•650 ml süt
• 15 gr tuz
Diğer:
• Yağlanmış veya fırın kağıdıyla örtülmüş pişir‐
me tepsisi
Yöntem:
• Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun. Ma‐
yayı ılık sütte çözün ve una ekleyin. Tüm mal‐
zemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıva‐
mına getirin. Unun kalitesine göre istenen ha‐
mur kıvamını elde etmek için bir miktar daha
süt eklemek gerekebilir. Hamuru iki katına ka‐
barıncaya kadar bekletin. Hamuru ikiye bölün,
iki uzun somun haline getirin ve önceden
yağlanan veya fırın kağıdıyla örtülen pişirme
tepsisine koyun. Somunları hacimlerinin yarısı
kadar kabarması için tekrar bekletin. Pişirme‐
den önce üzerine biraz un serpin ve keskin bir
bıçakla en az 1 cm derinliğinde, çaprazlaması‐
na 3 - 4 kesik atın.
– Raf konumu: 2
– Cihazın içindeki süre: 55 dakika
8 - PATATES GRATEN
Malzemeler:
• 1000 g patates
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve muskat
• 2 diş sarımsak
• 200 gr rendelenmiş peynir
•200 ml süt
•200 ml krema
• 4 yemek kaşığı tereyağı
Yöntem:
• Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin, kurula‐
yın ve baharat ekleyin. Isıya dayanıklı bir fırın
kabının içini bir diş sarımsak ile ovun ve ardın‐
dan çok az tereyağıyla yağlayın. Baharat ek‐
lenmiş patates dilimlerinin yarısını kabın içeri‐
sine yerleştirin ve üzerlerine bir tutam rende‐
lenmiş kaşar serpin. Kalan patates dilimlerini
de üzerine dağıtın ve kaşarın geri kalanını
üzerine serpin. İkinci sarımsak dişini ezin, süt
ve kremaya ekleyerek çırpın. Karışımı pata‐
teslerin üzerine dökün ve kalan tereyağını, kü‐
çük parçalar halinde gratenin üzerine dağıtın.
– Raf konumu: 2
– Cihazın içindeki süre: 65 dakika
9 - LAZANYA
Etli sos malzemeleri:
• 100 gr yağlı pastırma
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 100 gr kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 gr)
• mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 gr tereyağı
• 50 gr un
•600 ml süt
• tuz, karabiber ve muskat
Diğer malzemeler:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 gr yeşil lazanya yaprağı
• 50 gr rendelenmiş Parmesan peyniri
• 50 gr rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
• Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın. Yağı bir
güveçte ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri karıştı‐
rarak gevrek bir hal alıncaya kadar soteleme‐
ye devam edin ve ardından et suyunu koyun.
Et karışımına domatesleri, baharatları, tuz ve
karabiberi ekleyin ve kapağını kapatarak kısık
ateşte 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada Be‐
şamel sosu hazırlayın: Tereyağını bir tavada
eritin, un ekleyip altın rengi olana kadar pişirin,
sürekli karıştırın. Sürekli karıştırarak yavaş ya‐
vaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve mus‐
kat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin. Büyük, dikdörtgen ve ısıya daya‐
nıklı bir kabı 1 yemek kaşığı tereyağıyla yağla‐
yın. Sırasıyla bir kat lazanya yaprağı serin, et
karışımı, Beşamel sos ve peyniri ekleyin ve
bunu diğer yapraklarla yeniden tekrar edin.
Üzeri peynirle kaplı Beşamel sos en üstte ol‐
4
www.electrolux.com