208
Cihazın ilk kullanımdan önceki veya pişiricide pişirme sonucu oluşan kokuların
giderilmesi için «STEAM» programında 15 dakika boyunca yarım limonun
kaynatılmasını tavsiye etmekteyiz.
Pişirme haznesini, alüminyumdan yapılmış iç kapağı ve sökülebilir buhar valfını,
cihazın her kullanımından sonra temizlenmesi gerekmektedir. Pişirme hazne-
sini bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Temizlik işini tamamladığınızdan
sonra dış kısmını kurulanana kadar siliniz.
İç alüminyum kapağın temizlenmesi için:
• Çok fonksiyonlu pişiricinin kapağını açınız, kapağın iç kısmından plastik
sabitleme elemanını kapak ayrılana kadar yukarıya doğru bastırınız;
•
Kapağın iç kısmındaki plastik kilitleme pimini basınız, ana gövdeden
ayrılması için hafçe iç kapağı kendinize doğru çekiniz. Kapakların her
ikisinin yüzeylerini temizlenene kadar ıslak bez ile siliniz, gereksinim
duyulması durumunda, bulaşık yıkama malzemeleri kullanarak, sökülebil-
ir kapağı yıkayınız.
Alüminyum kapağı çıkıntıları alt olukların üzerine gelecek şekilde yerleştiriniz,
onu ana kapağa uyumlu hale getiriniz ve kilitleme pimi ses çıkararak kilitlenene
kadar hafçe bastırınız. İç alüminyum kapağın sıkı bir şekilde sabitlenmesi
gerekmektedir.
Sökülebilir buhar tahliye valfının temizlenmesi için:
•
Kapağını yukarıya ve kendinize doğru çekiniz. Sökmüş olduğunuz kapağın
içindeki buhar tahliye valfının sabitleme elemanını saat yönünde, sonuna
kadar çeviriniz. Onu çıkartınız.
•
Valfın lastik parçasını sabitleyici elemandan itina ile çıkartınız, valfı, sabi
-
tleme elemanını ve kapağı itina ile yıkayınız. Kurulayınız, valfı toplayınız
ve yerine takınız.
Valfın lastiğinin deformasyona uğramasının önlenmesi için kıvırmayınız ve
çekiştirmeyiniz.
Yemek hazırlanması sırasında, cihaz haznesinin etrafındaki boşlukta toplan-
makta olan kondensatın oluşma olasılığı bulunmaktadır. Toplanmış olan kon-
densat havlu ya da mikrofiber temizlik bezi yardımıyla kolaylıkla
alınabilinmektedir.
V I. PİŞİRME TAVSİYELERİ
Pişirme sırasında karşılaşılan hatalar ve bunları giderme yolları
Bu bölümdeki tabloda tipik hatalar bir araya toplanmakta olup, bunlar çok
fonksiyonlu pişiricide yemek pişirilirken karşılaşılabilecek kabul edilebilir
hatalar olmakla, bunların olası nedenleri ve çözüm yolları verilmektedir.
YEMEK İYİ PİŞMEMİŞ
Problemlerin olası nedenleri Çözüm yolları
Cihazın kapağını kapatmayı unutmuşsunuz
ya da sıkı kapatmamışsınız, bundan dolayı da
hazırlama sıcaklık derecesi yeterli sıcaklığa
kadar ulaşamamış.
Pişirme sırasında çok fonksiyonlu pişiricinin
kapağını lüzumsuz yere açmayınız.
Kapağı ses çıkana kadar kapatınız. Cihazın
kapağının sıkı bir şekilde kapanmasına her
hangi bir şeyin engel teşkil etmemekte oldu-
ğundan ve iç kapağın sıkıştırma lastiğinin
deforme olmamış olduğundan emin olunuz.
Hazne ve ısıtıcı element iyi temas etmemek-
te, bundan dolayı da hazırlama sıcaklık dere-
cesi yeterli sıcaklığa kadar ulaşamamış.
Hazne, cihazın gövdesinin içine düzgün olarak
yerleştirilecek, dibinin ise ısıtıcı disk ile iyi
temas etmesi gerekmektedir.
Çok fonksiyonlu pişiricinin ana hücresinde
yabancı cismin olmadığından emin olunuz.
Isıtıcı diskin kirlenmesine mahal vermeyiniz.
Yemek için seçilmiş olan malzemelerin kötü
seçilmiş olması. İşbu malzemeler, tarafınızdan
seçilmiş olan pişirme için uygun düşmemek-
te ya da pişirme programını yanlış seçmişsi-
nizdir. Malzemeler oldukça iri doğranmış,
içine konması gereken malzemelerin oranı
doğru seçilmemiş.
Pişirme süresini yanlış seçmişsiniz (doğru
hesaplamamışsınız).
Tarafınızdan seçilmiş olan tarif varyantı
işbu çok fonksiyonlu pişiricide yemek
pişirilmesi için uygun değil.
Arzu edilen, daha önce denenmiş tarierin
(cihazın bu modeli için adapte edilmiş olanlar)
kullanılmasıdır. Gerçekten, güvenebileceğiniz
tarieri kullanınız.
Seçilmiş olan malzemeler, onların doğranma
şekli, içine koymakta olduklarınızın oranları,
pişirme programı ve süresinin seçiminin tara-
fınızdan seçilmiş olan tariere uygun olması.
Buharda yemek hazırlanması durumunda:
yeteri derecede buhar yoğunluğunu temin
edebilecek kadar, haznede suyun oldukça az
olması.
Hazneye, mutlaka, tarif gereği tavsiye edil-
mekte olan hacimdeki suyun koyulması ge-
rekmektedir. Eğer, şüphe ediyorsanız, suyun
derecesini, pişirme sürecinde kontrol ediniz.
Kızartmada:
Siz hazneye oldukça fazla bitkisel yağ koy-
muşsunuz.
Pişirme haznesinde aşırı miktarda nem var.
Normal kızartmada, yağın haznenin dibini ince
tabaka şeklinde kapatması yeterlidir.
Fritözde kızartma yaptığınızda ilgili tarifte
belirtilmekte olanlara uyunuz.
Kızartma yaparken, eğer böyle bir şey tarifte
belirtilmemiş ise çok fonksiyonlu pişiricinin
kapağını kapatmayınız. Taze dondurulmuş olan
malzemeleri pişirmeden önce mutlaka donu-
nun çözülmesini ve suyunun gitmesini sağla-
yınız.
Pişirmede: asitlilik düzeyi yüksek olan gıda-
larda suyunun buharlaşması.
Bazı gıdaların pişirilmeden önce özel bir işle-
meden geçirilmesi gerektirmektedir: yıkama,
pembeleşene kadar kızartma, yumuşak pişirme
vs. Seçilmiş olan tarif tavsiyelerine uyunuz.
Pişirme sıra-
sında (hamur
iyi pişmemiş):
Hamurun dinlendirilmesi
sırasında hamur iç kapağa
yapışmış ve buhar tahliye
valfını kapatmış.
Hazneye az miktarda hamur koyunuz.
Siz, hazneye çok fazla ha-
mur koymuşsunuzdur.
Pişirmekte olduğunuz malzemeyi hazneden
çıkartınız, çeviriniz ve yeniden hazneye yer-
leştiriniz, daha sonra yeniden hazır oluncaya
kadar pişirmeye devam ediniz. Bundan sonra
pişirmek için hazneye daha az hacimde hamur
koyunuz.
ÜRÜNLER FAZLA PİŞMİŞ
Siz, ürün türü seçiminde ya da
pişirme süresinin seçiminde
(hesaplanmasında) hata yap-
mışsınızdır. Malzeme miktarı
oldukça az.
Daha önce denenmiş tarier (cihazın bu modeli için adapte
edilmiş olanlar) kullanınız. Seçilmiş olan malzemeler, onla-
rın doğranma şekli, içine koymakta olduklarınızın oranları,
pişirme programı ve süresinin seçiminin tarafınızdan seçil-
miş olan tarifte belirtilen tavsiyelere uygun olmalıdır.
Yemek pişirildikten sonra, hazır
yemek, otomatik sıcak tutma
modunda uzun süre bekletil-
miş.
Otomatik sıcak tutma fonksiyonunun uzun süreli kullanıl-
ması istenilmeyen durumdur. Eğer, sizin kullanmakta oldu-
ğunuz çok fonksiyonlu pişiricinizin modelinde bu fonksiyo-
nun ön kapatma modu öngörülmüş ise, bu durumda siz, bu
modan yararlanabilirsiziniz.
PİŞİRME SIRASINDA ÜRÜN SUYUNU ÇEKİYOR
Sütlü mama pişirilirken süt
çekiliyor.
Sütün özellikleri, üretim yerine ve şartlarına göre farklılık
göstermektedir. Sadece ultra pastörize %2,5 yağlılığı olan
sütün kullanılması tavsiye edilmektedir. Gereksinim duyul-
ması durumunda sütü biraz içme suyu ekleyerek sulandırı-
labiliniz.
Malzemeler pişirmeden önce
işlenmemiş ya da yanlış işlen-
miş (iyi yıkanmamış vs.) olabi-
lir.
Malzeme oranları tutturulama-
mış ya da ürün türü yanlış se-
çilmiş.
Daha önce denenmiş tarier (cihazın bu modeli için adapte
edilmiş olanlar) kullanınız. Seçilmiş olan malzemeler, bun-
ların ön işleme yöntemleri, içine koymakta olduklarınızın
oranları tarafınızdan seçilmiş olan tarifte belirtilen tavsiye-
lere uygun olmalıdır.
Tam tahıllar, et, balık ve deniz ürünlerini her zaman daha
itina ile temiz suda yıkayınız.
YEMEKLER YANIYOR
Hazne bir önceki yemek pişirildikten sonra iyi
temizlenmemiş.
Haznenin iç yüzeyinin yapışmaz kaplaması
hasar görmüş.
Pişirmeye başlamadan önce, hazneni iyi yı-
kanmış ve iş yüzeyinin yapışmaz kaplaması-
nın hasarsız olduğundan emin olunuz.
İçine koymakta olduğunuz gıdaların toplam
miktarı, tarifte tavsiye edilmekte olandan az.
Daha önce denenmiş tarier (cihazın bu
modeli için adapte edilmiş olanlar) kullanınız.
Siz, çok daha uzun bir pişirme süresi seçmiş-
sinizdir.
Pişirme süresini kısaltınız ya da tarifte ciha-
zın bu modeli için adapte edilmiş olan tarif-
te belirtilmekte olanlara uyunuz.
Kızartmada: Siz, pişiricinin haznesine yağ
koymayı unutmuşsunuzdur ya da hazırlanmak-
ta olan yemeğinizi geç çevirmiş olabilirsiniz.
Normal kızartma yaparken hazneye, dibini
ince tabaka şeklinde dibini kapatacak kadar
bitkisel yağ koyunuz. Hazne içinde ürünlerin
eşit olarak kızartılması için periyodik olarak
karıştırınız ya da belirli bir süre içinde çevi-
riniz.
Güveç yaparken: Hazne içindeki nem yetersiz.
Hazneye daha fazla sıvı ekleyiniz. Gereksinim
duyulmaması durumunda çok fonksiyonlu
pişiricinin kapağını fazla açmayınız.
Pişirme sırasında: haznenin içinde sıvı çok az
(malzemelerin oranları tutturulamamış).
Sıvı ve katı malzemelerin oranlarının doğru
orantılı olmasını kazanınız.
Hamur işlerinde: Siz, pişirmeye başlamadan
önce, haznenin iç yüzeyine yağ sürmemişsiniz-
dir.
Hamuru koymadan önce haznenin dibine ve
duvarlarına tereyağı ya da bitkisel yağ sürü-
nüz (haznenin içine yağ dökülmesi istenme-
yen bir durumdur!).
ÜRÜN DOĞRANMIŞ OLDUĞUNDAKİ ŞEKLİNİ KAYBETMİŞ
Pişirme haznenin içindeki malzemeler
tarafınızdan çok sık karıştırılmış.
Normal kızartma sırasında, pişirmekte olduğunuz
yemeği her 5–7 dakikadan daha sık karıştırmayınız.
Pişirme sırasında, tarafınızdan, çok uzun
bir pişirme süresi seçilmiş.
Pişirme süresini kısaltınız ya da sizin cihazınızın
modeli için adapte edilmiş olan tarifte belirtilen-
lere uyunuz.
PİŞİRMİŞ OLDUĞUNUZ HAMUR İŞİNİZ ISLAK OLMUŞ
Fazla nem veren, uygun olmayan
malzemeler seçilmemiş (sulu seb-
zeler ya da meyveler, dondurulmuş
yemişler, ekşi krema vs.).
Pişirme tarine uygun malzemeleri seçiniz. Aşırı de-
recede sıvı içermekte olan gıdaların malzeme olarak
seçilmesinden kaçınınız ya da bunları olduğu kadar
en asgari düzeyde kullanmaya çalışınız.
Hazırlamış olduğunuz hamur işiniz
tarafınızdan çok fonksiyonlu pişiricide
kapalı olarak daha fazla
tutmuşsunuzdur.
Hamur işinizi çok fonksiyonlu pişiriciden mümkün
olduğu kadar pişirdikten hemen sonra çıkarmaya
çalışınız. Gereksinim duyulması durumunda
ürününüzü çok fonksiyonlu pişiricide kısa bir süre için
otomatik sıcak tutmayı çalıştırılmış vaziyette
bırakabilirsiniz.