IKEA KULINARISK Recipe book

Tip
Recipe book
KULINARISK
Yemek Tarifleri Kitabı
TR
İçindekiler
Pişirme tabloları 3
Otomatik programlar 14
Tarifler - Kuzu/Dana 15
Tarifler - Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti 18
Tarifler - Kümes Hayvanı 21
Tarifler - Balık 23
Tarifler - Kek 25
Tarifler - Pizza/Turta/Ekmek 32
Tarifler - Güveçler/Gratenler 36
Hazır Yemek 40
Tüketicinin Seçimlik Hakları 40
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Pişirme tabloları
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir.
Başlangıçta, pişirme esnasındaki
performansı gözlemleyin. Cihazda pişirme
yaparken kullandığınız pişirme kaplarına,
tariflere ve miktarlara göre en iyi ayarları
(ısı ayarı, pişirme süresi, vs.) tespit edin.
Yiyeceklerin ambalajının üzerindeki
talimatlar önceliklidir. Yiyeceklerin
ambalajlarının üzerinde talimat yoksa,
tablolara bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve
pişirme süreleri sadece bilgi
amaçlıdır. Gerçek süreler,
tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
Fırının özel ısıtma fonksiyonlarına ilişkin
tavsiyeler
Sıcak Tutma
Yemeği sıcak tutmak istiyorsanız bu
fonksiyonu kullanın.
Sıcaklık otomatik olarak 80°C'ye ayarlanır.
Tabak Isıtma
Tabakları ve kapları ısıtmak içindir.
Tabakları ve kapları, tel rafa eşit biçimde
dağıtın. Isıtma süresinin yarısı geçince
tabakları ve kapları çevirin (altlarını üste
getirin).
Otomatik sıcaklık 70°C'dir.
Önerilen raf konumu: 3.
Hamur Kabartma
İstediğiniz her türlü mayalı hamur tarifi için
bu otomatik fonksiyonu kullanabilirsiniz. Bu
fonksiyon kabarma için iyi bir ortam sağlar.
Hamuru kabarması için yeterli büyüklükte
bir kaba koyun ve ıslak havlu veya plastik
folyo ile örtün. Birinci raf seviyesine bir tel
raf takın ve kabı buraya koyun. Kapısını
kapatın ve şu fonksiyonunu ayarlayın:
Hamur Kabartma. Gerekli zamanı
ayarlayın.
TÜRKÇE
3
Pişirme ve kızartma tablosu
Kek ve pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Çırpma
usulü tari-
fler
170 2 160 3 (2 ve 4) 45 - 60 Kek kalı-
bında
Kurabiye
hamuru
170 2 160 3 (2 ve 4) 20 - 30 Kek kalı-
bında
Yağlı sütlü
cheese
cake
170 1 165 2 80 - 100 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Elmalı kek
(Elmalı tur-
ta)
1)
170 2 160 2 (sol ve
sağ)
80 - 100 Tel raf
üzerinde
20 cm'lik
iki kek kalı-
bında
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Pişirme
tepsisinde
Reçelli tart 170 2 165 2 (sol ve
sağ)
30 - 40 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Sünger kek 170 2 150 2 40 - 50 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Yılbaşı ke-
ki / Bol
meyveli
kek
1)
160 2 150 2 90 - 120 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Erikli kek
1)
175 1 160 2 50 - 60 Ekmek kalı-
bında
Küçük ke-
kler - tek
seviye
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Pişirme
tepsisinde
TÜRKÇE 4
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Küçük ke-
kler - iki
seviye
1)
- - 140 - 150 2 ve 4 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Küçük ke-
kler - üç
seviye
1)
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 30 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları -
bir seviye
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - iki
seviye
- - 140 - 150 2 ve 4 35 - 40 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - üç
seviye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
bir seviye
120 3 120 3 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
iki seviye
1)
- - 120 2 ve 4 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Sandviç
ekmeği
1)
190 3 190 3 12 - 20 Pişirme
tepsisinde
Ekler - bir
seviye
190 3 170 3 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Ekler - iki
seviye
- - 170 2 ve 4 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Kaplama
turtalar
180 2 170 2 45 - 70 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
TÜRKÇE 5
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Bol meyveli
kek
160 1 150 2 110 - 120 24 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Victoria
sandviçi
1)
170 1 160 2 (sol ve
sağ)
30 - 50 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Ekmek ve pizza
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Beyaz ek-
mek
1)
190 1 190 1 60 - 70 Parça ba-
şına 500 g,
1 - 2 parça
Çavdar
ekmeği
190 1 180 1 30 - 45 Ekmek kalı-
bında
Ekmek
1)
190 2 180 2 (2 ve 4) 25 - 40 Pişirme
tepsisinde
6 - 8 adet
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
veya derin
pişirme ka-
bında
Yağlı çöre-
kler
1)
200 3 190 3 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Tartlar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Makarnalı
börek
200 2 180 2 40 - 50 Bir kalıpta
Sebzeli tart 200 2 175 2 45 - 60 Bir kalıpta
Kiş
1)
180 1 180 1 50 - 60 Bir kalıpta
TÜRKÇE 6
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Lazanya
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
İç dolgulu
makarna
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Et
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sığır eti 200 2 190 2 50 - 70 Tel raf
üzerinde
Keçi Eti 180 2 180 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Dana eti 190 2 175 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Az pişmiş
rozbif
210 2 200 2 50 - 60 Tel raf
üzerinde
Orta pişmiş
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Tel raf
üzerinde
İyi pişmiş
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Tel raf
üzerinde
Keçi omzu 180 2 170 2 120 - 150 Derili
Keçi incik 180 2 160 2 100 - 120 2 parça
Kuzu Eti 190 2 175 2 110 - 130 But
Tavuk 220 2 200 2 70 - 85 Bütün
Hindi 180 2 160 2 210 - 240 Bütün
Ördek 175 2 220 2 120 - 150 Bütün
Kaz 175 2 160 1 150 - 200 Bütün
Tavşan 190 2 175 2 60 - 80 Parçalar
halinde
Yaban tav-
şanı
190 2 175 2 150 - 200 Parçalar
halinde
TÜRKÇE 7
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sülün 190 2 175 2 90 - 120 Bütün
Balık
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Alabalık /
Çipura
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 balık
Ton ba-
lığı / So-
mon
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 fileto
Izgara
Pişirme öncesinde boş fırını 3
dakika ısıtın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça (g) 1. taraf 2. taraf
Fileto bifte-
kler
4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Bonfile 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Sosisler 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Dana pir-
zolalar
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Tavuk (2
parça hal-
inde)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaplar 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Tavuk
göğsü
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Balık fileto 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
TÜRKÇE 8
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça (g) 1. taraf 2. taraf
Tost sand-
viçler
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Kızarmış
ekmek
4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo Izgara
Sığır eti
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Az pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
190 - 200 5 - 6 1 veya 2
Orta pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
180 - 190 6 - 8 1 veya 2
İyi pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
170 - 180 8 - 10 1 veya 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
Keçi Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Ön kol, boyun,
jambon
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Pirzola, kaburga 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 veya 2
Rosto 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 veya 2
İncik (önceden pi-
şirilmiş)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 veya 2
Dana eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Dana eti rosto 1 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Dana ayağı 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
TÜRKÇE 9
Kuzu Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kuzu budu, kuzu
eti rosto
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 veya 2
Kuzu pirzola 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 veya 2
Kümes Hayvanı
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kümes hayvanı
porsiyonları
0,2 - 0,25 her
biri
200 - 220 30 - 50 1 veya 2
Tavuk, yarım 0.4 - 0.5 her biri 190 - 210 35 - 50 1 veya 2
Tavuk, İngiliz
usulü
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 veya 2
Ördek 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 veya 2
Kaz 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 veya 2
Hindi 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
Hindi 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 veya 2
Balık
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Bütün balık 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 veya 2
Sıcak Hava (Nemli)
Pişirme esnasında cihazın
kapısını yalnızca gerektiğinde
açın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Fırında makarna 190 - 200 30 - 40 2
Patates graten 180 - 200 60 - 75 2
Musakka 150 - 170 60 - 75 2
Lazanya 170 - 190 55 - 70 2
İç dolgulu makarna 170 - 190 55 - 70 2
TÜRKÇE 10
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Ekmek kadayıfı 170 - 190 45 - 60 2
Sütlaç 170 - 190 40 - 50 2
Elmalı kek 150 - 160 45 - 60 2
Beyaz ekmek 180 - 190 45 - 55 2
Düşük Isıda Pişirme
Yemekölçerin derecesi 65 °C geçmemek
üzere, yağsız, yumuşak et parçaları ve balık
pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Bu
fonksiyon etli güveç ya da yağlı keçi eti
rosto gibi tarifler için uygun değildir. Etin
doğru merkez ısıya sahip olmasını
sağlamak için yemekölçeri kullanabilirsiniz
(bkz. yemekölçer tablosu).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80 °C ve 150
°C arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan
sıcaklık 90 °C'dır. Sıcaklık ayarlandıktan
sonra, fırın 80 °C'de pişirmeye devam eder.
Kümes hayvanları için bu fonksiyonunu
kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda,
her zaman pişirme kabını
kapaksız kullanın.
1. Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir
tavada çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika
kızartın.
2. Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel
raf üzerinde fırına yerleştirin.
3. Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4. Fonksiyonu seçin: Düşük Isıda Pişirme ve
yemekölçerin doğru ucunu ayarlayın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Rozbif 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Sığır fileto 1000 - 1500 g 120 90 - 150 3
Dana eti rosto 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Biftekler 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Buz Çözme
Yemek Miktar (g) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Tavuk 1000 100 - 140 20 - 30 Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et 1000 100 - 140 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
TÜRKÇE 11
Yemek Miktar (g) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Et 500 90 - 120 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Alabalık 150 25 - 35 10 - 15 -
Çilek 300 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı 250 30 - 40 10 - 15 -
Krema 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Krema hafif donmuş bö-
lümleri olsa da kolayca
çırpılır.
Kremalı pasta 1400 60 60 -
Konserve Yapma
Sadece markette bulabileceğiniz aynı
büyüklükte konserve kavanozlarından
kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya
metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı
kullanın.
Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik
konserve kavanozundan fazlasını
koymayın.
Kavanozları eşit şekilde doldurun ve bir
kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını
sağlamak için pişirme tepsisine 1/2 litre
su koyun.
Şişelerdeki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanoz için yaklaşık 35 - 60
dakika sonra), fırını durdurun ya da
derecesini 100 °C'ye düşürün (tabloya
bkz).
Yumuşak meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Çilek / Böğürtlen /
Ahududu / Bektaşi
üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyve
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Armut / Ayva / Erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
TÜRKÇE 12
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Havuçlar
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalıklar 160 - 170 50 - 60 -
Karışık turşular 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası / Beze-
lye / Kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Durdurulduktan sonra fırında bekletmeye devam edin.
Kurutma
Tepsileri yağsız kağıt veya pişirme
kağıdıyla kaplayın.
Daha iyi bir sonuç almak için, kurutma
süresinin yarısı dolduğunda fırını
durdurun, kapağını açın ve kurutma
işlemini tamamlamak için bir gece
soğutun.
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Biberler 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Ekşi sos için
sebzeler
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Mantarlar 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Otlar (mayda-
noz, dere otu
vb.)
40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Erikler 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Armutlar 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
TÜRKÇE 13
Yemekölçer tablosu
Yemek Yemek iç sıcaklığı (°C)
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Az pişmiş rozbif 45 - 50
Orta pişmiş rozbif 60 - 65
İyi pişmiş rozbif 70 - 75
Keçi omzu 80 - 82
Keçi incik 75 - 80
Kuzu eti 70 - 75
Tavuk 98
Yaban tavşanı 70 - 75
Alabalık / Çipura 65 - 70
Ton balığı / Somon 65 - 70
Otomatik programlar
UYARI! Güvenlik bölümlerine
bakın.
Otomatik programlar
Otomatik programlar, her tür et veya diğer
yemek tarifleri için en iyi ayarları verir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Ağırlıkölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma süresini
otomatik olarak hesaplar. Bunu
kullanmak için yiyeceğin ağırlığını
girmeniz gerekir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Yemekölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma süresini
otomatik olarak hesaplar. Bunu
kullanmak için iç sıcaklığı girmeniz
gerekir. Program sona erdiğinde sesli bir
sinyal duyulur.
Otomatik Tarifler (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon bir yemek için
önceden belirlenmiş değerleri kullanır.
Yemeği bu kitaptaki tarife göre
hazırlayın.
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Domuz Eti Rosto
Dana eti rosto
Et kavurma
Av Eti Rosto
Kuzu eti rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
TÜRKÇE 14
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Yemekölçer
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Rozbif
İskandinav Bifteği
Fileto - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Yemekölçer
Kümes Hayvanı, kemikli
Bütün Balık
Kategoriler
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler
birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
Balık
Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Hazır Yemek
Tarifler - Kuzu/Dana
Domuz Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya
da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40
mm derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Raf konumu: 1
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Kuzu İncik
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8 - 1,2 kg
2 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış
mantar (280 gr)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu, biberi
ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik üzerine
serpin. Kuzu inciği bir kızartma kabına alın
ve üzerine mantar serpin. Çorbalık sebzeleri
ve suyu ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm
derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika
sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE 15
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
tuz
karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr ince dilimlenmiş kereviz
1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
(400 gr)
250 ml taze krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava şeklinde
kesikler oluşturun. Tuz ve karabiberle
terbiye edin ve bir kızartma tavasında
zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan sonra
çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir pişirme
tepsisinde çok az yağla pembeleştirin, daha
sonra domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini,
biberiyeyi ve kekiği ekleyin, karıştırın ve eti
en üste koyun. Cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 130 dakika
Raf konumu: 1
Dana eti rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının derinliği
10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış
mantar (280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8
kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde
kesin ve kesiklerin içine yerleştirin. Yağı,
tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırın ve dana
ayağı üzerine serpin. Dana ayağını bir
pişirme kabına alın ve üzerine mantar
serpin. Dana ayağına çorbalık sebzeleri ve
suyu ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm derinlikte
kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra eti
çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde
kesilmiş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde
kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş,
ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve
küpler halinde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve
ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
TÜRKÇE
16
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde soteleyin.
Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri altın
sarısı olana kadar orta ısıda pişirin. Eti
dışarı alın ve kalan zeytinyağını kaptan
dışarı dökün.
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et
sularını karıştırın, bir tencereye koyun ve
kısık ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et
suyunu, maydanozu, kekiği, mercanköşkü ve
küp şeklinde doğranmış domatesi ekleyin.
Tuz ve karabiberle terbiye edin. Sonra
tekrar kaynamaya alın.
Sebzeleri rosto kabına alın; en üste eti
koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 1
Doldurulmuş Dana Kaburgası
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 yumurta
200 gr kıyma
tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır
kesilmiş)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
50 gr pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu sıkın.
Ardından yumurta, kıyma, tuz, biber,
doğranmış soğan ve maydanozla karıştırın.
Dana kaburgayı (dolma için hazır kesilmiş
olarak) baharatlandırın ve dolma
malzemesini kesikten yerleştirin. Ardından
kesiği dikin.
Dana kaburgayı bir rosto kabına alın,
çorbalık sebzeleri, pastırmayı ve suyu
ekleyin. Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 gr dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından
suyunu sıkın. Soğanı soyun ve ince
doğrayın, ardından biraz soteleyin ve
doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri
ve soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve
kırmızı biberle terbiye edin, bir fırın kabına
alın ve üzerini pastırma dilimleriyle örtün.
Çok az su ekleyip cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
İsveç Rostosu
Malzemeler:
200 g kuru erik
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı (kemiksiz)
1 orta boy soğan
Elma
TÜRKÇE
17
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta
yumuşatın. Eti suyla hafifçe ıslatın ve sonra
kurutun. Etin alt kısmına kesikler atın ve her
kesiğe bir erik sıkıştırın; erikleri etin içinde
gidebildikleri kadar içeri bastırın. Eti terbiye
edin ve erik olmayan tarafı en üste gelecek
şekilde kaba yerleştirin. Soğanları ve elmayı
soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan
şarabın kalanı üzerine çeyrek litre su
doldurun ve rostonun üzerine boşaltın. Bu
yemekle birlikte garnitür olarak patates
köftesi, patates graten, brokoli veya benzeri
kullanılabilir.
Cihazın içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Tarifler - Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Rozbif
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 48 °C
Orta pişmiş - 65°C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
İskandinav Bifteği
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklıkları:
Az pişmiş - 50°C
Orta pişmiş - 65°C
İyi pişmiş - 70 °C
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Et kavurma
Bu programı rozbif ve sırt
bölgesinden yapılan yemekler
için kullanmayın.
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının derinliği
10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Marine Sığır Eti
Marine etmek için:
1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 çay kaşığı tuz
15 adet biber tanesi
15 ardıç meyvesi
5 defne yaprağı
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
1,5 kg pirzola
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve
5 gün bekletin.
TÜRKÇE
18
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve
kurutun. Tuz ve karabiberle
baharatlandırın, bir rosto kabında her
tarafını iyice kızartın ve marine edilmiş
sebzelerden ekleyin.
Tavaya bir miktar marine sosu dökün. Dip
kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Tavayı bir kapakla örtün ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 150 dakika
Raf konumu: 1
Fileto - Av Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Av Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının derinliği
10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Tavşan
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 ardıç meyvesi (dövülmüş)
tuz ve karabiber
30 gr eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç meyveleriyle
ovun, tuz ve karabiber ekleyin ve erimiş
tereyağını fırçayla sürün.
Tavşan sırtını kızartma kabına alın, üzerine
krema dökün ve sebzeleri ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Hardallı Tavşan
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 çay kaşığı taze kekik
125 ml taze krema
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
tavaya alarak her tarafını iyice kızartın.
Tavşanları çıkarın ve soğanlarla pastırmayı
kızartın. Üzerine bir tutam un serpin ve
karıştırın. Tavuk suyunu, beyaz şarabı ve
kekiği karıştırın ve kaynatın.
Krema ve Dijon hardalını ekleyin, eti tekrar
koyun, üzerini kapakla örtün ve tekrar
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE
19
Yabani Av Hayvanı
Marinatı hazırlamak için:
1,5 litre kırmızı şarap
150 g kereviz
150 g havuç
2 soğan
5 defne yaprağı
5 diş sarımsak
2 parça çorbalık sebze (havuç, pırasa,
kereviz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya
bırakın.
1,5 kg pirzola (omuzdan)
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve
3 gün bekletin.
Rosto malzemeleri:
tuz
karabiber
marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kap horoz mantarı
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine
sosundan alın ve kurutun. Tuz ve
karabiberle terbiye ettikten sonra bir
kızartma tavasına alarak her tarafını iyice
kızartın. Marine edilmiş horoz mantarlarını
ve bir miktar sebzeyi ekleyin.
Marine sosunu kızartma tavasına dökün.
Dip kısmın derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
Kızartma tavasını bir kapakla örtün ve
cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 140 dakika
Raf konumu: 1
Kuzu eti rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının derinliği
10 - 30 mm olmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Kuzu Pirzola, orta
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer. İç sıcaklığı 70 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Kuzu Butu
Malzemeler:
2,7 kg kuzu budu
30 ml zeytinyağı
tuz
karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 çay
kaşığı kurutulmuş biberiye)
su
Yöntem:
Kuzu butunu yıkayın ve kurutun;
zeytinyağına bulayın ve ete kesikler atın.
Tuz ve karabiberle terbiye edin. Sarımsak
dişlerini soyup dilimleyin ve biberiye
tutamlarıyla birlikte etteki kesiklere
yerleştirin.
Kuzu budunu bir rosto temceresine koyun
ve su ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm derinlikte
kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra eti
çevirin.
Cihazın içindeki süre: 165 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINARISK Recipe book

Tip
Recipe book