13
Geleneksel Pişirme
Isı alt ve üst ısıtıcıdan gelmektedir ve pişirme kapları
orta raf konumuna yerleştirilmelidir. Eğer ısının alttan
veya üstten daha fazla gelmesini istiyorsanız kaplarınızı
daha alt ya da daha üst raf konumuna yerleştirebilirsiniz.
Fanlı Pişirme
Fırının arka tarafına yerleştirilen bir fan vasıtasıyla sıcak
hava fırının içerisinde ve pişirme kaplarının çevresinde
dolaştırılır. Bu yöntem ile ısı fırın içerisinde daha çabuk
ve daha düzenli olarak dolaştırılmış olur. Ayrıca bu
sistem sayesinde bir kaç farklı besin kabı aynı anda
farklı raf konumlarında pişirilebilir. Bu pişirme yöntemi
ile havanın içindeki rutubet ayrıştırılır ve ortamdaki hava
kurutulur. Böylece farklı raf konumlarındaki farklı
besinlerin tad ve kokuları birbirine karışmamış olur. Bu
şekilde sadece bir raf konumunda da pişirme yapılabilir.
Bu tür pişirmeden en iyi sonucu alabilmek için pişirme
kabını en alt raf konumuna yerleştiriniz. Bu fırın özellikle
donmuş besinlerin hızla çözdürülmesinde, sağlık
koşullarına uygun saklanmasında, evde reçel yapımında,
meyvelerin ve mantarların kurutulmasında kullanılabilir.
Fırının Kullanılması
Keklerin ve Hamur İşlerinin Pişirilmesi
Herhangi bir farklılık gözetmeksizin besinleri fırına
koymadan önce en az 10 dk’lık bir ön ısıtma yapınız.
Pişirme işlemi yaparken özellikle besinlerin kabarması
sırasında fırının kapısını açmayınız. (Örn: kabarmış
hamur işi, pasta ve sufle). Kapak açılırsa kabarmaları
engellenmiş olur. Hamur işlerinin kabarmalarını kontrol
etmek için içine kürdan batırıp bir miktar karıştırabilir-
siniz. Eğer kürdan temiz olarak çıkarsa hamur işi pişmiş
demektir. Bu kontrolü yapmak için pişme süresinin ¾
ünün geçmesini bekleyiniz.
Aşağıdaki genel kuralları unutmayınız:
Pişirilen bir besinin üst kısmının pişmiş olması iç
kısımlarında yeterince pişmiş olduğunu göstermez. İç
kısımların pişmesi için düşük sıcaklık ve daha uzun pişme
süresi gereklidir. Aksi taktirde yani kısa pişirme süresi
ve yüksek ısıda besinin yapısı kuruyacaktır.
Etlerin Pişirilmesi
Ağırlığı en az 1 kg olan etleri fırında pişirebilirsiniz. Bu
durumda da etlerin kurumalarından sakınınız. Eğer çok
iyi kızarmasını istiyorsanız bir miktar yağ kullanınız. Eğer
yağsız bir parça ise bir miktar sıvı yağ veya teryağı ya
da ikisini birden sürebilirsiniz. Eğer et büyük bir parçadan
kesilmişse diğer yüzüne tereyağ ya da sıvı yağ sürmeye
gerek yoktur. Eğer bu parça büyük bir etin sadece bir
tafarından kesilmişse kesilen tarafı yukarı gelecek şekilde
fırına koyunuz. Eğer parça büyük ve yumuşak ise sadece
alt tarafını yağlayınız. Dondurucuda saklanmış olan
kırmızı bir eti pişirecekseniz bunu dondurucudan 1 saat
önce çıkarınız.
Eğer özellikle kırmızı et kızartacaksanız pişirmeye
başlamadan önce kesinlikle tuz katmayınız. Çünkü tuz
eti sulandırarak kanlarının dışarı çıkmasına sebep olur.
Bu durumda etin üst kısımlarını kızarmasını engellemiş
olur. Ete tuz katılması etin pişme süresi yarılandığında
tavsiye edilir. Kızartılacak eti sığ kenarlı bir kapta fırına
koyunuz. Yüksek kenarlı kaplar ısının ete geçmesini
engelleyebilir. Et ısıya dayanıklı bir bir kapla veya
doğrudan ızgaranın üzerine konulabilir. Izgaranın altına
da akan yağları ve suları toplamak için damlama tepsisini
yerleştiriniz. Eğer pişirme süresi kısa ise üzerine
ekleyeceğiniz sosu hemen koyunuz. Aksi taktirde
pişmenin son yarım saatinde ekleyiniz. Eti önce yüksek
ısıda pişirmeye başlayınız. Pişmenin bitişine doğru ısıyı
düşürünüz. Beyaz etleri pişirirken pişirme boyunca ısıyı
düşük tutunuz. Etin pişme derecesini anlamak için ete
bir çatal ile bastırınız eğer çatal ete batıyorsa pişmiş
demektir. Pişme işlemi bittikten sonra etin suyunun
çekilmesi için en az 15 dk bekledikten sonra eti kesiniz.
Daha sonra servis tabağına alarak fırının içerisinde en
düşük sıcaklıkta tutarak sıcak kalmasını sağlayınız.
Izgara Yapma
Etin ızgara yapılmaya uygunluğunu kontrol ediniz. Etler
veya sakatatlar genellikle dilim ve parçalar halinde çeşitli
ölçülerde kesilirler. Ancak genellikle pek kalın olmazlar.
Kümes hayvanları genellikle ortadan ikiye bölünürler.
(Örn: balık, şiş kebaplık et, deniz mahsulleri, dolmalık
biber, patlıcan gibi). Et ve balık daima ızgaranın üzerine
konulmalı ve hafifçe fırça ile yağ sürülmelidir. Etlerin
pişmesinden sonra üzerine tuz eklenmelidir. Fakat
balıkların tuzları pişirmeye başlanmadan önce içlerine
konulmalıdır. Etler kalınlıklarına göre ızgara rafı, ısıtıcıya
daha yakın ya da daha uzak yerleştirilmelidir. Etleri
ısıtıcıya çok yakın yerleştirmekten kaçınınız. Etlerin
dışının yanması iç kısımların ise pişmemesi söz konusu
olabilir. Et sularının damlaması ve yağ damlalarından
dolayı oluşabilecek dumandan kaçınmak için damlama
tepsisine 1 veya 2 bardak su koyunuz. Izgara
konumunda, tost, kızartılabilen meyveler örn: muz, ikiye
bölünmüş greyfurt, ananas, elma vs. yapılabilir. Yanlız
meyvalar ısı kaynağının yakınına yerleştirimemelidir.
Pişme Süreleri
Pişme süreleri besinin türüne, kıvamına ve miktarına göre
değişmektedir. Bir besini ilk kez pişirdiğinizde pişirdiğiniz
miktar ve kaba göre pişme süresini takip ediniz ve
sonucunu kontrol ediniz. Böylece ileriki pişirmeler için
bir kıyas elde etmiş olursunuz.
“PİŞİRME TABLOSU” fırında pişirme ve ızgara yapma
konusunda bir kılavuz olarak verilmiştir. Ancak tabloda
verilen değerler, miktarın değişmesi ve kişisel tecrübeye
göre değişebilir.
Bununla birlikte sizlere verilmiş olan tabloları dikkatlice
takip ediniz ve yapacağınız pişirme işlemlerinde kılavuz
olarak kabul ediniz.
DİKKAT : Fırın kullanımda iken fırın iç kabininin herhangi
bir yerine veya damlama tavasına pasta kalıbı, güveç,
tahta tabak, alüminyum folyo vs koymayınız. Isı dolaşımı
engelleneceğinden dolayı verilen pişme süreleri birbirini
tutmayacak ve pişirmeden verim alınamayacaktır. Ayrıca
fırının emaye iç kabinine zarar verebilirler.
Fırının Kullanımına İlişkin Tavsiyeler