Etli sos malzemeleri:
• 100 gr yağlı pastırma
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 100 gr kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışı‐
mı)
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates
(yaklaşık 400 gr)
• Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 gr tereyağı
• 50 gr un
• 500 ml süt
• tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 gr yeşil lazanya yaprağı
• 50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
• 50 gr rende kaşar
Yöntem:
• Pastırmanın kenarlarını ve sert yerleri‐
ni keskin bir bıçakla temizleyip küçük
küpler halinde doğrayın. Soğan ve ha‐
vucu soyun, kerevizi temizleyin, hepsi‐
ni küp küp doğrayın. Yağı bir güveçte
ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri karıştı‐
rarak gevrek bir hal alıncaya kadar so‐
telemeye devam edin ve ardından et
suyunu koyun. Et karışımına domates‐
leri, baharatları, tuz ve karabiberi ekle‐
yin ve kapağını kapatarak kısık ateşte
30 dakika kadar pişirin. Bu sırada Be‐
şamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir
tavada eritin, un ekleyip altın rengi ola‐
na kadar pişirin, sürekli karıştırın. Sü‐
rekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ek‐
leyin. Sosa tuz, karabiber ve muskat
ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı
açık halde pişirin. Büyük, dikdörtgen
ve ısıya dayanıklı bir kabı 1 yemek ka‐
şığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
kat lazanya yaprağı serin, et karışımı,
Beşamel sos ve peyniri ekleyin ve bu‐
nu diğer yapraklarla yeniden tekrar
edin. Üzeri peynirle kaplı Beşamel sos
en üstte olmalıdır. Kalan tereyağını
küçük parçalar halinde üzerine
dağıtın.
– Raf konumu: 1
17 - MANTI
Doldurma malzemeleri:
• 50 gr doğranmış soğan
• 30 gr tereyağı
• 350 gr doğranmış ıspanak
• 100 gr taze krema
• 200 gr taze somon balığı, küp doğran‐
mış
• 200 gr tatlı su levreği, küp doğranmış
• 150 gr karides
• 150 gr midye eti
• Tuz, karabiber
• 50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
• 150 gr rendelenmiş kaşar
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 gr tereyağı
• 50 gr un
• 500 ml süt
• tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
• 1 paket mantı
• 50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
• 150 gr rendelenmiş kaşar
Yöntem:
• Doğranmış soğanları ve tereyağını bir
tavaya koyun ve şeffaf hale gelene ka‐
dar pişirin. Doğranmış ıspanağı ekle‐
yip çok hafif ve kısaca pişirin. Taze
kremayı ekleyin ve karıştırıp soğuma‐
ya bırakın. Bu sırada Beşamel sosu
hazırlayın: Tereyağını bir tavada eritin,
un ekleyip altın rengi olana kadar pişi‐
rin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştıra‐
rak yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa
tuz, karabiber ve muskat ekleyin ve 10
dakika kadar kapağı açık halde pişirin.
Somon, levrek, karides ve midye ile
tuz ve biberi soğuk ıspanağa ekleyip
karıştırın. Büyük, dikdörtgen ve ısıya
dayanıklı bir kabı 1 yemek kaşığı tere‐
yağıyla yağlayın. Mantıların içini ıspa‐
TÜRKÇE 7