Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler tariflere, kul‐
lanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Pişirme
Genel bilgiler
• Yeni fırınınız eski fırınınızdan daha farklı şekilde yemek pişiriyor olabilir. Her zaman kul‐
landığınız ayarları (sıcaklık, pişirme süreleri) ve raf konumlarını tablolarda verilen değer‐
lere uyarlayın.
• Daha uzun pişirme sürelerinde, kalan sıcaklığın kullanılması için fırın, pişirme süresinin
bitmesine 10 dakika kala kapatılabilir.
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında bükülebilir. Tepsi‐
ler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme tablolarının kullanımı
• İlk seferinde düşük sıcaklık kullanmanızı öneririz.
• Belirli bir tarif için gereken ayarları bulamıyorsanız, en yakın olanı kullanmaya çalışın.
• Birden fazla raf seviyesinde kek pişiriyorsanız, pişirme süresi 10-15 dakika uzatılabilir.
• Farklı uzunluklardaki kekler ve hamur işleri ilk seferde her zaman eşit şekilde pişmez. Bu
durum meydana gelirse sıcaklık ayarını değiştirmeyin. Farklılıklar pişirme prosedürü sıra‐
sında eşitlenir.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonuçları Olası neden Çözüm
Kekin altı yeterince pişmiyor. Yanlış raf konumu. Keki alt seviyeye yerleştirin.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yüksektir.
Bir sonraki pişirmenizde, fırını
biraz daha düşük bir sıcaklığa
ayarlayın.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısadır.
Pişirme süresini uzatın. Pişirme
süreleri daha yüksek pişirme
sıcaklıkları ile kısaltılabilir.
Kek çöküyor (ıslak kalıyor, su
şeritleri oluşuyor).
Hamurda çok fazla sıvı vardır.
Daha az sıvı kullanın. Özellikle
mikser kullanırken karıştırma
sürelerine dikkat edin.
Kek çok kuru. Fırın sıcaklığı çok düşüktür.
Bir sonraki pişirmenizde, fırın
sıcaklığını daha yükseğe ayar‐
layın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzundur.
Bir sonraki pişirmenizde, pişir‐
me süresini kısaltın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Fırın sıcaklığı çok yüksektir ve
pişirme süresi çok kısadır.
Fırını daha düşük sıcaklığa
ayarlayın ve pişirme süresini
uzatın.
Kek homojen şekilde kızarmı‐
yor.
Karışım dengesiz dağılmıştır.
Karışımı pişirme tepsisine eşit
şekilde dağıtın.
14 Yararlı ipuçları ve bilgiler