Electrolux EOC5956AAX Recipe book

Tip
Recipe book
.......................................................... .......................................................
TR FIRIN YEMEK TARİFLERİ KİTABI
OTOMATİK PROGRAMLAR
Yemekler çok sayıda kategoriye ayrılmıştır. Bun‐
ları şurada bulabilirsiniz: Yemek Kitabı
•Balık
Kümes Hayvanı
•Et
Fırın Yemeği
Pizza, Turta ve Kiş
Kek, Turta ve Kurabiyeler
•Ekmekler
BALIK
Kurutulmuş Balık
4-6 kişilik.
Malzemeler:
800 g kurutulmuş morina balığı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 büyük soğan
6 diş sarımsak, soyulmuş
2 adet pırasa
6 adet kırmızı biber
1/2 kutu doğranmış domates (200 g)
200 ml beyaz şarap
200 ml bulyon
Karabiber, tuz, kekik, mercanköşk
Yöntem:
Kurutulmuş balığı bir gece suda bekletin. Ertesi
gün kurutulmuş balığın suyunu alın ve temiz suy‐
la bir sos kabına alıp kaynatın. Ardından kabı
ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tavaya zeytin‐
yağı döküp ısıtın. Soğanları soyup ince ince
doğrayın, soyulmuş sarımsakları ezin, pırasaları
dilimleyip yıkayın. Tüm malzemeleri kızgın yağa
alın ve kısaca soteleyin. Biberlerin damarını alıp
şeritler halinde kesin. Ardından, doğranmış do‐
mateslerle birlikte tavaya alın. Beyaz şarap ve
bulyon ekleyip bir süre bekletin. Karabiber, tuz,
kekik ve mercanköşk ile terbiye ettikten sonra 15
dakika daha tavada bekletin. Soğutulmuş kuru
balığı sos tavasından alıp kağıt havlu ile kurutun.
Deriyi, kılçıkları ve yüzgeçleri alın. Balığı yassı
hale getirip sebzelerle birlikte fırına dayanıklı bir
kaba alın.
Fırının içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 1
Balık Fileto
4 kişilik.
Malzemeler:
600-700 g levrek, somon veya deniz alabalığı
filetosu
150 g rendelenmiş peynir
250 ml krema
50 g galeta unu
1 tatlı kaşığı tarhun
Maydanoz, doğranmış
Tuz, karabiber
•Limon
Tereyağı
Yöntem:
Balık filetolarını limon suyuna bandırıp bir süre
marine edin; ardından kağıt havluyla fazla suyu
alın. Balık filetolarının her iki tarafına tuz ve kara‐
biber dökün. Filetoyu, tereyağı ile yağlanmış ve
ateşe dayanıklı bir kaba koyun. Rendelenmiş
peyniri, kremayı, galeta ununu, tarhunu ve
doğranmış maydanozu karıştırın. Karışımı he
men balık filetonun üzerine dökün ve karışıma
küçük tereyağı parçaları ekleyin.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Tuzda Balık
6 kişilik.
Malzemeler:
1 bütün balık, yaklaşık 1,5-2 kg
2 adet mumlanmamış limon
1 baş rezene
4 tutam taze kekik
3 kg kaya tuzu
Yöntem:
Balığı temizleyin ve iki limonun suyuyla ovun.
Rezeneyi ince dilimler halinde kesip, kekiklerle
birlikte balığa doldurun. Kaya tuzunun yarısını bir
pişirme kabına yerleştirin ve balığı üzerine ko‐
yun. Kaya tuzunun diğer yarısını balığın üzerine
koyup sıkıca bastırın.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
2
www.electrolux.com
Somon Buğulama
4 kişilik.
Malzemeler:
400 g patates
2 demet taze soğan
2 diş sarımsak
1 küçük kutu doğranmış domates (400 g)
4 somon filetosu
Limon suyu, bir adet limondan
Tuz ve karabiber
75 ml sebze suyu
50 ml beyaz şarap
1 tutam taze biberiye
•150 ml şarap
1/2 demet taze kekik
Yöntem:
Patatesleri yıkayıp soyun, dörde bölün ve 25 da
kika tuzlu suda kaynattıktan sonra suyunu alıp
dilimleyin. Taze soğanları yıkayıp ince ince
doğrayın. Sarımsakları soyup kesin. Soğan ve
sarımsakla doğranmış domatesleri karıştırın. So
mon filetolarını limon suyuyla marine edin. Ardın‐
dan kurutup tuz ve biber ekleyin. Sebzeleri ve
patatesleri karıştırıp yağlanmış fırına dayanıklı
kaba alın, baharatları ekleyin ve somonu en üste
koyun. Sebze suyunu ve beyaz şarabı üzerine
dökün ve bunların üstüne biberiye ve kekik ser‐
pin.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Kalamar Dolması
4 kişilik.
Malzemeler:
1 kg orta boy kalamar, temizlenm
1 büyük soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
90 g uzun taneli pişmiş pirinç
4 yemek kaşığı çam fıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü (kuru üzüm)
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
Tuz, karabiber
Limon suyu, bir adet limondan
4 yemek kaşığı zeytinyağı
•150 ml şarap
500 ml domates suyu
Yöntem:
Kalamarı iyice tuzla ovup akan su altında durula‐
yın. Soğanı soyun, ince doğrayın ve şeffaf olana
kadar iki yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin.
Uzun taneli pirinci, çam fıstıklarını, kuş üzümleri‐
ni ve doğranmış maydanozu soğanlara ekleyip
tuz, karabiber ve limon suyuyla tatlandırın. Karı‐
şımı çok sıkı olmayacak şekilde kalamara doldu‐
rup deliği kapatın.
Dört yemek kaşığı zeytinyağını kızartma kabına
alın ve kalamarı ocakta kızartın. Şarap ve doma‐
tes suyu ekleyin. Kızartma kabını bir kapakla ka‐
patın ve fırına verin.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
KÜMES HAYVANI
Şaraplı Tavuk Eti
2-4 kişilik.
Malzemeler:
1 adet tavuk
•Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı un
50 g sade tereyağı
500 ml beyaz şarap
500 ml tavuk suyu
4 yemek kaşığı soya sosu
1/2 demet maydanoz
1 tutam kekik
150 g dilimlenmiş pastırma
250 g temizlenmiş ve dörde bölünmüş kesta‐
ne mantarı
12 adet arpacık soğanı, kabukları soyulmuş
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
Yöntem:
Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiberle terbiye
edip üzerine bir tutam un serpin. Sade yağı bir
kızartma kabında kızdırın ve tavuğun her tarafını
kızartın. Beyaz şarabı, tavuk suyunu ve soya so‐
sunu koyarak kaynatın. Maydanozu, kekiği, dilim‐
lenmiş pastırmayı, mantarları, arpacık soğanları‐
nı ve sarımsağı ekleyin. Tekrar kaynatın, üzerine
bir kapak örtüp fırına verin.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Portakallı Ördek Rosto
2-4 kişilik.
TÜRKÇE 3
Malzemeler:
1 ördek (1,6 – 2,0 kg)
•Tuz
Karabiber
3 adet portakal, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri
alınmış ve küp şeklinde kesilmiş
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 sıkma portakal
•150 ml şeri
Yöntem:
Ördeği temizleyin, tuz ve karabiberle terbiye edin
ve portakal kabuğuyla ovun. Tuzlanmış portakal
küplerini ördeğin içine doldurun ve deliği kapatın.
Ördeği, göğüs kısmı alta gelecek şekilde kızart‐
ma kabına koyun. Portakalların suyunu sıkıp şe‐
riyle karıştırın ve ördeğin üzerine boşaltın. Ör‐
deği fırına verin, 30 dakika sonra ördeği çevirin
(bir sinyal sesi duyulur).
Fırının içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
ET
Etli güveç
4 kişilik.
Malzemeler:
600 g sığır eti
Tuz ve karabiber
•Un
10 g tereyağı
1 adet soğan
330 ml siyah bira
2 tatlı kaşığı esmer şeker
2 tatlı kaşığı domates salçası
500 ml sığır eti suyu
Yöntem:
Sığır etlerini küpler halinde kesin, tuz ve karabi‐
ber ekleyin ve çok az un serpin. Yağı bir tavada
eritin ve et parçalarını kızartın. Sonra bir güveç
kabına yerleştirin. Soğanı soyup ince ince doğra‐
yın, çok az yağla hafif kızartıp tabağa, etin üzeri‐
ne koyun. Siyah birayı, esmer şekeri, domates
salçasını ve et suyunu karıştırın, kızartma kabına
koyup kaynatın. Ardından etin üzerine dökün (et
tamamen örtülmelidir). Üzerini kapatıp fırına ve‐
rin.
Fırının içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 3
Kuzu butu
6-8 kişilik.
Malzemeler:
2,7 kg kuzu butu
30 ml zeytinyağı
•Tuz
Karabiber
3 diş sarımsak
1 demet taze biberiye (ya da 1 tatlı kaşığı ku‐
rutulmuş biberiye)
•Su
Yöntem:
Kuzu butunu yıkayın ve kurutun; zeytinyağına
bulayın ve ete kesikler atın. Tuz ve karabiberle
baharatlandırın. Sarımsak dişlerini soyup dilimle‐
yin ve biberiye tutamlarıyla birlikte etteki kesikle‐
re yerleştirin. Kuzu butunu rosto tenceresine alın
ve su ekleyin; dip kısmın derinliği 10-15 mm ol‐
malıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Fırının içindeki süre: 165 dakika
Raf konumu: 1
Marine Sığır Eti
4 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg pirzola
•Tuz
Karabiber
Marine edilmiş çorbalık sebzeler
Marine etmek için:
•1 l su
500 ml şarap sirkesi
2 tatlı kaşığı tuz
15 adet tane karabiber
15 adet ardıç meyvesi
5 adet defne yaprağı
2 demet çorbalık sebze (havuç, pırasa, kere‐
viz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bırakın.
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve 5 gün
bekletin.
Yöntem:
Sığır pirzolasını marine sosundan alın ve kurula‐
yın. Tuz ve karabiberle terbiye edin, bir rosto ka‐
bında her tarafını iyice kızartın ve marine edilm
sebzelerden ekleyin. Tavaya bir miktar marine
sosu dökün; dip kısmın derinliği 10 - 15 mm ol‐
malıdır. Tavayı bir kapakla örtün ve fırına verin.
Fırının içindeki süre: 150 dakika
4
www.electrolux.com
Raf konumu: 1
Rosto
4 kişilik.
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 adet soğan
3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
750 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
2 yumurta
Tuz, karabiber ve kırmızıbiber
100 g dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından suyunu
sıkın. Soğanı soyun ve ince doğrayın, ardından
biraz soteleyin ve doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri ve
soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızıbiberle
baharatlandırın, bir fırın kabına alın ve üzerini
pastırma dilimleriyle örtün. Çok az su ekleyip fırı‐
na verin.
Fırının içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
Hardallı Tavşan
4 kişilik.
Malzemeler:
Her biri 800 g'lık 2 tavşan
Tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kalın doğranmış soğan
50 g dilimlenmiş pastırma
2 yemek kaşığı un
375 ml tavuk suyu
125 ml beyaz şarap
1 tatlı kaşığı taze kekik
•125 ml krema
2 yemek kaşığı Dijon harda
Yöntem:
Tavşanları 8 eşit parçaya bölün, tuz ve karabi‐
berle terbiye ettikten sonra bir tavaya alarak her
tarafını iyice kızartın. Tavşanları çıkarın ve
soğanlarla pastırmayı kızartın. Üzerine bir tutam
un serpin ve karıştırın. Tavuk suyunu, beyaz şa‐
rabı ve kekiği karıştırın ve kaynatın. Krema ve
Dijon hardalını ekleyin, eti tekrar koyun, üzerini
kapakla örtün ve tekrar fırına verin.
Fırının içindeki süre: 90 dakika
Raf konumu: 1
Türlü
4-6 kişilik.
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3-4 cm kalınlığın‐
da (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, ince doğranmış
4 baş kereviz, ince doğranmış
1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş, ikiye
bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve küpler ha‐
linde doğranmış
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın doğran‐
mış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve ince
doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
1/2 tatlı kaşığı kekik ve mercanköşk
2 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak
Tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 yemek kaşığı tereyağını bir kızartma kabında
eritin ve sebzeleri içinde soteleyin. Sebzeleri ka‐
bın dışına alın. Dana incik dilimlerini yıkayın, ku‐
rutun, baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri altın sarısı
olana kadar orta ısıda kızartın. Eti dışarı alın ve
kalan zeytinyağını kaptan dışarı dökün. 250 ml
şarap ile rosto kabındaki et sularını karıştırın, bir
tencereye koyun ve kısık ateşte bir süre kayna‐
tın. 250 ml et suyunu, maydanozu, kekiği, mer‐
canköşkü ve küp şeklinde doğranmış domatesi
ekleyin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın. Son‐
ra tekrar kaynamaya alın. Sebzeleri kaba alın; en
üste eti koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve fırına verin.
Fırının içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 1
Kuzu İncik
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8-1,2 kg
2 yemek kaşığı yağ
TÜRKÇE 5
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tatlı biber
1/2 tatlı kaşığı fesleğen
1 küçük kutu dilimlenmiş mantar (280 g)
Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•Su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu, kırmızıbiberi
ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik üzerine ser‐
pin. Kuzu inciği bir kızartma kabına alın ve üzeri‐
ne mantar serpin. Çorbalık sebze ve su ekleyin;
alt taraf 10-15 mm derinlikte kaplanmalıdır. Yak‐
laşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Fırının içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Kuzu Kolu
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
•Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g ince dilimlenmiş kereviz
1 adet pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates (400 g)
•250 ml krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
Taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava şeklinde kesik‐
ler oluşturun. Tuz ve karabiberle terbiye edin ve
bir tavada zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan
sonra çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir pişirme tep‐
sisinde çok az yağla pembeleştirin, daha sonra
domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini, biberiyeyi
ve kekiği ekleyin, karıştırın ve kuzu kolu üzerine
koyun. Fırına verin.
Fırının içindeki süre: 130 dakika
Raf konumu: 1
Tavşan
4 kişilik.
Malzemeler:
2 parça tavşan sırtı
6 adet ardıç meyvesi (dövülmüş)
Tuz ve karabiber
30 g eritilmiş tereyağı
125 ml ekşi krema
Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
Yöntem:
Tavşan sırtını dövülmüş ardıç meyveleriyle ovun,
tuz ve karabiber ekleyin ve erimiş tereyağını fır‐
çayla sürün. Tavşan sırtını kızartma kabına alın,
üzerine krema dökün ve sebzeleri ekleyin.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Dana Kaburgası Dolması
4 kişilik.
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 adet yumurta
200 g kıyma
Tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
Maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır kesilmiş)
Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
50 g pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu sıkın. Ar‐
dından yumurta, kıyma, tuz, karabiber, doğran‐
mış soğan ve maydanozla karıştırın. Dana ka‐
burgayı (dolma için hazır kesilmiş olarak) terbiye
edin ve dolma malzemesini kesikten yerleştirin.
Ardından kesiği dikin. Dana kaburgayı bir kaba
alın, çorbalık sebzeleri, pastırmayı ve suyu ekle‐
yin. Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çevirin.
Fırının içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
İsveç Rostosu
4-6 kişilik
Malzemeler:
200 g kuru erik
150 ml beyaz şarap
1,5 kg kuzu sırtı veya dana sırtı (kemiksiz)
1 orta boy soğan
•Elma
Tuz, karabiber ve kırmızıbiber
Yöntem:
Erikleri iki saat süreyle beyaz şarapta yumuşatın.
Eti suyla hafifçe ıslatın ve sonra kurutun. Etin alt
6
www.electrolux.com
kısmına kesikler atın ve her kesiğe bir erik sıkış
tırın; erikleri etin içinde gidebildikleri kadar içeri
bastırın. Eti terbiye edin ve erik olmayan tarafı en
üste gelecek şekilde kaba yerleştirin. Soğanları
ve elmayı soyun, sekiz dilime bölün ve rostonun
çevresine yerleştirin. İçine erik bandırılan şarabın
kalanı üzerine çeyrek litre su doldurun ve rosto‐
nun üzerine boşaltın. Bu yemekle birlikte garnitür
olarak patates köftesi, patates graten, brokoli ve‐
ya benzeri kullanılabilir.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Dana Ayağı
4 kişilik.
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tatlı biber
1/2 tatlı kaşığı fesleğen
1 küçük kutu dilimlenmiş mantar (280 g)
Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•Su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8 kesik
atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde kesin ve
kesiklerin içine yerleştirin. Yağı, tuzu, kırmızıbi‐
beri ve fesleğeni karıştırın ve etin üzerine serpin.
Dana ayağını bir pişirme kabına alın ve üzerine
mantar serpin. Dana ayağına çorbalık sebzeleri
ve su ekleyin; alt taraf 10-15 mm derinlikte kap‐
lanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra rostoyu çe‐
virin.
Fırının içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Yabani Av Hayvanla
4 kişilik.
Malzemeler:
1,5 kg pirzola (omuzdan)
•Tuz
Karabiber
Marine edilmiş çorbalık sebzeler
1 küçük kutu horoz mantarı
Marine etmek için:
1,5 l kırmızı şarap
150 g kereviz kökü
150 g havuç
2 adet soğan
5 adet defne yaprağı
5 diş sarımsak
2 demet çorbalık sebze (havuç, pırasa, kere‐
viz, maydanoz)
Tüm malzemeleri kaynatıp soğumaya bırakın.
Eti tamamen marine sosuyla kaplayın ve 3 gün
bekletin.
Yöntem:
Yabani av hayvanının pirzolasını marine sosun‐
dan alın ve kurulayın. Tuz ve karabiberle terbiye
ettikten sonra bir tavaya alarak her tarafını iyice
kızartın. Horoz mantarlarını ve marine edilmiş
sebzelerden bir miktar ekleyin. Tavaya marine
sosu dökün; dip kısmın derinliği 10-15 mm olma‐
lıdır. Tavayı bir kapakla örtün ve fırına verin.
Fırının içindeki süre: 140 dakika
Raf konumu: 1
FIRIN YEMEĞİ
Hindiba Graten
4 kişilik.
Malzemeler:
8 orta boy hindiba
8 dilim pişmiş jambon
30 g tereyağı
1,5 yemek kaşığı un
150 ml sebze suyu (hindibadan)
5 yemek kaşığı süt
100 g rendelenmiş peynir
Yöntem:
Hindibayı ikiye bölüp acı göbeğini çıkarın. Sonra
dikkatlice yıkayıp 15 dakika kaynar suda tutun.
Hindibaları sudan alın, soğuk suya daldırın ve
tekrar birleştirin. Sonra, her birini bir dilim jambo‐
na sarıp yağlanmış pişirme kabına alın. Tere‐
yağını eritin ve un ekleyin. Çok hafif sote yapıp
tekrar sebze suyu ve sütle karıştırarak kaynatın.
50 g peyniri sosa ekleyip hindibanın üzerine bo‐
şaltın. Ardından, kalan peyniri yemeğin üzerine
serpin.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
Et üzerinde hamur köftesi
6-8 kişilik.
Malzemeler:
TÜRKÇE 7
Yaklaşık 1000 g hindi dilimi
1 küçük kap mantar (küçük başlı)
500 g doğranmış soğan
1 kg lokma hamuru
400 g rendelenmiş peynir
•250 ml krema
Yöntem:
Hindi şeritlerine tuz, karabiber ve kırmızıbiber dö‐
kün. Doğranmış soğanları soteleyin. Mantarları
iyice yıkayın. Ardından, eti, soğanları ve mantar‐
ları karıştırıp bir fırın kabına alın. Lokma hamuru
ve peyniri karıştırın ve hindi karışımının en üstü‐
ne koyun. Ardından, kremayı dökün.
Fırının içindeki süre: 75 dakika
Raf konumu: 1
Kremalı ve Ançüezli Patates
4 kişilik.
Malzemeler:
8-10 patates
2 adet soğan
125 g ançüez filetosu
•300 ml krema
2 yemek kaşığı galeta unu
Karabiber
Taze doğranmış kekik
2 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri yıkayın, soyun ve ince şeritler halinde
kesin. Soğanları soyup şeritler halinde kesin. Fı‐
rına dayanıklı bir pişirme kabına tereyağı sürün.
Patateslerin üçte birini ve soğanları bu kaba alın.
En üste ançüez filetolarının yarısını koyup soğan
ve patateslerin diğer üçte birlik kısmı ile kaplayın.
Kalan ançüez filetolarını en üste dizin. En üste
kalan soğan ve patatesleri yerleştirin; en üstte
patatesler olmalıdır. Karabiber ve üzerine
doğranmış kekik serpin. Ançüezlerin salamurası‐
nı kaba boşaltın ve krema ekleyin. Galeta ununu
serpin ve üste küçük tereyağı parçaları koyun.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 3
Lazanya
4 kişilik.
Etli sos malzemeleri:
100 g yağlı pastırma
1 adet soğan
1 adet havuç
100 g kereviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
400 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 g)
Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
75 g tereyağı
50 g un
600 ml süt
Tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
yemek kaşığı tereyağı
250 g yeşil lazanya yaprağı
50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
50 g rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın. Yağı bir ten‐
cerede ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri karıştırarak
sote edin. Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştı‐
rarak gevrek bir hal alıncaya kadar sotelemeye
devam edin ve ardından et suyunu koyun. Et ka‐
rışımına domatesleri, baharatları, tuz ve karabi‐
beri ekleyin ve kapağını kapatarak kısık ateşte
30 dakika kadar pişirin. Bu sırada Beşamel sosu
hazırlayın: Tereyağını bir tavada eritin, un ekle‐
yip altın rengi olana kadar pişirin, sürekli karıştı‐
rın. Karıştırmayı kesmeden yavaş yavaş sütü ek‐
leyin. Sosa tuz, karabiber ve müskat ekleyin ve
10 dakika kadar kapağı açık halde pişirin. Büyük,
dikdörtgen ve ateşe dayanıklı bir kabı 1 yemek
kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir kat la‐
zanya yaprağı, et karışımı, Beşamel sos ve pey‐
niri ekleyin ve bunu diğer yapraklarla yeniden
tekrar edin. En üstte, üzeri peynirle kaplı Beşa‐
mel sos olmalıdır. Kalan tereyağını küçük parça‐
lar halinde üzerine dağıtın.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Musakka
8-10 kişilik.
Malzemeler:
1 adet doğranmış soğan
Zeytinyağı
1,5 kg kıyma
1 kutu doğranmış domates (400 g)
8
www.electrolux.com
50 g rendelenmiş peynir
4 tatlı kaşığı galeta unu
Tuz ve karabiber
•Tarçın
1 kg patates
1,5 kg patlıcan
Kızartmak için tereyağı
Beşamel sos malzemeleri:
75 g tereyağı
50 g un
•600 ml süt
Tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
150 g rendelenmiş peynir
4 yemek kaşığı galeta unu
50 g tereyağı
Yöntem:
Doğranmış soğanı biraz zeytinyağı ile kavurun
ve kıymayı ekleyip karıştırarak pişirin. Doğranmış
domatesleri, rendelenmiş peyniri ve galeta ununu
ekleyip iyice karıştırın ve kaynatın. Tuz, karabi‐
ber ve tarçın ekleyip ocaktan alın. Patatesleri so‐
yup 1 cm kalınlığında dilimleyin; patlıcanları yıka‐
yıp 1 cm kalınlığında dilimleyin. Kağıt havluyla di‐
limleri kurutun. Sonra bol tereyağıyla kızartın. Bu
sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir
tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana kadar
pişirin, sürekli karıştırın. Karıştırmayı kesmeden
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
müskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin. Patates dilimlerini yağlanmış pişir‐
me kabının tabanına dizip üzerine çok az kaşar
rendesi serpin. Bunun üzerine bir kat patlıcan se
rin. Bunun üstüne bir miktar kıyma karışımı ko‐
yun. Bunun üstüne bir miktar beşamel sosu ko‐
yun. Ardından bir kat daha patates, üzerine patlı‐
can ve üzerine kıyma karışımı koyun. Son kat
beşamel sosu olmalıdır. En üste peynirin ve ga‐
leta ununun kalanını gezdirin. Tereyağını eritip
musakkanın en üstüne boşaltın.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Makarna graten
2-4 kişilik.
Malzemeler:
1 litre su
•Tuz
250 g tagliatelle makarna
•250 g pişmiş jambon
20 g tereyağı
1 demet maydanoz
1 adet soğan
100 g tereyağı
1 adet yumurta
250 ml süt
Tuz, karabiber ve müskat
50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
Yöntem:
Suyu çok az tuz ekleyerek kaynatın. Kaynayan
tuzlu suya tagliatelle ekleyip yaklaşık 12 dakika
kaynatın. Sonra süzün. Jambonu dilimleyin. Te‐
reyağını bir tavada ısıtın. Maydanozu doğrayın;
soğanı da soyun ve doğrayın. Her ikisini de tava‐
da kavurun. Pişirme kabına çok az tereyağı sü‐
rün. Tagliatelle, jambon ve maydanoz ile soğanı
karıştırın ve kaba koyun. Yumurta ve sütü karıştı‐
rıp tuz, karabiber ve müskat ekleyin ve karışımı
makarna karışımına boşaltın. Ardından üzerine
Parmesan peyniri ilave edin.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 1
Patates Graten
4-6 kişilik.
Malzemeler:
1.000 g patates
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber ve müskat
2 diş sarımsak
200 g rendelenmiş peynir
200 ml süt
200 ml krema
4 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin, kurulayın
ve baharat ekleyin. Fırına dayanıklı bir fırın kabı‐
nın içini bir diş sarımsak ile ovun ve ardından çok
az tereyağıyla yağlayın. Baharat eklenmiş pata‐
tes dilimlerinin yarısını kabın içerisine yerleştirin
ve üzerlerine bir tutam rendelenmiş kaşar serpin.
Kalan patates dilimlerini de üzerine dağıtın ve
kaşarın geri kalanını üzerine serpin. İkinci sarım‐
sak dişini ezin ve süt ve kremayla çırpın. Karışı‐
mı patateslerin üzerine dökün ve kalan tere‐
yağını, küçük parçalar halinde gratenin üzerine
dağıtın.
Fırının içindeki süre: 65 dakika
Raf konumu: 2
TÜRKÇE 9
PİZZA, TURTA VE KİŞ
Soğanlı Tart
4-6 kişilik.
Hamur malzemeleri:
•300 g un
20 g maya
•125 ml süt
1 adet yumurta
50 g tereyağı
•3 g tuz
Üst kaplama malzemeleri:
750 g soğan
250 g pastırma
3 yumurta
250 g taze krema
•125 ml süt
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı kesin, boşluğa boşaltın, sütle karış‐
tırın ve kenarından çok az un ekleyin. Bir tutam
un serpin, serpilen un hamur üzerinde çatlama
yapana kadar sıcak bir yerde kabarmaya bırakın.
Yumurtayı ve tereyağını unun kenarından ekle‐
yin. Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir ha‐
mur kıvamına getirin. Hamuru iki katına kabara‐
na dek sıcak bir yerde bırakın. Bu sırada soğan‐
ları soyup dörde bölün ve ince dilimler halinde
kesin. Pastırmayı dilimleyin ve karartmadan
soğanlarla birlikte hafifçe pişirin. Soğumaya bıra‐
kın. Hamuru açarak yağlanan pişirme tepsisine
alın; altını bir çatalla delin ve kenarları yukarı
bastırın. Bir kez daha kabarması için dinlenmeye
bırakın. Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu ve
karabiberi karıştırın. Soğumuş soğanları ve pas‐
tırmayı hamurun üstüne yayın. Karışımı üzerine
dökün ve düzeltin.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 1
Mantı
30 küçük parça için.
Hamur malzemeleri:
250 g kılçıksız buğday unu
250 g tereyağı
250 g az yağlı lor peyniri
•Tuz
Doldurma malzemeleri:
1 küçük beyaz lahana (400 g)
50 g pastırma
2 yemek kaşığı sade yağ
Tuz, karabiber ve müskat
3 yemek kaşığı ekşi krema
2 yumurta
Diğer:
Fırın kağıdı kaplanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Unu, yağı, az yağlı lor peynirini ve çok az tuzu
hamur haline getirin ve buzdolabına koyun. La‐
hanayı ince şeritler halinde kesin. Pastırmayı di‐
limleyip sade yağda kızartın. Lahanayı ekleyip
yumuşayana kadar kavurun. Tuz, karabiber ve
müskat ekleyip ekşi kremayla kaplayın. Tüm sıvı
buharlaşana kadar kısık ateşte pişirmeye devam
edin. Yumurtaları kaynatın, soğutun, doğrayın ve
lahanayla karıştırıp soğumaya bırakın. Hamuru
yuvarlayın ve 8 cm çapında daireler halinde ke‐
sin. Her birinin ortasına çok az dolgu malzemesi
ekleyip katlayın. Çatalla bastırarak kenarları ka‐
patın. Pirogu fırın kağıdıyla kaplanmış pişirme
tepsisine alın ve fırçayla yumurta sarısı sürün.
Fırının içindeki süre: 20 dakika
Raf konumu: 3
Pizza
4 kişilik.
Hamur malzemeleri:
14 g maya
200 ml su
300 g un
3 g tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst kaplama malzemeleri:
1/2 küçük kutu doğranmış domates (200 g)
200 g rendelenmiş kaşar
100 g salam
100 g pişmiş jambon
150 g mantar (konserve)
150 g beyaz peynir
Mercanköşk
Diğer:
Yağlanmış pişirme tepsisi
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve suda çözün. Tuzu
unla karıştırın ve yağ ile birlikte kaba ilave edin.
Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir hamur
halini alıncaya kadar yoğurun. Hamuru iki katına
kabarıncaya kadar sıcak bir yerde bekletin. Ha‐
10
www.electrolux.com
muru yuvarlayıp yağlanmış tepsiye koyun ve ta‐
banını bir çatalla delin. Üst malzemeleri belirtilen
sırayla tabana yayın.
Fırının içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 1
Kiş
2-4 kişilik.
Hamur malzemeleri:
•200 g un
2 yumurta
100 g tereyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz
Çok az karabiber
1 tutam müskat
Üst kaplama malzemeleri:
150 g rendelenmiş peynir
200 g pişmiş jambon veya yağsız pastırma
2 yumurta
•250 g ekşi krema
Tuz, karabiber ve müskat
Diğer:
28 cm çapında yağlanmış siyah kek kalıbı
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları bir karıştır‐
ma kabına alın ve yumuşak bir kıvam elde edene
kadar karıştırın. Hamuru birkaç saat soğutucuda
bırakın. Ardından hamuru açın ve yağlanmış si‐
yah fırın kabına koyun. Altını bir çatalla delin.
Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın. Sos için yu‐
murtaları, ekşi kremayı ve baharatı birbiriyle ka‐
rıştırın. Ardından, peynir ekleyin. Karışımı pastır‐
manın üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 2
KEK, TURTA VE KURABİYELER
Bademli Kek
Karışımın malzemeleri:
5 yumurta
200 g şeker
100 g badem ezmesi
200 ml zeytinyağı
•450 g un
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 g)
50 g doğranmış fıstık
125 g öğütülmüş badem
300 ml süt
Üst kaplama malzemeleri:
200 g kayısı reçeli
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı sıcak su
İnce doğranmış badem
Diğer:
28 cm kelepçeli kek kalıbı
Yöntem:
Yumurta, şeker ve badem ezmesini 5 dakika çır‐
pın. Ardından yumurtalı karışıma yavaşça zeytin‐
yağı ekleyin. Un, tarçın ve kabartma tozunu bir‐
likte eleyin, ardından doğranmış fıstıkları ve
öğütülmüş bademleri una katın. Daha sonra sütle
birlikte dikkatlice yumurta karışımına ekleyin. Ta‐
banına galeta unu serpilmiş kelepçeli kek kalıbı‐
na koyun.
Pişirme sonrası:
Kayısı reçelini ısıtın ve bir fırça ile kekin üzerine
sürün; daha sonra soğumaya bırakın. Pudra şe‐
kerini, tarçını ve sıcak suyu karıştırın; ardından
kekin üzerine sürün. Daha sonra hemen ince
doğranmış bademleri kekin parlak yüzeyine ser‐
pin.
Fırının içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 2
Brownie
Malzemeler:
250 g sade çikolata
250 g tereyağı
375 g şeker
2 paket vanilya (yakl. 16 g)
1 tutam tuz
5 yemek kaşığı su
5 yumurta
375 g ceviz içi
250 g un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yöntem:
Çikolatayı büyük parçalar halinde ayırın ve ben‐
mari usulü eritin. Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve
suyu krema haline getirin, yumurtaları ve erimiş
çikolatayı ekleyin. Cevizleri iri doğrayın, unla ve
kabartma tozuyla karıştırın ve çikolata karışımına
katın. Derin bir pişirme tepsisine pişirme kağıdı
serin ve karışımı üstüne koyup düzeltin.
Pişirme sonrası:
TÜRKÇE 11
Soğumaya bırakın, pişirme kağıdını çıkarın ve
kare kare kesin.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
Havuçlu Kek
Karışımın malzemeleri:
150 ml ayçiçek yağı
100 g esmer şeker
2 yumurta
75 g şurup
•175 g un
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş zencefil
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
200 g ince rendelenmiş havuç
75 g kuru üzüm
25 g rendelenmiş hindistan cevizi
Üst kaplama malzemeleri:
50 g tereyağı
•150 g krem peynir
40 g toz şeker
Öğütülmüş fındık
Diğer:
22 cm çapında, yağlanmış yuvarlak kelepçeli
kek kalıbı
Yöntem:
Ayçiçek yağı, esmer şeker, yumurta ve şurubu
karıştırın. Karışım için malzemelerin geri kalanını
katın. Karışımı yağlanmış pişirme kalıbına koyun.
Pişirme sonrası:
Tereyağı, krem peyniri ve toz şekeri karıştırın
(yayılabilmesi için gerekiyorsa biraz süt ekleyin).
Soğuduğunda kekin üzerine sürün ve üstüne
öğütülmüş fındıkları serpin.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
Cheese Cake
Tabanı için malzemeler:
•150 g un
70 g şeker
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 adet yumurta
70 g yumuşak tereyağı
Peynirli krema için malzemeler:
3 yumurta akı
50 g kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 g az yağlı lor peyniri
3 adet yumurta sarısı
200 g şeker
Bir limonun suyu
200 g taze krema
1 paket puding tozu, vanilya tozu (40 g veya
500 ml sütten puding yapmaya yetecek mik‐
tarda)
Diğer:
26 cm çapında yağlanmış siyah kelepçeli kek
kalıbı
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri ekleyip el
mikseriyle karıştırın. Karışımı 2 saat buzdolabın‐
da bekletin. Karışımın yaklaşık üçte ikisini,
yağlanmış kek kalıbına dökün ve çatalla birçok
yerinden delin. Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm
yüksekliğinde bir kenar oluşturun. Yumurta akla‐
rını el mikseriyle köpük oluşturana kadar çırpın.
Kuru üzümleri yıkayın, iyice suyu atmalarını bek‐
leyin, romla karıştın ve çekmesini bekleyin. Lor
peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon suyu, taze
krema ve puding tozunu bir karıştırma kabına ko‐
yun ve hepsini iyice karıştırın. Son olarak çırpıl‐
mış yumurta akı ile kuru üzümleri peynir karışı‐
mına katın.
Fırının içindeki süre: 85 dakika
Raf konumu: 1
Peynirli Flan
Malzemeler:
1,5 dilim orijinal İsviçre yufkası ya da milföy
hamuru (dikdörtgen serilmeli)
500 g rendelenmiş peynir
200 ml krema
100 ml süt
4 yumurta
Tuz, karabiber ve müskat
Yöntem:
Hamuru iyice yağlanmış bir tepsiye alın. Hamu‐
run üzerini çatalla birbirine yakın yerlerden delin.
Peyniri hamurun üzerine eşit bir şekilde dağıtın.
Kremayı, sütü ve yumurtaları krema haline getirip
tuz, karabiber ve müskat ekleyin. Tekrar iyice ka‐
rıştırıp peynirin üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 2
12
www.electrolux.com
Peynirli Börek
Malzemeler:
400 g beyaz peynir
2 yumurta
3 yemek kaşığı doğranmış, düz yapraklı may‐
danoz
Karabiber
80 ml zeytinyağı
•375 g yufka
Yöntem:
Beyaz peyniri, yumurtaları, maydanozu ve kara‐
biberi karıştırın. Yufkayı kurumaması için nemli
bir bezle örtün. 4 yaprak yufkayı üst üste dizip
her birini fırçayla çok hafif yağlayın. Her biri 7 cm
uzunluğunda olacak şekilde 4 şerit halinde kesin.
Her şeridin bir köşesine 2 dolu yemek kaşığı
peynir karışımından koyun ve yufkayı çaprazla‐
masına katlayarak bir üçgen oluşturun. Ters çe‐
virip pişirme tepsisine alın ve fırçayla yağlayın.
Fırının içindeki süre: 25 dakika
Raf konumu: 3
Meyveli Kek
Malzemeler:
200 g tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 tutam tuz
3 yumurta
•300 g un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8 g)
125 g kuş üzümü
125 g kuru üzüm
60 g doğranmış badem
60 g şekerli limon kabuğu veya portakal ka‐
buğu şekerlemesi
60 g doğranmış kiraz şekerlemesi
70 g kabuğu soyulmuş bütün badem
Diğer:
Siyah kelepçeli kek kalıbı, 24 cm çapında
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilyayı ve tuzu bir karıştır‐
ma kabına koyun ve köpürterek çırpın. Ardından
birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar çırpın.
Kabartma tozuyla karıştırılan unu karışıma ekle‐
yin ve karıştırın. Meyveyi de karışıma ekleyin.
Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve karışımın
kenarlarını ortasından biraz daha yüksek tutun.
Kekin kenarlarını ve ortasını soyulmuş bütün ba‐
demlerle süsleyin. Keki fırına koyun.
Fırının içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
Meyveli Tart
Hamur malzemeleri:
200 g un
1 tutam tuz
125 g tereyağı
1 adet yumurta
50 g şeker
50 ml soğuk su
Doldurma malzemeleri:
Mevsim meyveleri (400 g elma, şeftali, vişne,
vs.)
90 g öğütülmüş badem
2 yumurta
100 g şeker
90 g yumuşak tereyağı
Diğer:
28 cm çaplı, yağlanmış kiş kalı
Yöntem:
Unu karıştırma kasesine eleyin. Tuzu ve küçük
parçalara kesilmiş tereyağını unla karıştırın. Da‐
ha sonra yumurta, şeker ve soğuk suyu ekleyin
ve hamur haline getirin. Hamuru 2 saat buzdola
bında soğutun. Soğutulmuş hamuru açın ve
yağlanmış bir kiş tepsisine yerleştirip çatalla de‐
lin. Meyveleri temizleyin, ortalarını ve çekirdekle‐
rini çıkarın ve küçük parçalar ya da dilimler halin‐
de hamurun üzerine koyun. Öğütülmüş badem,
yumurta, şeker ve yumuşatılmış tereyağını bir
kaseye koyun ve çırpın. Daha sonra meyvelerin
üzerine koyun ve düzeltin.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 1
Keçi Peynirli Flan
Hamur malzemeleri:
125 g un
60 ml zeytinyağı
1 tutam tuz
3-4 yemek kaşığı soğuk su
Üst kaplama malzemeleri:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
Tuz ve karabiber
TÜRKÇE 13
1 tatlı kaşığı doğranmış kekik
125 g ricotta peyniri
100 g keçi peyniri
2 yemek kaşığı zeytin
1 adet yumurta
•60 ml krema
Diğer:
28 cm çapında, yağlanmış siyah kek kalıbı
Yöntem:
Unu, zeytinyağını ve tuzu bir karıştırma kabına
alarak galeta unu kıvamına gelen kadar karıştı‐
rın. Su ekleyin ve hamur haline gelene kadar
yoğurun. Hamuru birkaç saat soğutucuda bıra
kın. Ardından hamuru açın ve yağlanmış siyah fı‐
rın kabına koyun. Altını bir çatalla delin. 1 yemek
kaşığı zeytinyağını bir kaba dökün. Soğanları so
yun, ince piyazlık doğrayın ve pişirme kabının
kapağını kapatarak yağda 30 dakika kadar kavu‐
run. Tuz ve karabiber ekleyip 1/2 tatlı kaşığı
doğranmış kekikle karıştırın. Soğanları çok az
soğumaya bıraktıktan sonra hamurun üzerine
serpin. Sonra ricotta ve keçi peynirini en üste
serpip zeytinleri ekleyin. 1/2 tatlı kaşığı doğran‐
mış kekiği en üste serpin. Sos için yumurtaları ve
kremayı birbiriyle karıştırın. Karışımı tartın üzeri‐
ne dökün.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 1
Büyükannenin Fırında Elmalı Keki
Malzemeler:
250 g tereyağı
250 g şeker
1 tutam vanilya
1 tutam tuz
100 g badem ezmesi
5 yumurta
•500 g un
1 tutam kabartma tozu
1 tutam zencefil
50 g kakao tozu
150 ml kırmızı şarap
•1,2 kg elma
Erik püresi
Glazür sosu:
250 ml elma suyu
1 tutam kek glazür sosu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve tuzu bir
karıştırma kabına koyun ve kabarana kadar çır‐
pın. Badem ezmesini küçük parçalar halinde ke‐
sip yumuşayana kadar çırpın. Yumurtaları tek tek
ekleyin ve kabarana kadar çırpın. Karışıma un,
kabartma tozu, zencefil ve kakao tozu ekleyin.
Kırmızı şarap içinde karıştırın. Hamuru, içine pi‐
şirme kağıdı döşenmiş derin pişirme tepsisine
koyun ve yüzeyini düzleştirin. Elmaları soyup çe‐
kirdeklerini ayıklayın ve 0,5 cm kalınlıkta dilimle‐
yin.
Erik püresi:
Dilimleri hamurun üzerinde düzenleyin ve çekir‐
deklerden kalan deliklere erik püresi doldurun.
Ardından fırına verin.
Pişirme sonrası:
Pişirdikten sonra keki soğumaya bırakın ve pişir‐
me kağıdını çıkarın.
Glazür sosu:
Elma suyunu ve glazür sosunu karıştırın ve kekin
üzerine fırçayla sürün.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
Limonlu Sünger Kek
Karışımın malzemeleri:
250 g tereyağı
200 g şeker
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 tutam tuz
4 yumurta
150 g un
150 g mısır unu
1 seviye tatlı kaşığı kabartma tozu
soyulmuş ve rendelenmiş 2 adet limon
Sos için malzemeler:
125 ml limon suyu
100 g pudra şekeri
Diğer:
Kare pişirme kalıbı, 30 cm uzunlukta
Yağlamak için margarin
Pişirme kalıbını kaplamak için galeta unu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu, vanilyayı ve
tuzu bir karıştırma kabına koyun ve köpürterek
karıştırın. Ardından birer birer yumurtaları içine
kırın ve tekrar köpürterek karıştırın. Un ve mısır
unuyla karıştırdığınız kabartma tozunu krema ha‐
lindeki bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Hamuru,
önceden yağlanmış ve galeta unu serpilmiş olan
kek tepsisine dökün, üstünü düzleştirin ve fırına
koyun. Kek piştikten sonra, limon suyu ve pudra
şekerini karıştırın. Pişmiş keki bir alüminyum fol‐
yonun üzerine çevirin. Sosun dışarı akmaması
14
www.electrolux.com
için alüminyum folyoyu kekin kenarlarından yuka‐
rı kaldırın. Keki tahta bir çubukla birkaç yerden
delin ve sosu bir fırçayla sürün. Sosu çekmesi
için keki biraz beklemeye bırakın.
Fırının içindeki süre: 75 dakika
Raf konumu: 1
Muffin
Malzemeler:
150 g tereyağı
150 g şeker
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 tutam tuz
1 adet mumlanmamış limon kabuğu
2 yumurta
•50 ml süt
25 g mısır unu
•225 g un
10 g kabartma tozu
1 kavanoz vişne (375 g)
225 g çikolata parçacıkları
Diğer:
Kağıt kek kalıpları, yaklaşık 7 cm çaplı
Yöntem:
Tereyağı, şeker, vanilya, tuz ve mumlanmamış li‐
mon kabuğunu krema haline getirin. Yumurtaları
ekleyin ve yeniden karıştırın. Mısır unu, un ve ka‐
bartma tozunu karıştırın ve sütle birlikte karışıma
dökün. Vişneleri süzün ve çikolata parçalarıyla
birlikte karışıma ekleyin. Karışımı kağıt kek kalıp‐
larına, kalıpları da pişirme tepsisine koyup fırına
yerleştirin. Mümkünse bir muffin tepsisi kullanın.
Fırının içindeki süre: 40 dakika
Raf konumu: 3
Yuvarlak Kek
Tabanı için malzemeler:
•500 g un
1 küçük paket kuru maya (8 g kuru maya veya
42 g taze maya)
80 g pudra şekeri
150 g tereyağı
3 yumurta
2 tatlı kaşığı tuz
•150 ml süt
70 g kuru üzüm (1 saat önceden 20 ml vişne
liköründe bekletin)
Kaplama için malzemeler:
50 g kabuğu soyulmuş bütün badem
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, pudra şekerini, tereyağını, yu‐
murtaları, tuzu ve sütü bir karıştırma kabına ko‐
yun ve yoğurarak yumuşak bir hamur haline geti‐
rin. Kaptaki hamurun üzerini kapatın ve 1 saat
kabarmasını bekleyin. Kuru üzümleri hamura ek‐
leyip yoğurun. Bademleri, yağlanmış ve unlanmış
girintili kek kalıbının her bir deliğine ayrı ayrı yer‐
leştirin. Daha sonra hamuru sosis şekline getirin
ve kek kalıbına koyun. Üstünü kapatın ve yeni‐
den 45 dakika kabarmasını bekleyin.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 1
Savarin Kek
Hamur malzemeleri:
350 g un
1 küçük paket kuru maya (8 g kuru maya veya
42 g taze maya)
75 g şeker
100 g tereyağı
5 adet yumurta sarısı
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
125 ml süt
Pişirme sonrası:
375 ml su
200 g şeker
100 ml erik brendisi ya da 100 ml portakal li‐
körü
Yöntem:
Unu, kuru mayayı, şekeri, tereyağını, yumurta
sarılarını, tuzu, vanilyayı ve sütü bir karıştırma
kabına koyun ve yoğurarak yumuşak bir hamur
haline getirin. Kaptaki hamurun üzerini kapatın
ve 1 saat kabarmasını bekleyin. Daha sonra ha‐
muru yağlanmış halka şeklindeki kek kalıbına ko‐
yun, üstünü örtün ve 45 dakika daha kabarması
nı bekleyin.
Pişirme sonrası:
Suyu ve şekeri kaynatın ve soğumasını bekleyin.
Erik brendisini ya da portakal likörünü şekerli su‐
ya ekleyin ve karıştırın. Kek soğuduğunda, tahta
bir çubukla çeşitli yerlerinden delin ve karışımın
eşit biçimde kekin içine girmesini sağlayın.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 1
Sünger Kek
Malzemeler:
TÜRKÇE 15
4 yumurta
2 yemek kaşığı sıcak su
50 g şeker
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 tutam tuz
100 g şeker
•100 g un
100 g mısır unu
2 dolu tatlı kaşığı kabartma tozu
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah, altı
fırın kağıdıyla kaplı
Yöntem:
Yumurtaların sarısını ayırın. Yumurta sarısını sı‐
cak su, 50 g şeker, vanilya ve tuzla krema haline
getirin. Yumurta beyazlarını, köpük oluşturana
kadar 100 g şekerle çırpın. Un, mısır unu ve ka‐
bartma tozunu birlikte eleyin. Yumurtaların be
yazlarını ve sarılarını dikkatlice karıştırın. Daha
sonra un karışımını dikkatlice katın. Hamuru kek
kalıbına dökün, üstünü düzleştirin ve fırına ko‐
yun.
Fırının içindeki süre: 30 dakika
Raf konumu: 3
Streusel Kek
Hamur malzemeleri:
•375 g un
20 g maya
150 ml ılık süt
60 g şeker
1 tutam tuz
2 adet yumurta sarısı
75 g yumuşak tereyağı
Kırıntı için malzemeler:
200 g şeker
200 g tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
•350 g un
50 g doğranmış fındık
30 g eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt ve kenardan
aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine biraz un
serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya
dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye bırakın.
Şekeri, yumurta sarısını, tereyağını ve tuzu unun
kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin. Hamuru iki ka‐
tına kabarana dek sıcak bir yerde bırakın. Ardın‐
dan, hamuru yuvarlayın ve yağlanmış pişirme
tepsisine yerleştirerek tekrar kabarmasını bekle‐
yin. Şekeri, yağı ve tarçını karıştırma kabına alın
ve karıştırın. Un ve fındıkları ekleyin ve kırıntı ka‐
rışımı elde edene kadar yoğurun. Tereyağını ka‐
baran hamura serpin ve kırıntı karışımını eşit
miktarda dağıtın.
Fırının içindeki süre: 35 dakika
Raf konumu: 3
İsveç Elmalı Kek
Malzemeler:
5 yumurta
340 g şeker
100 gram eritilmiş tereyağı
360 g un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 g)
1 paket vanilya (yakl. 8 g)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Diğer:
28 cm yuvarlak kelepçeli kek kalıbı, siyah, altı
fırın kağıdıyla kaplı
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilyayı ve tuzu bir karıştır‐
ma kabına koyun ve 5 dakika boyunca köpürte‐
rek karıştırın. Ardından erimiş tereyağını ekleyin.
Unu kabartma tozuyla birlikte bu karışıma ekleyin
ve karıştırın. Son olarak soğuk su ekleyin ve tüm
malzemeleri iyice karıştırın. Hamuru kek kalıbına
dökün, üstünü düzleştirin ve fırına koyun.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 1
Tatlı Tart
Malzemeler:
2 yaprak orijinal İsviçre yufkası ya da milföy
hamuru (dikdörtgen serilmeli)
50 g öğütülmüş fındık
1,2 kg elma
3 yumurta
300 ml krema
70 g şeker
Yöntem:
Yufkayı iyi yağlanmış pişirme tepsisine yerleştirin
ve çatalı batırarak her tarafına delikler açın. Fın‐
dıkları yufkanın üzerine eşit biçimde yayın. Elma‐
ları soyun, çekirdeklerini çıkarın ve 12 dilime ayı‐
rın. Dilimleri eşit biçimde hamurun üzerine
16
www.electrolux.com
dağıtın. Yumurta, krema, şeker ve vanilyayı ka‐
rıştırın ve elmaların üzerine dökün.
Fırının içindeki süre: 45 dakika
Raf konumu: 2
EKMEKLER
Köy Ekmeği
Malzemeler:
500 g buğday unu
250 g çavdar unu
15 g tuz
1 küçük paket kuru maya
•250 ml su
•250 ml süt
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla kaplanmış fırın
tepsisi
Yöntem:
Buğday ununu, çavdar ununu, tuzu ve kuru ma‐
yayı geniş bir kaba koyun. Su, süt ve tuzu karıştı‐
rıp una ekleyin. Tüm malzemeleri yoğurarak yu‐
muşak bir hamur kıvamına getirin. Hamuru iki ka‐
tına kabarıncaya kadar bekletin. Hamuru uzun
bir parça haline getirin ve önceden yağlanan ve‐
ya fırın kağıdıyla kaplanan pişirme tepsisine ko‐
yun. Hamurun hacminin yarısı kadar kabarması
için tekrar bekletin. Pişirmeden önce üzerine çok
az un serpin.
Fırının içindeki süre: 60 dakika
Raf konumu: 2
Tereyağlı Çörek
Hamur malzemeleri:
•750 g un
30 g maya
•400 ml süt
10 g şeker
15 g tuz
1 adet yumurta
100 g yumuşak tereyağı
Kaplama için malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
Çok az süt
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Sütü, şekerin bira‐
zını ve kenardan aldığınız unu karıştırın, üzerine
biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri çat
layıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenme‐
ye bırakın. Kalan şekeri, tuzu, yumurtayı ve tere‐
yağını unun kenarına koyun. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin.
Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde
bırakın. Daha sonra hamuru üç eşit parçaya bö‐
lün ve her birini şerit haline getirin. Üç şeridi saç
örgüsü şeklinde örün. Daha sonra üstünü kapa‐
tın ve yarım saat kadar daha kabartın. Örgü çö‐
reğin yüzeyini yumurta sarısı ve süt karışımıyla
kaplayın ve fırına koyun.
Fırının içindeki süre: 50 dakika
Raf konumu: 3
Beyaz Ekmek
Malzemeler:
1.000 g un
1 küp taze maya veya 2 paket kuru maya
650 ml süt
15 g tuz
Diğer:
Yağlanmış veya fırın kağıdıyla kaplanmış fırın
tepsisi
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun. Mayayı
ılık suda çözün ve una ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin.
Unun kalitesine göre istenen hamur kıvamını el‐
de etmek için bir miktar daha süt eklemek gere‐
kebilir. Hamuru iki katına kabarıncaya kadar bek‐
letin. Hamuru ikiye bölün, iki uzun somun haline
getirin ve önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla
örtülen pişirme tepsisine koyun. Somunları ha‐
cimlerinin yarısı kadar kabarması için tekrar bek‐
letin. Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin ve
keskin bir bıçakla en az 1 cm derinliğinde, çap‐
razlamasına 3-4 kesik atın.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 2
Mayalı Çörek
Hamur malzemeleri:
650 g un
20 g maya
200 ml süt
40 g şeker
5 g tuz
5 adet yumurta sarısı
200 g yumuşak tereyağı
Doldurma malzemeleri:
TÜRKÇE 17
250 g doğranmış ceviz içi
20 g galeta unu
1 tatlı kaşığı öğütülmüş zencefil
•50 ml süt
60 g bal
30 g eritilmiş tereyağı
•20 ml rom
Kaplama için malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
Çok az süt
50 g ince badem
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk
açın. Mayayı çukura ufalayın. Süt, biraz şeker ve
kenardan aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine
biraz un serpin. Üstüne serptiğiniz unlu yeri çat
layıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenme‐
ye bırakın. Kalan şekeri unun kenarına koyun.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur
kıvamına getirin. Hamuru iki katına kabarana dek
sıcak bir yerde bırakın. Dolguyu yapmak için tüm
malzemeleri karıştırın. Hamuru üç eşit parçaya
bölün ve uzun dikdörtgen şeklinde açarak yayın.
Dolgunun üçte birini her bir dikdörtgene serpin ve
ardından hamur parçalarını birleştirin. Üç parça
hamuru saç örgüsü şeklinde örün. Çöreğin yüze‐
yini yumurta sarısı ve süt karışımıyla kaplayın ve
üzerine ince badem serpin.
Fırının içindeki süre: 55 dakika
Raf konumu: 3
18
www.electrolux.com
TÜRKÇE 19
www.electrolux.com/shop 892961487-A-352013
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EOC5956AAX Recipe book

Tip
Recipe book