Kuzu Kolu
Malzemeler:
• 1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
•Tuz
• Karabiber
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 150 g ince dilimlenmiş kereviz
• 1 adet pırasa, dilimlenmiş
• 1 küçük kutu ince doğranmış domates (400 g)
•250 ml krema
• 2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
• Taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava şeklinde kesik‐
ler oluşturun. Tuz ve karabiberle terbiye edin ve
bir tavada zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan
sonra çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir pişirme tep‐
sisinde çok az yağla pembeleştirin, daha sonra
domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini, biberiyeyi
ve kekiği ekleyin, karıştırın ve kuzu kolunu üzeri‐
ne koyun. Fırına verin.
– Fırının içindeki süre: 130 dakika
– Raf konumu: 2
Dana Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için ayar aralığı 800
g ile 3.000 g arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya dayanıklı bir
fırın kabına yerleştirin. Su veya başka bir sıvı ek‐
leyin; dip kısmının derinliği 10 - 20 mm olmalıdır.
Üzerini kapatın.
– Raf konumu: 2
Dana Ayağı
Malzemeler:
• 1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
• 4 dilim pişmiş jambon
• 2 yemek kaşığı yağ
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı tatlı biber
• 1/2 tatlı kaşığı fesleğen
• 1 küçük kutu dilimlenmiş mantar (280 g)
• Çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
•Su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8 kesik
atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde kesin ve
kesiklerin içine yerleştirin. Yağı, tuzu, biberi ve
fesleğeni karıştırın ve etin üzerine serpin. Dana
ayağını bir pişirme kabına alın ve üzerine mantar
serpin. Dana ayağına çorbalık sebzeleri ve suyu
ekleyin; dip kısmının derinliği 10 - 15 mm olmalı‐
dır.
– Fırının içindeki süre: 160 dakika
– Raf konumu: 2
Türlü
Malzemeler:
• Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
• 4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm kalın‐
lığında (kemiğe dik kesilmiş)
• 4 orta boy havuç, küçük küpler halinde kesil‐
miş
• 4 baş kereviz, küçük küpler halinde kesilmiş
• 1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş, ikiye
bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve küpler ha‐
linde kesilmiş
• 1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın doğran‐
mış
• 4 yemek kaşığı tereyağı
• 2 yemek kaşığı un, kaplama için
• 6 yemek kaşığı zeytinyağı
• 250 ml beyaz şarap
• 250 ml et suyu
• 3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve ince
doğranmış
• 3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
• 1/2 tatlı kaşığı kekik ve mercanköşk
• 2 adet defne yaprağı
• 2 diş sarımsak
• Tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma kabında
eritin ve sebzeleri içinde soteleyin. Sebzeleri ka‐
bın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun, baharatla‐
yın ve unla kaplayın. Kalan unu atın. Zeytin‐
yağını kızdırın ve dilimleri altın sarısı olana kadar
orta ısıda kızartın. Eti dışarı alın ve kalan zeytin‐
yağını kaptan dışarı dökün.
250 ml şarap ile rosto kabındaki et sularını karış‐
tırın, bir tencereye koyun ve kısık ateşte bir süre
kaynatın. 250 ml et suyunu, maydanozu, kekiği,
mercanköşkü ve küp şeklinde doğranmış doma‐
tesi ekleyin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın.
Sonra tekrar kaynamaya alın.
TÜRKÇE 3