Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tip
Recipe book
TR YEMEK TARİFLERİ KİTABI KULLANMA KILAVUZU
MÜKEMMEL SONUÇLAR İÇİN
Bu AEG ürününü seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu ürünü,
sıradan cihazlarda bulamayacağınız hayatı kolaylaştıran
özellikler ve yenilikçi teknolojiler kullanarak, size uzun
yıllar üstün performans vermesi için tasarladır. Lütfen,
cihazınızdan en iyi şekilde yararlanabilmek için birkaç
dakikanızı ayırarak bu belgeyi okuyun.
AKSESUARLAR VE SARF MALZEMELERİ
AEG Internet mağazasında tüm AEG cihazlarınızı
mükemmel durumda ve temiz kullanmanıza yardımcı
olacak herşeyi bulabilirsiniz. Beklentilerinize uygun
yüksek kalite standartlarında tasarlanan ve üretilen çok
çeşitli aksesuarların yanı sıra, uzmanların kullandığı
pişirme kaplarından çatal-bıcak sepetlerine, şişe
tutuculardan narin çamaşır poşetlerine kadar herş
ey...
Çevrimiçi mağazamızı ziyaret edin:
www.aeg.com/shop
2
İÇİNDEKİLER
4 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
17 Yardımlı Pişirme tarifleri
Bu kılavuzda aşağıdaki simgeler kullanılır:
Kişisel güvenliğinizi korumak ve cihaza hasar
vermemek için önem taşıyan bilgiler.
Genel bilgiler ve ipuçları
Çevresel bilgiler
Önceden haber verilmeksizin değişiklik
yapma hakkı saklıdır.
İçindekiler
3
KULLANIMLAR, TABLOLAR VE İPUÇLARI
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Kapının iç kısmı
Bazı modellerde, fırının kapısının iç kısmında şunlar bulunur:
raf seviyelerinin numaraları (belirli modellerde)
•fırın fonksiyonları hakkında bilgiler, önerilen raf seviyeleri ve tipik yemekler için sıcaklıklar
(belirli modellerde).
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere, kul-
lanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Fırının özel ısıtma fonksiyonlarına ilişkin öğütler
Sıcak Tutma
Yemeği sıcak tutmak istiyorsanız bu fonksiyonu kullanın.
Sıcaklık otomatik olarak 80°C'ye ayarlanır.
Tabak Isıtma
Tabakları ve kapları ısıtmak içindir.
Tabakları ve kapları, fırın rafına eşit biçimde dağıtın. Isıtma süresinin yarısı geçince malze-
meleri çevirin (altlarını üste getirin).
Otomatik sıcaklık 70°C'dir.
Önerilen raf seviyesi: 3.
Hamur kabartma
İstediğiniz her türlü mayalı hamur tarifi için bu otomatik fonksiyonu kullanabilirsiniz. Bu fonk-
siyon kabarma için iyi bir ortam sağlar. Hamuru kabarması için yeterli büyüklükte bir kaba
koyun ve bir ıslak havlu veya plastik folyo ile örtün. Birinci seviyeye bir tel raf takın ve kabı
buraya koyun. Kapağı kapatın ve hamur kabartma fonksiyonunu ayarlayın. Gerekli zamanı
ayarlayın.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kızartma yapabilir.
Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf seviyelerini tablodaki değerlere
uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, atıl ısısından yararlanmak üzere pişirme süre-
sinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında yamulabilir.
Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanımı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
•Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
4 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
•Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmayabilir. Bu gibi du-
rumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince farklılık eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince piş-
miyor.
Yanlış fırın seviyesi Keki bir alt fırın seviyesine koyun.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir. Daha düşük bir ayar kullanın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Pişirme süresi çok kısadır. Pişirme süresini uzatın.
Pişirme süresini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıklar kullanmayın.
Kek çöküyor (ıslak kalı-
yor, su şeritleri oluşu-
yor).
Hamurda fazla sıvı vardır. Daha az sıvı kullanın. Mikser gibi aletler
kullanırken karıştırma sürelerine bakın.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür. Daha yüksek bir sıcaklık ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur. Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksek ve
pişirme süresi çok kısadır.
Daha düşük sıcaklık ve daha uzun pişirme
süresi ayarlayın.
Kek eşit oranda pişmi-
yor.
Karışım dengesiz dağılmış-
tır.
Karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sürede
pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı ayarı
kullanın.
Tek düzeyde kızartma:
Kalıp kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Fırın seviyesi Sıcaklık °C Zaman Saat:Da-
kika
Kalıpta kek veya
tatlı çörek
Fanlı Pişirme 1 150-160 0:50-1:10
Madeira keki /
meyveli kekler
Fanlı Pişirme 1 140-160 1:10-1:30
Sünger kek Fanlı Pişirme 2 140 0:35-0:50
Sünger kek (Pan-
dispanya)
Üst + Alt Isıtma 2 160 0:35-0:50
Turta tabanı -
gevrek hamur
Fanlı Pişirme 2
170-180
1)
0:10-0:25
Turta tabanı -
pandispanya karı-
şımı
Fanlı Pişirme 2 150-170 0:20-0:25
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 5
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Fırın seviyesi Sıcaklık °C Zaman Saat:Da-
kika
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Fanlı Pişirme 2 160 1:10-1:30
Apple pie (çap-
razlamasına çapı
20cm olan 2 ka-
lıp)
Üst + Alt Isıtma 1 180 1:10-1:30
Cheese Cake Üst + Alt Isıtma 1 170-190 1:00-1:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Fırın seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Örgülü ekmek /
simit
Üst + Alt Isıtma 3 170-190 0:30-0:40
Stollen Noel keki
Üst + Alt Isıtma 2
160-180
1)
0:50-1:10
Ekmek (çavdar
ekmeği):
1. Pişirme işle-
minin ilk bölü-
mü.
2. Pişirme işle-
minin ikinci
bölümü.
Üst + Alt Isıtma 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Profiterol / ekler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulo pasta
Üst + Alt Isıtma 3
180-200
1)
0:10-0:20
Ufalanmış üst
malzemeli kek
(kuru)
Fanlı Pişirme 3 150-160 0:20-0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kek-
ler
Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:20-0:30
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya karı-
şımından yapıl-
mış)
2)
Fanlı Pişirme 3 150 0:35-0:50
6 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Fırın seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Meyveli turtalar
(mayalı hamur /
pandispanya karı-
şımından yapıl-
mış)
2)
Üst + Alt Isıtma 3 170 0:35-0:50
Gevrek hamurlu
meyveli turta
Fanlı Pişirme 3 160-170 0:40-1:20
Mayalı kekler, ha-
fif üst malzemeli
(örn. tanecik, kre-
ma, puding)
Üst + Alt Isıtma 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Fırını önceden ısıtın.
2) Derin pişirme kabı kullanın.
Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Fırın seviyesi Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Gevrek hamurlu
bisküviler
Fanlı Pişirme 3 150-160 0:10-0:20
Çörek / Poğaça Sıcak Hava 3 140 0:20-0:30
Çörek / Poğaça Üst + Alt Isıtma 3
160
1)
0:20-0:30
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
Fanlı Pişirme 3 150-160 0:15-0:20
Yumurta akı ile
hazırlanan börek-
ler, bezeler
Fanlı Pişirme 3 80-100 2:00-2:30
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
Fanlı Pişirme 3 100-120 0:30-0:50
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
Fanlı Pişirme 3 150-160 0:20-0:40
Puf böreği Fanlı Pişirme 3
170-180
1)
0:20-0:30
Küçük ekmekler Fanlı Pişirme 3
160
1)
0:10-0:25
Küçük ekmekler Üst + Alt Isıtma 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Fanlı Pişirme 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
Üst + Alt Isıtma 3
170
1)
0:20-0:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 7
Fırında pişirilenler ve gratenler
Yemek Fırın fonksiyonu Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman Saat:Da-
kika
Fırında makarna Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:45-1:00
Lazanya Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:25-0:40
Sebze graten
1)
Turbo Izgara ve-
ya Fanlı Pişirme
1 160-170 0:15-0:30
Eritilmiş peynirle
kaplı baget ek-
mekler
Turbo Izgara ve-
ya Fanlı Pişirme
1 160-170 0:15-0:30
Kurabiyeler Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:40-0:60
Fırında balık Üst + Alt Isıtma 1 180-200 0:30-1:00
Sebze dolması
Turbo Izgara ve-
ya Fanlı Pişirme
1 160-170 0:30-1:00
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden Fazla Seviyede Pişirme
Pişirme tepsilerinde kekler / börekler / ekmekler
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Profiterol / Ekler 1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Kuru streusel kek 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Fırını önceden ısıtın.
Bisküvi /small cakes/ börek / ekmek
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Gevrek hamurlu
bisküviler
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Çörek / Poğaça 1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Pandispanya karı-
şımı ile yapılan
bisküviler
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Yumurta akı ile
hazırlanan biskü-
viler, bezeler
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaronlar (ba-
demli kurabiyeler)
1/4 - 100-120 0:40-1:20
8 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirme tipi
Fanlı Pişirme Fanlı Pişirme
Sıcaklık, °C ola-
rak
Zaman
Saat:Dakika
Alttan itibaren raf konumları
2 seviye 3 seviye
Mayalı hamurla
hazırlanan biskü-
viler
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Puf böreği 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Küçük ekmekler 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (bir
tepside 20 adet)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Fırını önceden ısıtın.
şük Isıda Pişirme
Yağsız, yumuşak et parçaları ve balık pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Kapağıık ola-
rak pişirin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti bir kızartma kabına ya da doğrudan tel raf üzerine koyun. Yağı toplamak için ızgara-
yı / kızartma tavasını rafın altına koyun.
Pişirilecek gıda-
lar
Ağırlık (g) Sıcaklık °C Raf konumu
Zaman Saat:Da-
kika
Rozbif 1000-1500 150 1 2:00 - 2:30
Biftek 1000-1500 150 3 1:30 - 1:50
Dana Eti Rosto 1000-1500 150 1 2:0 - 2:30
Biftekler 200-300 120 3 0:20 - 0:40
Pizza Konumu
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza (ince hamurlu)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (yoğun üst mal-
zemeli)
2 180 - 200 20 - 30
Turta 1 180 - 200 40 - 55
Ispanaklı turta 1 160 - 180 45 - 60
Kiş 1 170 - 190 45 - 55
Swiss Flan 1 170 - 190 45 - 55
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 60
Sebzeli turta 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
2
230 - 250
1)
10 - 20
Puf böreği
2
160 - 180
1)
45 - 55
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 9
Pişirme tipi Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Flammekuchen (Alevli
Tart) (Alsace bölgesin-
den Pizza benzeri bir
yemek)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroggen (Rusya usulü
kapalı pide)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın.
2) Derin pişirme kabı kullanın.
Kızartma
Genel bilgiler:
•Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın (üreticinin talimatlarına başvu-
run).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma tavasında ya da derin kızartma tavasının
üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
•Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını kapağını örtmeden
kullanabilirsiniz.
•Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında pişirmenizi öneririz.
•Çıkan et suyu veya ya
ğ nedeniyle yanmanızı önlemek için, derin kızartma tavasının içine
biraz sıvı eklemenizi öneririz.
•Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevirin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızartma sırasında birkaç kez yağlayın. Bu şekil-
de daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
•Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını yemeğin pişmesine yaklaşık 10 dakika kala kapa-
yın.
Turbo Izgarayla Pişirme
Sığır eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (daki-
ka)
Çömlekte rosto 1-1,5 kg
Üst + Alt Isıt-
ma
1 230 120-150
Rozbif veya fileto:
az pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
190-200
1)
5-6
Rozbif veya fileto:
orta
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
180-190
1)
6-8
Rozbif veya fileto:
iyi pişmiş
her bir cm ka-
lınlık için
Turbo Izgara 1
170-180
1)
8-10
1) Fırını önceden ısıtın.
10 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Keçi Eti
Et tipi Miktar
Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C
Zaman (da-
kika)
Ön kol, boyun,
jambon
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Pirzola, kaburga 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 170-180 60-90
Rosto 750 g -1 kg Turbo Izgara 1 160-170 50-60
Keçi incik (önce-
den pişirilmiş)
750 g -1 kg Turbo Izgara 1 150-170 90-120
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Dana eti rosto 1 kg Turbo Izgara 1 160-180 90-120
Dana incik 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Kuzu eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Kuzu budu,
kuzu eti rosto
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 150-170 100-120
Kuzu pirzola 1-1,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 40-60
Av Hayvanları
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Tavşan sırtı,
tavşan budu
1 kg'a kadar Üst + Alt Isıt-
ma
1
230
1)
30-40
Geyik pirzola 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 35-40
Geyik budu 1,5 - 2 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 180-200 60-90
1) Fırını önceden ısıtın.
Kümes Hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Kümes hayva-
nı porsiyonları
200-250g, her
biri
Turbo Izgara 1 200-220 30-50
Yarım tavuk 400-500g, her
biri
Turbo Izgara 1 190-210 35-50
Tavuk, İngiliz
usulü
1-1,5 kg Turbo Izgara 1 190-210 50-70
Ördek 1,5 - 2 kg Turbo Izgara 1 180-200 80-100
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 11
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Kaz 3,5-5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-180
Hindi 2,5-3,5 kg Turbo Izgara 1 160-180 120-150
Hindi 4-6 kg Turbo Izgara 1 140-160 150-240
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi-
yonu
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman (daki-
ka)
Balık, bütün (1
kg'a kadar)
1-1,5 kg Üst + Alt Isıt-
ma
1 210-220 40-60
Izgara
Daima maksimum sıcaklık ayarında ızgara yapın.
DİKKAT
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika önceden ısıtın.
•Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf seviyesine yerleştirin.
•Yağı toplamak için kullanılacak kabı her zaman birinci raf seviyesine yerleştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
Izgara
Izgara yapılacak
yiyecek
Sıcaklık Fırın seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Rozbif 210-230 2 30-40 30-40
Sığır fileto 230 3 20-30 20-30
Keçi sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Dana Sırtı 210-230 2 30-40 30-40
Kuzu sırtı 210-230 3 25-35 20-25
Balık, bütün (1
kg'a kadar),
500-1000g
210-230 3/4 15-30 15-30
Hızlı Izgara
Izgara yapılacak yiye-
cek
Fırın seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8-10 6-8
Keçi fileto 4 10-12 6-10
Sosisler 4 10-12 6-8
12 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Izgara yapılacak yiye-
cek
Fırın seviyesi
Izgara zamanı (dakika)
1. taraf 2. taraf
Fileto biftekler, dana
biftekler
4 7-10 6-8
Kızartma
1)
5 1-3 1-3
Üst malzemeli kızart-
ma
4 6-8 -
1) Fırını önceden ısıtın.
Çevirme ızgarası - derin pişirme kabını seviye 1'e yerleştirin
Kızartılacak yiyecek Sıcaklık °C Zaman (dakika)
Tavuk 220-240 70-90
Kızartma için et sarma 190-210 120-180
Ördek 220-240 90-150
Kuzu İncik 190-210 150-210
Buz çözdürme
Yiyecek ambalajınıın. Yiyeceği bir tabak üzerine koyun.
Bir kap veya tabak ile üzerini örtmeyin. Bu buz çözme süresini uzatabilir.
Birinci fırın raf seviyesini kullanın. En alttaki raf.
Yemek
Buz çözme sü-
resi (dakika)
Ek buz çözme süresi
(dakika)
ıklama
Tavuk, 1000 g 100-140 20-30
Tavuğu altı ters çevrilmiş şe-
kilde büyük bir tabağa yerleş-
tirin. Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Et, 1000 g 100-140 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 500 g 90-120 20-30
Sürenin yarısı dolduğunda
çevirin.
Alabalık, 150 g 25-35 10-15 -
Çilek, 300 g 30-40 10-20 -
Tereyağı, 250 g 30-40 10-15 -
Krema, 2 x 200 g 80-100 10-15
Krema hafif donmuş bölümle-
ri olsa da kolayca çırpılır
Kremalı pasta, 1.400 g 60 60 -
Hazır yiyecek
Dondurulmuş Yiyecekler
Hazır yiyecek Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Pizza, dondurulmuş 2 200 - 220 15-25
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 13
Hazır yiyecek Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Amerikan pizza, don-
durulmuş
2 190 - 210 20-25
Pizza, soğutulmuş 2 210-230 13-25
Küçük pizza, dondurul-
muş
2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Patates Dilimleri/Köfte-
si
3 220-230 20-35
Fırında Baharatlı Pata-
tes
3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasagne/Cannelloni,
frozen
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Tavuk Kanat 2 190-210 20-30
Dondurulmuş Hazır Yemekler
Pişirilecek gıda-
lar
Fırın fonksiyon-
ları
Raf konumu Sıcaklık °C Zaman
Dondurulmuş piz-
za
Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Cipsler
1)
(300-600 g)
Üst + Alt Isıtma
ya da Turbo Izga-
ra
3 200-220
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Bagetler Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
Meyveli tart Üst + Alt Isıtma 3
üretici bilgilerine
uygun şekilde
üretici bilgilerine
uygun şekilde
1) Cipsleri pişirirken 2 veya 3 defa çevirin
Kurutma - Sıcak Hava
Fırın raflarını fırın kağıdıyla kaplayın.
En iyi sonuçlar için: gerekli sürenin yarısından sonra cihazı devre dışı bırakın. Cihaz ka-
pağınıın ve cihazın soğumasını sağlayın. Daha sonra kurutma işlemini tamamlayın.
Sebzeler
Kurutulacak gı-
dalar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Raf seviyesi
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Fasulye 60-70 3 1/4 6-8
14 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Kurutulacak gı-
dalar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Raf seviyesi
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Biber 60-70 3 1/4 5-6
Ekşi sos için seb-
zeler
60-70 3 1/4 5-6
Mantar 50-60 3 1/4 6-8
Baharatlar 40-50 3 1/4 2-3
Meyveler
Kurutulacak gı-
dalar
Sıcaklık, °C ola-
rak
Raf seviyesi
Saat olarak süre
(Kılavuz)
1 seviye 2 seviye
Erik 60-70 3 1/4 8-10
Kayısı 60-70 3 1/4 8-10
Elma dilimleri 60-70 3 1/4 6-8
Armut 60-70 3 1/4 6-9
Konserve yapma
Dikkat edilmesi gereken noktalar:
Sadece, markette bulabileceğiniz aynı büyüklükte konserve kavanozlarından kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı kullanın.
•Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik konserve kavanozundan fazlasını koymayın.
Kavanozları aynı seviyeye gelinceye kadar doldurun ve bir kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
•Fırın içinde yeterli nem olmasını sağlamak için pişirme tepsisine yarım litre su koyun.
Kavanozlardaki sıvı kaynamaya başladığında (bir litrelik kavanozlar için yaklaşık 35-60
dakika sonra) fırını kapayın veya sıcaklığı 100°C'ye düşürün (bkz. tablo).
Yumuşak meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Çilek, böğürtlen, ahu-
dudu, bektaşi üzümü
160-170 35-45 -
Sert çekirdekli meyveler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Armut, ayva, erik 160-170 35-45 10-15
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 15
Sebzeler
Konserve yapılacak
gıda
Sıcaklık, °C olarak
Kaynamaya kadar
olan pişirme süresi
(dakika)
100°C'de pişirmeye
devam etme süresi,
dakika olarak
Havuç
1)
160-170 50-60 5-10
Salatalık 160-170 50-60 -
Karışık kornişon 160-170 50-60 5-10
Yer lahanası, bezelye,
kuşkonmaz
160-170 50-60 15-20
1) Kapalı fırında bekletin
Ekmek
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf seviyesi Sıcaklık °C Zaman (Dakika)
Beyaz Ekmek Ekmek 2 180 - 200 40 - 60
Bagetler Ekmek 2 200 - 200 35 - 45
Tatlı çörek Ekmek 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Ekmek 2 200 - 220 35 - 45
Çavdar Ekmeği Ekmek 2 190 - 210 50 - 70
Kara Ekmek Ekmek 2 180 - 200 50 - 70
Tam Tahıl ekmeği Ekmek 2 170 - 190 60 - 90
Yemekölçer tablosu
Sığır eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Antrikot veya biftek: az pişmiş 45 - 50°C
Antrikot veya biftek: orta 60 - 65°C
Antrikot veya biftek: iyi pişmiş 70 - 75°C
Kuzu Eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Kuzu ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82°C
Kuzu pirzola, sırt eti 75 - 80°C
Rosto 75 - 80°C
Dana eti
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80°C
Dana incik 85 - 90°C
16 Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Koyun / kuzu
Yemek Yiyecek Merkezi Isısı
Koyun budu 80 - 85°C
Koyun sırtı 80 - 85°C
Kuzu rosto, kuzu budu 70 - 75°C
Av Hayvanları
Yemek Yiyecek Merkezi Isısı
Tavşan sırtı 70 - 75°C
Tavşan budu 70 - 75°C
Bütün tavşan 70 - 75°C
Geyik pirzola 70 - 75°C
Geyik budu 70 - 75°C
Balık
Yemek Yiyecek İç Sıcaklığı
Somon 65 - 70°C
Alabalık 65 - 70°C
YARDIMLI PİŞİRME TARİFLERİ
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
•Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
•Balık
•Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
•Hazır
Ekranda her otomatik tarif için fırın seviyeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri gösterilmek-
tedir.
Otomatik programlar
Bu 3 otomatik program, her tür et veya diğer yemek tarifleri için en iyi ayarları verir:
•Otomatik Ağırlıkölçer bulunan et programları ( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar. Bunu kullanmak için yiyeceğin ağı rlığını gir-
meniz gerekir.
Yardımlı Pişirme tarifleri
17
Otomatik Yemekölçer bulunan et programları ( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon
kızartma süresini otomatik olarak hesaplar. Bunu kullanmak için iç sıcaklığı girmeniz ge-
rekir. Program sona erdiğinde sesli bir uyarı duyulur.
Otomatik Tarifler ( Yardımlı Pişirme menüsü) — Bu fonksiyon bir yemek için önceden be-
lirlenmiş değerleri kullanır. Yemeği bu kitaptaki tarife göre hazırlayın.
Otomatik Ağırlılçer yemekleri
Keçi Eti Rosto
Dana Eti Rosto
Rozbif
Av Eti Rosto
Kuzu Eti Rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Otomatik Yemekölçer yemekleri
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Sığır eti
İskandinav Bifteği
Sırt bölgesi - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Kümes Hayvanı, kemikli
Balık, bütün (1 kg'a kadar)
Kuzu/Dana
Keçi Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000 g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin. Su ya da başka bir
sıvı ekleyin; alt taraf 20-40 mm derinlikte kaplanmalıdır.
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, merkez sıcaklığı 75 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Kuzu İncik
Malzemeler:
18 Yardımlı Pişirme tarifleri
1 parça kuzu incik; 0,8-1,2 kg
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 küçük kutu doğranmış mantar
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz, maydanoz)
•su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik üzerine ser-
pin. Kuzu inciği bir pişirme kabına alın ve üzerine mantar serpin. Çorbalık sebzeleri ve suyu
ekleyin; dip kısmının derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
–Fırının içindeki süre: 160 dakika
Raf düzeyi: 1
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu kolu, derisi alınmamış
•tuz
karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
150 g ince dilimlenmiş kereviz
•1 pı rasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
250 ml krema
•2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deriyi karo şeklinde kesin. Tuz ve karabiberle terbiye edin ve bir tavada
zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan sonra çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir kızartma tepsisin-
de pembeleştirin, daha sonra domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini, biberiyeyi ve kekiği ek-
leyin, karıştırın ve keçi kolunu üzerine koyun. Fırına verin.
–Fırının içindeki süre: 130 dakika
Raf düzeyi: 1
Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlık. Ağırlık için aralık ayarı 1000 g ile 3000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ateşe dayanıklı fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı
ekleyin; dip kısmının derinliği 10 - 20 mm olmalıdır. Üzerine bir kapak örtün.
Yardımlı Pişirme tarifleri
19
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5-2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 küçük kutu doğranmış mantar
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz, maydanoz)
•su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8 kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde ke-
sin ve kesiklerin içine yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırın ve dana ayağı üze-
rine serpin. Daha ayağını bir pişirme kabına alın ve üzerine mantar serpin. Dana ayağına
çorbalı
k sebzeleri ve suyu ekleyin; dip kısmının derinliği 10 - 15 mm olmalıdır.
–Fırının içindeki süre: 160 dakika
Raf düzeyi: 1
Türlü
Malzemeler:
•Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana ayağı, yaklaşık 3-4 cm kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde kesilmiş
•4 baş kereviz, küçük küpler halinde kesilmiş
1 kg diri domates; kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve küpler halinde kesilmiş
1 tutam maydanoz, yıkanmış ve kalın doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve ince doğranmış
•3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince dilimlenmi
ş
1/2 çay kaşığı kekik ve keklik otu
2 defne yaprağı
•2 sarımsak
tuz, taze çekilmiş kara biber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma tepsisinde eritin ve sebzeleri içinde soteleyin. Sebze-
leri kabın dışına alın.
20 Yardımlı Pişirme tarifleri
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Aeg-Electrolux BP9314001M Recipe book

Tip
Recipe book