AEG BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book
TR Fırın Yemek Tarifleri Kitabı
1.1 Otomatik programlar
Program numarası Program ismi
1 ET KAVURMA
2 KEÇİ ETİ ROSTO
3 DANA ETİ ROSTO
4 KUZU ETİ ROSTO
5 AV ETİ ROSTO
6 TAVUK, BÜTÜN
7 BALIK, BÜTÜN
8 PİZZA
9 KİŞ
10 LİMONLU SÜNGER KEK
11 CHEESE CAKE
12 EKMEK
13 KÖY EKMEĞİ
14 HAMUR KABARTMA
15 PATATES GRATEN
16 LAZANYA
17 MANTI
18 HAZIR KEK
19 HAZIR PİZZA
20 HAZIR PATATES ÇEŞİTLERİ
1 - ET KAVURMA
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 1000 ile 3000
gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmı‐
nın derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Bu programı sığır eti ve sırt böl‐
gesinden yapılan yemekler için
kullanmayın.
Raf konumu: 1
2 - KEÇİ ETİ ROSTO
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 1000 ile 3000
gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
ya da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf
20 - 40 mm derinlikte kaplanmalıdır.
2
www.aeg.com
Raf konumu: 1
3 - DANA ETİ ROSTO
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 1000 ile 3000
gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmı‐
nın derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
4 - KUZU ETİ ROSTO
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 1000 ile 3000
gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmı‐
nın derinliği 10 - 30 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
5 - AV ETİ ROSTO
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 1000 ile 3000
gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su
veya başka bir sıvı ekleyin; dip kısmı‐
nın derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
6 - TAVUK, BÜTÜN
Ayarlar:
Ağırlık girilen otomatik programlar.
Ağırlık için aralık ayarı 900 ile 2100 gr
arasında.
Yöntem:
Tavuğu ısıya dayanıklı bir fırın kabına
koyun ve baharatlarla terbiye edin.
Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin. Ek‐
randa bir hatırlatıcı gösterilir.
Raf konumu: 1
7 - BALIK, BÜTÜN
Malzemeler:
600 - 700 gr levrek, somon veya deniz
alabalığı filetosu
150 gr rende kaşar
250 ml krema
50 gr galeta unu
1 tatlı kaşığı tarhun
Maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
•Limon
Tereyağı
TÜRKÇE 3
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp
bir süre marine edin; ardından kağıt
havluyla fazla suyu alın. Balık filetola‐
rının her iki tarafına tuz ve karabiber
dökün. Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış
ve ısıya dayanıklı bir kaba koyun.
Rendelenmiş peyniri, kremayı, galeta
ununu, tarhunu ve doğranmış mayda‐
nozu karıştırın. Karışımı hemen balık
filetonun üzerine dökün ve karışıma
küçük tereyağı parçaları ekleyin.
Cihazın içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 2
8 - PİZZA
Hamur malzemeleri:
14 gr maya
200 ml ılık su
300 gr un
3 gr tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates
200 gr rende kaşar
100 gr salam
100 gr pişmiş jambon
150 gr mantar (konserve)
150 gr beyaz peynir
mercanköşk
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve ılık suda
çözün. Tuzu unla karıştırın ve yağ ile
birlikte kaba ilave edin. Tüm malzeme‐
leri, kaptan ayrılabilen bir hamur halini
alıncaya kadar yoğurun. Hamuru iki
katına kabarıncaya kadar sıcak bir
yerde bekletin. Hamuru yuvarlayıp
yağlanmış tepsiye koyun ve tabanını
bir çatalla delin. Üst malzemeleri belir‐
tilen sırayla tabana yayın.
Yağlanmış pişirme tepsisi kullanın.
Raf konumu: 1
9 - KİŞ
Hamur malzemeleri:
200 gr un
2 yumurta
100 gr tereyağı
1/2 çay kaşığı tuz
çok az karabiber
1 tutam muskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 gr rende kaşar
200 gr pişmiş jambon veya yağsız
pastırma
2 yumurta
250 gr ekşi krema
tuz, karabiber ve muskat
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları
bir karıştırma kabına alın ve yumuşak
bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Hamuru birkaç saat soğutucuda bıra‐
kın. Ardından hamuru açın ve yağlan‐
mış siyah kek kalıbına koyun. Altını bir
çatalla delin. Pastırmayı hamurun üze‐
rine dağıtın. Sos için yumurtaları, ekşi
kremayı ve baharatı birbiriyle karıştı‐
rın. Ardından, peynir ekleyin.
28 cm çapında yağlanmış siyah kek
kalıbı
Raf konumu: 1
10 - LİMONLU SÜNGER KEK
Karışımın malzemeleri:
250 gr tereyağı
200 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 tutam tuz
4 yumurta
4
www.aeg.com
150 gr un
150 gr mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
Sos malzemeleri:
125 ml limon suyu
100 gr pudra şekeri
Diğer:
Kare kek kalıbı, 30 cm uzunluğunda
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta
unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu,
vanilyayı ve tuzu bir karıştırma kabına
koyun ve köpürterek karıştırın. Ardın‐
dan birer birer yumurtaları içine kırın
ve tekrar köpürterek karıştırın. Un ve
mısır unuyla karıştırdığınız kabartma
tozunu krema halindeki bu karışıma
ekleyin ve karıştırın. Hamuru, önceden
yağlanmış ve galeta unu serpilmiş
olan kek tepsisine dökün, üstünü düz‐
leştirin ve cihaza koyun. Kek piştikten
sonra, limon suyu ve pudra şekerini
karıştırın. Pişmiş keki bir alüminyum
folyonun üzerine çevirin. Sosun dışarı
akmaması için alüminyum folyoyu ke‐
kin kenarlarından yukarı kaldırın. Keki
tahta bir çubukla birkaç yerden delin
ve sosu bir fırçayla sürün. Sosu çek‐
mesi için keki biraz beklemeye bırakın.
Raf konumu: 1
11 - CHEESE CAKE
Tabanı için malzemeler:
150 gr un
70 gr şeker
1 paket şekerli vanilya (yaklaşık 8 gr)
1 adet yumurta
70 gr yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gr az yağlı lor peyniri
3 adet yumurta sarısı
200 gr şeker
bir limonun suyu
200 gr taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40
gr veya 500 ml sütten puding yapma‐
ya yetecek miktarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah kelep‐
çeli kek kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri
ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışı‐
mı 2 saat buzdolabında bekletin. Karı‐
şımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış
kek kalıbına dökün ve çatalla birçok
yerinden delin. Karışımın kalanıyla
yaklaşık 3 cm yüksekliğinde bir kenar
oluşturun. Yumurta aklarını el mikse‐
riyle köpük oluşturana kadar çırpın.
Kuru üzümleri yıkayın, iyice suyu at‐
malarını bekleyin, romla karıştın ve
çekmesini bekleyin. Lor peyniri, yu‐
murta sarısı, şeker, limon suyu, taze
krema ve puding tozunu bir karıştırma
kabına koyun ve hepsini iyice karıştı‐
rın. Son olarak çırpılmış yumurta akı
ile kuru üzümleri peynir karışımına ka‐
tın.
Raf konumu: 1
12 - EKMEK
Malzemeler:
500 gr un, 405 tip
20 gr küp taze maya veya 1 paket ku‐
ru maya (yakl. 8 gr)
300 ml su
10 gr tuz
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine ko‐
yun. Mayayı suda çözün ve una ekle‐
yin. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin. Ha‐
TÜRKÇE 5
muru iki katına kabarıncaya kadar
bekletin. Hamuru parçalara ayırın, ek‐
mek şekline getirin ve yağlanmış pişir‐
me tepsisine veya delikli börek tepsisi‐
ne (özel aksesuar) yerleştirin. Ekmek‐
leri bir kez daha kabarması için 25 da‐
kika dinlenmeye bırakın. Pişirmeden
önce, ekmekleri çarpı şeklinde kesin.
Dilerseniz, haşhaş, kimyon veya su‐
sam serpin.
13 - KÖY EKMEĞİ
Malzemeler:
500 gr buğday unu
250 gr çavdar unu
15 gr tuz
1 küçük paket kuru maya (yakl. 8 gr)
250 ml su
250 ml süt
15 gr tuz
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla kaplan‐
mış pişirme tepsisi
Yöntem:
Buğday ununu, çavdar ununu, tuzu ve
kuru mayayı geniş bir kaba koyun. Su,
süt ve tuzu karıştırıp una ekleyin. Tüm
malzemeleri yoğurarak yumuşak bir
hamur kıvamına getirin. Hamuru iki ka‐
tına kabarıncaya kadar bekletin. Ha‐
muru uzun bir parça haline getirin ve
önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla
kaplanan pişirme tepsisine koyun. Ek‐
mekleri bir kez daha ortadan ikiye bö‐
lün. Pişirmeden önce üzerine çok az
un serpin.
Raf konumu: 2
14 - HAMUR KABARTMA
İstediğiniz her türlü mayalı hamur tarifi
için bu otomatik fonksiyonu kullanabilirsi‐
niz. Bu fonksiyon kabarma için iyi bir or‐
tam sağlar.
Hamuru kabarması için yeterli büyüklük‐
te bir kaba koyun ve bir ıslak havlu veya
plastik folyo ile örtün. Birinci raf seviyesi‐
ne bir tel raf takın ve kabı buraya koyun.
Kapıyı kapatın ve hamur kabartma fonk‐
siyonunu ayarlayın. Gerekli zamanı ayar‐
layın.
15 - PATATES GRATEN
Malzemeler:
1000 gr patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber ve muskat
2 diş sarımsak
200 gr rendelenmiş peynir
3 yumurta
100 ml süt
250 ml krema
4 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin,
kurulayın ve baharat ekleyin. Isıya da‐
yanıklı bir fırın kabının içini bir diş sa‐
rımsak ile ovun ve ardından çok az te‐
reyağıyla yağlayın. Baharat eklenmiş
patates dilimlerinin yarısını kabın içeri‐
sine yerleştirin ve üzerlerine bir tutam
rendelenmiş kaşar serpin. Kalan pata‐
tes dilimlerini de üzerine dağıtın ve ka‐
şarın geri kalanını üzerine serpin. İkin‐
ci sarımsak dişini ezin ve yumurta, süt
ve kremayla çırpın. Karışımı patatesle‐
rin üzerine dökün ve kalan tereyağını,
küçük parçalar halinde gratenin üzeri‐
ne dağıtın.
Raf konumu: 2
16 - LAZANYA
6
www.aeg.com
Etli sos malzemeleri:
100 gr yağlı pastırma
1 adet soğan
1 adet havuç
100 gr kereviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışı‐
mı)
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates
(yaklaşık 400 gr)
Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gr un
500 ml süt
tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağı
250 gr yeşil lazanya yaprağı
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
50 gr rende kaşar
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerleri‐
ni keskin bir bıçakla temizleyip küçük
küpler halinde doğrayın. Soğan ve ha‐
vucu soyun, kerevizi temizleyin, hepsi‐
ni küp küp doğrayın. Yağı bir güveçte
ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri karıştı‐
rarak gevrek bir hal alıncaya kadar so‐
telemeye devam edin ve ardından et
suyunu koyun. Et karışımına domates‐
leri, baharatları, tuz ve karabiberi ekle‐
yin ve kapağını kapatarak kısık ateşte
30 dakika kadar pişirin. Bu sırada Be‐
şamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir
tavada eritin, un ekleyip altın rengi ola‐
na kadar pişirin, sürekli karıştırın. Sü‐
rekli karıştırarak yavaş yavaş sütü ek‐
leyin. Sosa tuz, karabiber ve muskat
ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı
açık halde pişirin. Büyük, dikdörtgen
ve ısıya dayanıklı bir kabı 1 yemek ka‐
şığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
kat lazanya yaprağı serin, et karışımı,
Beşamel sos ve peyniri ekleyin ve bu‐
nu diğer yapraklarla yeniden tekrar
edin. Üzeri peynirle kaplı Beşamel sos
en üstte olmalıdır. Kalan tereyağını
küçük parçalar halinde üzerine
dağıtın.
Raf konumu: 1
17 - MANTI
Doldurma malzemeleri:
50 gr doğranmış soğan
30 gr tereyağı
350 gr doğranmış ıspanak
100 gr taze krema
200 gr taze somon balığı, küp doğran‐
mış
200 gr tatlı su levreği, küp doğranmış
150 gr karides
150 gr midye eti
Tuz, karabiber
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
150 gr rendelenmiş kaşar
Beşamel sos malzemeleri:
75 gr tereyağı
50 gr un
500 ml süt
tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
1 paket mantı
50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
150 gr rendelenmiş kaşar
Yöntem:
Doğranmış soğanları ve tereyağını bir
tavaya koyun ve şeffaf hale gelene ka‐
dar pişirin. Doğranmış ıspanağı ekle‐
yip çok hafif ve kısaca pişirin. Taze
kremayı ekleyin ve karıştırıp soğuma‐
ya bırakın. Bu sırada Beşamel sosu
hazırlayın: Tereyağını bir tavada eritin,
un ekleyip altın rengi olana kadar pişi‐
rin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştıra‐
rak yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa
tuz, karabiber ve muskat ekleyin ve 10
dakika kadar kapağı açık halde pişirin.
Somon, levrek, karides ve midye ile
tuz ve biberi soğuk ıspanağa ekleyip
karıştırın. Büyük, dikdörtgen ve ısıya
dayanıklı bir kabı 1 yemek kaşığı tere‐
yağıyla yağlayın. Mantıların içini ıspa‐
TÜRKÇE 7
nak karışımıyla doldurup pişirme kabı‐
na yerleştirin. Her mantı katının arası‐
na beşamel sosundan koyun. Üzeri
peynirle kaplı Beşamel sos en üstte ol‐
malıdır. Kalan tereyağını küçük parça‐
lar halinde üzerine dağıtın.
Raf konumu: 1
18 - HAZIR KEK
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar am‐
balajın üzerindedir. Üretici talimatlarına
uyun.
19 - HAZIR PİZZA
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar am‐
balajın üzerindedir. Üretici talimatlarına
uyun.
20 - HAZIR PATATES ÇEŞİTLERİ
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar am‐
balajın üzerindedir. Üretici talimatlarına
uyun.
8
www.aeg.com
TÜRKÇE 9
10
www.aeg.com
TÜRKÇE 11
www.aeg.com/shop
892960372-A-072013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BE7314421M Recipe book

Tip
Recipe book