Fırında kalacağı süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Şaraplı Tavuk Eti
Malzemeler:
•1 tavuk
•tuz
karabiber
1 yemek kaşığı un
50 gram sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
•1/2 demet maydanoz
1 dal kekik
150 gram dilimlenmiş pastırma
250 g kestane mantarlı, temizlenmiş ve
dörde bölünmüş
12 arpacık soğan, soyulmuş
•2 diş sarımsak, soyulmuş ve ezilmiş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz-karabiber atın ve üze-
rine un serpin.
Sade tereyağını, ocakta bir kızartma tepsi-
sinde kızdırın ve tavuğun her tarafını kızartın.
Tavuk suyunu, beyaz şarabı ve soya sosunu
karıştırın ve kaynatın.
Maydanoz, kekik, küp doğranmış past
ırma,
mantar, arpacık soğan ve sarımsağı ekleyin.
Yeniden kaynatın, üzerine kapak koyun ve fı-
rına yerleştirin.
–Fırında kalacağı süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Portakallı Ördek Rosto
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
•tuz
karabiber
•Soyulmuş, çekirdekleri çıkartılmış ve küp
küp doğranmış 3 adet portakal
1/2 çay kaşığı tuz
2 adet sıkmalık portakal
150 ml sherry
16 electrolux
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz-karabiber atın ve por-
takal kabuğu ile ovun.
Ördeği tuzlanmış portakal küpleriyle doldu-
run ve dikip kapatın.
Ördeği, göğsü aşağı gelecek şekilde kızart-
ma tepsisine koyun.
Portakalların suyunu sıkın, sherry ile karıştırın
ve ördeğin üzerine dökün.
Fırına koyun; 30 dakika sonra çevirin (bir sin-
yal sesi gelir).
–Fırında kalacağı süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Tavuk Dolma
Malzemeler:
1 tavuk, 1,2 kg (iç organlarıyla)
1 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı toz kırmızı biber
50 gram galeta unu
3-4 çorba kaşığı süt
•1 soğan, doğranmış
•1 demet doğranmış maydanoz
20 gram tereyağı
•1 yumurta
tuz ve karabiber
Yöntem:
Tavuğu temizleyin ve kurutun. Yağı, tuzu ve
toz kırmızı biberi karıştırın ve tavuğun üzerine
sürün.
Dolgu malzemesi: Galeta unu ve sütü ka-
rıştırın. Doğranmış soğan, maydanoz ve te-
reyağını bir tepsiye alı
n ve soteleyin. Yürek,
ciğer ve taşlığı ince ince kıyın ve yumurta ek-
leyin. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırın
ve tuz-karabiber ekleyin.
Tavuğu göğsü aşağı gelecek şekilde kızart-
ma tepsisine koyun, fırına yerleştirin; 30 da-
kika sonra çevirin. (Bir sinyal sesi duyulur.)
–Fırında kalacağı süre: 90 dakika
–Raf düzeyi: 1
Balık
Balık, bütün
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklığı 70 °C
Yöntem:
Balığı istediğiniz gibi tatlandırın, yemekölçeri
takın ve fırına dayanıklı bir kaba yerleştirin.
Balık Fileto
Malzemeler:
600-700 g levrek, somon veya deniz ala-
balığı filetosu
150 gram rende kaşar
250 ml krema
50 gram galeta unu
1 çay kaşığı tarhun
•doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
limon
tereyağı
Yöntem:
Balık filetolarına limon suyu serpin ve biraz
terbiyeleyin, daha sonra fazla suyu kağıt hav-
lu ile alın. Daha sonra balık filetolarının her iki
tarafına tuz ve karabiber dökün. Filetoyu, te-
reyağlanmış ve ateşe dayanıklı bir kaba ko-
yun.
Kaşar rendesini, kremayı, galeta ununu, tar-
hunu ve kıyılmış maydanozu iyice karıştırın.
Karışımı hemen balık filetonun üzerine dökün
ve karışıma küçük tereyağı parçaları
ekleyin.
–Fırında kalacağı süre: 35 dakika
–Raf düzeyi: 3
Morina balığı
Malzemeler:
800 g kurutulmuş morina balığı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
•2 büyük soğan
•6 diş soyulmuş sarımsak
•2 pırasa
•6 kırmızı biber
1/2 kutu konserve doğranmış domates
200 ml beyaz şarap
200 ml sebze suyu
karabiber, tuz, kekik, mercanköşk
Yöntem:
Kurutulmuş morina balığını bir gece suda
bekletin. Sonraki gün kurutulmuş morina ba-
lığını alın ve içinde su bulunan bir tencereye
koyun, ocağa koyun ve kaynatın. Daha sonra
ocaktan alın ve soğumaya bı rakın.
Zeytinyağını tavaya koyun ve ısıtın. Soğanları
soyun ve ince doğ
rayın. Soyulmuş sarımsak-
ları ezin. Pırasaları doğrayın ve yıkayın. Hep-
sini ısıtılmış yağa koyun ve kısaca soteleyin.
Biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve şerit şerit
kesin. Daha sonra doğranmış domatesle bir-
likte bir tavaya koyun.
Şarap ve sebze suyunu ekleyin ve bir süre
suyunu buharlaştırın. Tuz, karabiber, kekik ve
electrolux 17
mercanköşk serpin ve 15 dakika daha kısık
ateşte kaynatarak suyunu buharlaştırın.
Soğutulmuş kuru morina balığını tencereden
alın ve kağıt havlu ile kurutun. Derisini, ke-
miklerini ve tüm yüzgeçlerini çıkartın. Balığın
bullarını temizleyin ve sebzelerle birlikte bir fı-
rına dayanıklı kaba koyun.
–Fırında kalacağı süre: 30 dakika
–Raf düzeyi: 1
Tuzda Balık
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5-2 kilo
2 adet mumlanmamış limon
•1 baş rezene
4 dal taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki mumlanmamış limon
suyuyla ovun.
Rezeneyi ince dilimleyin ve taze kekik yap-
raklarıyla birlikte balığın içinde doldurun.
Kaya tuzunun yarısını fırın kabının altına koyun
ve balığı üzerine yerleştirin. Kaya tuzunun ka-
lan yarısını balığın üstüne koyun ve sıkıca
bastırın.
–Fırında kalacağı süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Kalamar Dolması
Malzemeler:
1 kg orta boy temizlenmiş kalamar
•1 büyük soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
90 gram uzun taneli pirinç
4 yemek kaşığı çam fıstığı
4 çorba kaşığı frenk üzümü (kuru üzüm)
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
tuz, karabiber
bir limonun suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı tuzla iyice ovun ve akan su altında
yıkayın.
Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffaf olana
kadar iki çorba kaşığı zeytinyağında sotele-
yin. Uzun taneli pirinci, çam fıstıklarını, üzüm-
leri ve doğranmış maydanozu soğanlara ek-
leyin ve tuzla, biberle ve limon suyuyla tatlan-
dırın. Kalamarı bu karışımla gevşekçe doldu-
run ve açıklığını dikip kapatın.
Dört çorba kaşığı zeytinyağını bir kızartma
tepsisine koyun ve kalamarı ocakta çevirin.
Şarap ve domates suyunu ekleyin.
Kızartma tepsisinin üzerine kapak koyun ve
fırına yerleştirin.
–Fırında kalacağı süre: 60 dakika
–Raf düzeyi: 1
Balık Buğulama
Malzemeler:
400 gram patates
2 demet taze soğan
•2 diş sarımsak
1 küçük kutu konserve doğranmış doma-
tes
4 somon filetosu
bir limonun suyu
tuz ve karabiber
75 ml sebze suyu
50 ml beyaz şarap
1 dal taze biberiye
150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayın, soyun, dörde bölün ve 25
dakika tuzlu suda haşlayın, süzün ve dilimle-
yin.
Taze soğanları yıkayın ve ince dilimleyin. Sa-
rımsak dişlerini soyun ve doğrayın. Soğan ve
sarımsakla doğranmış domatesleri karıştırın.
Somon filetolarına limon suyu dökün ve ter-
biyelenmeye bırakın. Daha sonra kurutun ve
tuz-karabiber ekleyin.
Sebzeleri ve patatesleri karıştırın ve yağlan-
mış fırına dayanı
klı bir kaba koyun, tuz-kara-
biber atın ve somonu üzerine koyun.
Üzerine sebze suyunu ve beyaz şarabı ekle-
yin, biberiye ve kekiği üzerine atın.
–Fırında kalacağı süre: 30 dakika
–Raf düzeyi: 3
Kremalı ve Ançüezli Patates
Malzemeler:
•8-10 patates
•2 soğan
125 g hamsi filetosu
300 ml krema
2 yemek kaşığı galeta
karabiber
taze doğranmış kekik
2 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
18 electrolux
Patateslerin yıkayın, soyun ve ince şeritler ha-
linde kesin. Soğanları soyun ve şeritler halin-
de kesin.
Bir fırına dayanıklı kabı tereyağı ile yağlayın.
Patates ve soğanların üçte birini kaba koyun.
Üstlerine hamsi filetolarının yarısını yerleştirin
ve soğanlarla patateslerin üçte birini daha ko-
yarak üstlerini kapatın. Hamsi filetolarının ka-
lanını üstlerine yayın. En üstte patates olacak
şekilde patates ve soğanların kalanlarını mal-
zemelerin üzerine yerleştirin.
Karabiber ve doğranmış kekiği üzerine ser-
pin.
Hamsilerin tuzlu suyunu kabın üzerine dökün
ve kremayı ekleyin. Üzerine galeta unu atın ve
üstlerine küçük tereyağ
ı parçaları koyun.
–Fırında kalacağı süre: 60 dakika
–Raf düzeyi: 3
Kek
Limonlu Sünger Kek
Karışım için malzemeler:
250 gram tereyağı
200 gram şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
1 tutam tuz
•4 yumurta
150 gram un
150 gram mısır nişastası
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 limon kabuğunun rendesi
Sos malzemeleri:
125 ml limon suyu
100 gram pudra şekeri
Diğer:
Düz kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
•Yağlamak için margarin
•Fırın tepsisini kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu, vanilya
şekerini ve tuzu bir karıştırma kabına koyun
ve köpürterek karıştırın Ardından birer birer
yumurtaları içine kırın ve tekrar köpürterek
karıştırın.
Un ve niş
astayla karıştırdığınız kabartma to-
zunu bu karışıma ekleyin ve karıştırın.
Hamuru, önceden yağlanmış ve un veya ga-
leta unu serpilmiş olan kek kalıbına dökün,
üstünü düzleştirin ve fırına koyun
Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra şe-
kerini karıştırın. Pişmiş keki bir alüminyum fol-
yonun üzerine çevirin.
Sosun dışarı akmaması için alüminyum fol-
yoyu kekin kenarlarından yukarı kaldırın. Keki
tahta bir çubukla birkaç yerden delin ve sosu
bir fırçayla sürün. Sosu çekmesi için keki bi-
raz beklemeye bırakın.
–Fırında kalacağı süre: 75 dakika
–Raf düzeyi: 1
İsveç Elmalı Kek
Malzemeler:
•5 yumurta
340 gram şeker
100 gram eritilmiş tereyağı
360 gram un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 g)
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah,
altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilya şekerini ve tuzu
bir karıştırma kabına koyun ve 5 dakika bo-
yunca köpürterek karıştırın. Ardından erimiş
tereyağını ekleyip karıştırın.
Kabartma tozu eklenmiş unu, krema halin-
deki karışıma ekleyin ve karıştırın.
Son olarak soğuk suyu ekleyin ve her
şeyi iyi-
ce karıştırın. Hamuru kek kalıbına dökün, üs-
tünü düzleştirin ve fırına koyun.
–Fırında kalacağı süre: 55 dakika
–Raf düzeyi: 1
Bisküvi
Malzemeler:
•4 yumurta
2 çorba kaşığı sıcak su
50 gram şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
1 tutam tuz
100 gram şeker
100 gram un
100 gram mısır nişastası
2 silme çay kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah,
altı fırın kağıdıyla kaplı.
Yöntem:
Yumurtların sarısını ayırın. Yumurta sarısını sı-
cak su, 50 g şeker, vanilya şekeri ve tuzla
electrolux 19
krema halinde getirin. Yumurta beyazlarını,
köpüklenene kadar 100 g şekerle çırpın.
Mısır, mısır nişastası ve kabartma tozunu bir-
likte eleyin.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını karıştırın.
Daha sonra un karışımını dikkatlice katın. Ha-
muru kek kalıbına dökün, üstünü düzleştirin
ve fırına koyun.
–Fırında kalacağı süre: 30 dakika
–Raf düzeyi: 3
Cheese Cake
Tabanı için malzemeler:
150 gram un
70 gram şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
•1 yumurta
•70 gram yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 gram kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gram az yağlı lor peyniri
•3 yumurta sarısı
200 gram şeker
bir limonun suyu
200 gram taze krema
•1 paket vanilyalı puding tozu
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah kelepçeli
kek kalıbı.
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri ekleyip el
mikseriyle karıştırın. Karışımı 2 saat buzdola-
bında bekletin.
Karışımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış kek
kalıbına dökün ve çatalla birçok yerinden de-
lin.
Kar
ışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm yüksekliğin-
de bir kenar oluşturun.
Yumurta aklarını el mikseriyle köpük oluştu-
rana kadar çırpın. Kuru üzümleri yıkayın, iyice
suyu atmalarını bekleyin, romla karıştın ve
çekmesini bekleyin.
Lor peyniri, yumurta sarısı , şeker, limon suyu,
taze krema ve puding tozunu bir karıştırma
kabına koyun ve hepsini iyice karıştırın.
Son olarak çırpılmış yumurta akı ile kuru
üzümleri peynir karışımına katın.
–Fırında kalacağı süre: 85 dakika
–Raf düzeyi: 1
Meyveli Kek
Malzemeler:
200 gram tereyağı
200 gram şeker
1 paket vanilya (yaklaşık 8 g)
1 tutam tuz
•3 yumurta
300 gram un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8 g)
125 gram frenk üzümü
125 gram kuru üzüm
60 gram doğranmış badem
60 gram şekerli limon kabuğu veya porta-
kal kabuğu şekerlemesi
60 gram doğranmış kiraz şekerlemesi
70 gram kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm çapında
•Yağlamak için margarin
•Fırın tepsisini kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve köpürterek çırpın.
Ardından birer birer yumurtaları içine kırın ve
tekrar çırp
ın. Un ile kabartma tozunu bu ka-
rışıma ekleyin ve karıştırın.
Meyveleri de karışıma ekleyin.
Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve karışı-
mın kenarlarını ortasından biraz daha yüksek
tutun. Kekin kenarlarını ve ortasını soyulmuş
bütün bademlerle süsleyin. Keki fırına koyun.
–Fırında kalacağı süre: 100 dakika
–Raf düzeyi: 1
Streusel Kek
Hamur için malzemeler:
375 gram un
20 gram maya
150 ml ılık süt
60 gram şeker
1 tutam tuz
•2 yumurta sarısı
75 gram yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 gram şeker
200 gram tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
350 gram un
50 gram doğranmış fındık
30 gram eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında
boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt ve
kenardan aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine
biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB68200X Recipe book

Tip
Recipe book