Aeg-Electrolux B9971-5-M Recipe book

Tip
Recipe book
Kullanma Kılavuzu Tablolar, İpuçları ve
Yemek Tarifleri
Yüksek kaliteli ürünlerimizden birini seçtiğiniz için teşekkür ederiz.
Cihazınızdan en uygun ve düzenli performansı almak için, lütfen bu
kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu, bütün işlemleri en iyi ve
en etkin bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır. İhtiyacınız olduğunda
bakabilmeniz amacıyla bu kılavuzu güvenli bir yerde saklamanızı
tavsiye ederiz. Ve lütfen kılavuzu cihazın bir sonraki kullanıcısına da
veriniz.
Yeni cihazınızdan keyif almanızı diliyoruz.
İçindekiler
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları 2
Kapının iç tarafı 2
Pişirme 2
Kızartma 7
DÜŞÜK ISI 11
Izgara 11
BUZ ÇÖZDÜRME 12
Et programları 13
TARİFLER 13
HAMURİŞİ TARİFLER 13
ROSTO TARİFLERİ 18
ÖZEL TARİFLER 22
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
UYARI
"Güvenlik bilgileri" bölümüne bakın.
Akrilamidlerle ilgili bilgiler
Bilimsel kaynaklı son bilgilere göre, yiyecek yüzeyinin kızartılması halinde
(özellikle nişasta içeren ürünlerde), akrilamidler sağlık için tehlike yaratabil‐
mektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca düşük sıcaklıklarda pişirmeniz ve
yiyeceğin yüzeyini çok fazla kızartmamanız tavsiye edilir.
Kapının iç tarafı
Fırın kapısının iç tarafında raf seviyelerinin numaralarını bulacaksınız.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve pişirme süreleri bilgi amaçlıdır. Gerçek süreler
tariflere, kullanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Pişirme
Genel talimatlar
Yeni fırınınız daha önce kullandığınız fırından daha farklı pişirim veya kı‐
zartma yapabilir. Genel ayarlarınızı (sıcaklık ayarı, pişirme süreleri) ve raf
seviyelerini tablodaki değerlere uyarlayınız.
Daha uzun süren pişirme süreleri için fırın, atıl ısından yararlanmak üzere
pişirme süresinin sona ermesinden 10 dakika önce kapatılabilir.
2
İçindekiler
Dondurulmuş yiyecek kullandığınızda, fırındaki tepsiler pişirme sırasında ya‐
mulabilir. Tepsiler tekrar soğuduğunda, yamulma ortadan kalkacaktır.
Pişirme Tablosunun kullanı
İlk önce fırını daha düşük sıcaklığa ayarlamanızı öneririz.
Eğer özel bir tarif için gerekli ayarları bulamazsanız, benzer bir tarife bakınız.
Birkaç seviyede kek pişirmekteyseniz, pişirme süresi 10-15 dakika uzatıla‐
bilir.
Farklı yükseklikteki kekler ve pastalar başlangıçta eşit biçimde kızarmaya‐
bilir. Bu gibi durumlarda, sıcaklık ayarını değiştirmeyiniz. Pişirme süresince
farklılık eşitlenir.
Bir fırın düzeyinde pişirme - Kap kullanarak pişirme
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Yuvarlak kalıpta kek
veya tatlı çörek
SICAK HAVA 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira keki / Mey‐
veli kekler
SICAK HAVA 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Pandispanya SICAK HAVA 1 140 0:25 - 0:40
Pandispanya ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 160 0:25 - 0:40
Turta tabanı - gev‐
rek hamur
1)
SICAK HAVA 3 170-180 0:10 - 0:25
Turta tabanı - pan‐
dispanya karışı
SICAK HAVA 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Elmalı Pay ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, çaprazla‐
masına yerleştiril‐
miş)
SICAK HAVA 1 160 1:10 - 1:30
Elmalı pay (2 kalıp,
Ø 20 cm, çaprazla‐
masına yerleştiril‐
miş)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 180 1:10 - 1:30
Baharatlı turta (örn.
quiche lorraine)
SICAK HAVA 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake (pey‐
nirli kek)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
3
Tek fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Örgülü ekmek / simit ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Stollen Noel Keki
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Ekmek (çavdar ek‐
meği)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
1
- ilk önce
1)
230 0:25
- daha sonra 160 - 180 0:30 - 1:00
Profiterol / ekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulo pasta
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ufalanmış üst mal‐
zemeli kek (kuru)
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Tereyağlı bademli
kek / şekerli kekler
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Meyveli turtalar (iyi
pişmiş hamur / pan‐
dispanya karışımı)
2)
SICAK HAVA 3 150 0:35 - 0:50
Meyveli turtalar (iyi
pişmiş hamur / pan‐
dispanya karışımı)
2)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:35 - 0:50
İyi pişmiş hamur ile
meyveli turta
SICAK HAVA 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Mayalı kek, hafif üst
malzemeli (örn. ta‐
necik, krema, pu‐
ding)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1)2)
SICAK HAVA 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
SICAK HAVA 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Mayasız ekmek SICAK HAVA 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tartlar (CH) SICAK HAVA 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Fırını önceden ısıtın.
2) Derin kızartma tavasını kullanın.
4
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Tek fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler
Pişirme tipi Fırın fonksiyonu Raf sevi‐
yesi
Sıcaklık (°C) Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu bis‐
küviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viyana bisküvisi SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Viyana bisküvisi
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 160 0:20 - 0:30
Pandispanya karışı‐
mı ile yapılan biskü
viler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan hamurlar,
kurabiyeler
SICAK HAVA 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaronlar (ba‐
demli kurabiyeler)
SICAK HAVA 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
SICAK HAVA 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Milföy pasta
1)
SICAK HAVA 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Rulo pastalar
1)
SICAK HAVA 3 160 0:20 - 0:35
Rulo pastalar
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 180 0:20 - 0:35
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
SICAK HAVA 3 140 0:20 - 0:30
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
ÜST/ALT ISIT‐
MA
3 170 0:20 - 0:30
1) Fırını önceden ısıtın.
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Kekler / hamur işleri / ekmekler, pişirme
tepsisinde
Pişirme tipi
SICAK HAVA
2 raf
SICAK HAVA
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Profiterol / Ekler
pasta
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuru streusel keki 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Fırını önceden ısıtın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
5
Birden fazla fırın seviyesinde pişirme - Bisküviler / küçük kekler / hamur işleri /
rulo pastalar
Pişirme tipi
SICAK HAVA
2 raf
SICAK HAVA
3 raf
Sıcaklık (°C)
Süre (sa:dk.)
Gevrek hamurlu
bisküviler
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viyana bisküvisi 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Pandispanya karı‐
şımı ile yapılan bis
küviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Yumurta akı ile ha‐
zırlanan bisküviler,
merengler
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaronlar (ba‐
demli kurabiyeler)
1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Mayalı hamurla ha‐
zırlanan bisküviler
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Milföy pasta
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Rulo pastalar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Küçük kekler (bir
tepside 20 adet)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Fırını önceden ısıtın.
Pişirme ile ilgili ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kekin altı yeterince
pişmiyor.
Yanlış fırın seviyesi Keki bir alt fırın seviyesine koyun.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sektir.
Daha düşük bir ayar kullanın.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Pişirme süresi çok kısa‐
dır.
Pişirme süresini uzatın.
Pişirme süresini azaltmak için daha
yüksek sıcaklıklar kullanmayın.
Kek çöküyor (ıslak
kalıyor, su şeritleri
oluşuyor).
Hamurda fazla sıvı var‐
dır.
Daha az sıvı kullanın. Mikser gibi
aletler kullanırken karıştırma sürele‐
rine bakın.
Kek çok kuru.
Fırın sıcaklığı çok dü‐
şüktür.
Daha yüksek bir sıcaklık ayarlayın.
Kek çok kuru. Pişirme süresi çok uzun‐
dur.
Pişirme süresini kısaltın.
Kek eşit oranda piş‐
miyor.
Fırın sıcaklığı çok yük‐
sek ve pişirme süresi
çok kısadır.
Daha düşük sıcaklık ve daha uzun
pişirme süresi ayarlayın.
6
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirme sonucu Muhtemel neden Çözüm
Kek eşit oranda piş‐
miyor.
Karışım dengesiz dağıl‐
mıştır.
Karışımı tepsiye eşit şekilde dağıtın.
Kek, ayarlanan sü‐
rede pişmiyor.
Sıcaklık çok düşüktür. Biraz daha yüksek bir fırın sıcaklığı
ayarı kullanın.
PİZZA KONUMU tablosu
Hangi fırın fonksiyonunu kullanacağınızı anlamak için lütfen nlük kullanım
bölümündeki fırın fonksiyonları listesine başvurun.
Pişirme tipi Raf seviyesi Sıcaklık °C Süre (dakika ola‐
rak)
Pizza (ince hamur‐
lu)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
1 180 - 200 20 - 30
Çok ince pizza 1 180 - 200 45 - 60
Ispanaklı börek 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake (Pey‐
nirli Kek), yuvarlak
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake (Pey‐
nirli Kek), tepside
1 140 - 160 50 - 60
Elmalı kek, kapalı 1 150 - 170 50 - 70
Sebzeli börek 1 160 - 180 50 - 60
Mayasız ekmek
1)
1 250 - 270 10 - 20
Puf böreği
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(Alevli Tart) (Alsace
bölgesinden Pizza
benzeri bir yemek)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Rusya
usulü Calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Fırını önceden ısıtın.
Kızartma
Genel bilgiler:
Kızartma yapmak için ısıya dayanıklı fırın kapları kullanın reticinin talimat‐
larına başvurun).
Büyük et parçaları doğrudan derin kızartma tavasında ya da derin kızartma
tavasının üzerindeki fırın rafında kızartılabilir. (Varsa)
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
7
Yağsız etleri kapaklı bir kızartma kabında kızartın. Bu sayede et daha sulu
olur.
Üzerlerinin çıtır çıtır olması gereken tüm et türlerinde, kızartma kabını ka‐
pağını örtmeden kullanabilirsiniz.
Balık ve etleri ancak 1 kiloyu geçiyorsa fırında pişirmenizi öneririz.
Çıkan et suyu veya yağ nedeniyle yanmanızı önlemek için, derin kızartma
tavasının içine biraz sıvı eklemenizi öneririz.
Gerektiğinde, pişirme süresinin 1/2 - 2/3'ü dolduktan sonra kızartmayı çevi‐
rin.
Büyük et ve kümes hayvanı parçalarını kızartma sırasında birkaç kez yağla‐
yın. Bu şekilde daha iyi pişirme sonuçları alırsınız.
Atıl sıcaklıktan faydalanmak için, fırını yemeğin pişmesine yaklaşık 10 da‐
kika kala kapayın.
Dana eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Şaraplı rosto 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rozbif veya fileto her bir
cm'lik di‐
lim için
- az pişmiş
1)
her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- orta pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- iyi pişmiş her bir
cm'lik dilim
için
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Fırını önceden ısıtın.
Domuz eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Ön kol, boyun, jambon 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Pirzola, kaburga 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Rulo köfte 750 g - 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Domuz eti (önceden pi‐
şirilmiş)
750 g - 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 150 - 170 1:30 - 2:00
8
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Dana
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Dana Rosto 1 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Dana incik 1,5 -2 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Kuzu
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Koyun budu, koyun
rosto
1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Kuzu sırtı 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Av eti
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Tavşan sırtı, tavşan
budu
1)
1 kiloya ka‐
dar
ÜST/ALT
ISITMA
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Geyik sırtı 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Geyik budu 1,5 - 2 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Fırını önceden ısıtın.
Kümes hayvanı
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Kümes hayvanı porsi‐
yonları
Her biri 200
- 250 g
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Yarım tavuk Her biri 400
- 500 g
DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Tavuk, İngiliz usulü 1 - 1,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Ördek 1,5 - 2 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Kaz 3,5 - 5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
9
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Hindi 2,5 - 3,5 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Hindi 4 - 6 kg DUAL TUR‐
BO IZGARA
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Balık (buğulama)
Et tipi Miktar Fırın fonksi‐
yonu
Raf
sevi‐
yesi
Sıcaklık
°C
Süre
(sa:dk.)
Bütün balık 1 - 1,5 kg ÜST/ALT
ISITMA
1 210 - 220 0:45 - 1:15
YEMEKÖLÇER tablosu
Dana eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Antrikot veya biftek, az pişmiş 45 - 50
Antrikot veya biftek, orta pişmiş 60 - 65
Antrikot veya biftek, çok pişmiş 75 - 80
Domuz eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Domuz ön kol, jambon parçası, boyun 80 - 82
Domuz pirzola, sırt eti 75 - 80
Rulo köfte 75 - 80
Dana
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Dana rosto 75 - 80
Dana incik 85 - 90
Koyun eti / kuzu
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Koyun budu 80 - 85
Koyun sırtı 80 - 85
Kuzu rosto, kuzu budu 75 - 80
Av eti
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Tavşan sırtı 70 - 75
10
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Pişirilecek yiyecek °C cinsinden etin iç sıcaklığı
Tavşan budu 70 - 75
Tüm tavşan 70 - 75
Geyik sırtı 70 - 75
Geyik budu 70 - 75
DÜŞÜK ISI
DÜŞÜK ISI yumuşak,yağsız et parçalarını ve balığı daha sulu yapmak için
doğru ayardır.
DÜŞÜK ISI çömlekte et kavurma veya yağlı domuz eti için kullanılmamalıdır.
Fırın önceden ayarlanan sıcaklığa ulaştığında bir sinyal sesi duyulur. Ardın
dan, fırın otomatik olarak, daha düşük bir pişirme sıcaklığına geçer.
Her zaman kapak olmadan DÜŞÜK ISI konumunu seçin.
1. Yemeği tavada çok sıcak ateşte kızartın.
2. Eti kızartma kabına ya da doğrudan fırın rafına koyun. Yağı toplamak için
tepsiyi rafın altına koyun.
3. Rafı fırına koyun. Ardından DÜŞÜK ISI konumunu seçin. Gerekirse, DÜ‐
ŞÜK ISI EKSTRA konumunu seçin ve pişirmeye devam edin. Bkz. tablo.
DÜŞÜK ISI konumu tablosu
Yemek
1)
Gram cinsin‐
den ağırlıklar
Ayarlar Raf Dakika cin‐
sinden süre
Rozbif 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
1 90-110
Biftek 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
3 90-110
Dana rosto 1000-1500 DÜŞÜK ISI
EKSTRA
1 100-120
Biftek 200 - 300 DÜŞÜK ISI
NORMAL
3 20-30
1) Pişirmeden önce bir kızartma tavasında kızartın.
Izgara
Her zaman ızgara fonksiyonlarını maksimum sıcaklık ayarıyla kullanın.
Daima fırın kapağı kapalı olarak ızgara yapın.
Her zaman ızgara fonksiyonunu kullanarak boş fırını 5 dakika ısıtın.
Rafı, ızgara tablosunda önerilen raf seviyesine yerleştirin.
Her zaman, yağı toplamak için kullanılacak kabı birinci raf seviyesine yer‐
leştirin.
Sadece düz et veya balık parçalarını ızgara yapın.
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
11
IZGARA tablosu
Izgara yapılacak
malzeme
Raf seviyesi Süre
1. taraf 2. taraf
Burgerler 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Domuz fileto 4 10 - 12 dk. 6 - 10 dk.
Sosis 4 8 - 10 dk. 6 - 8 dk.
Fileto biftekler, da‐
na biftekler
4 6 - 7 dk. 5 - 6 dk.
Dana fileto, dana
rosto (yaklaşık 1 ki‐
lo)
3 10 - 12 dk. 10 - 12 dk.
Kızartma
1)
3 4 - 6 dk. 3 - 5 dk.
Üst malzemeli kı‐
zartma
3 6 - 8 dk. -------
1) Ön ısıtma uygulamayın.
BUZ ÇÖZDÜRME
Yiyeceği ambalajından çıkarın ve bir kaba alarak fırın rafına yerleştirin.
Bir tabak veya kap ile üzerine örtmeyin. Aksi takdirde buz çözdürme süresi
çok uzayacaktır.
Fırın rafını alttan birinci seviyeye yerleştirin.
BUZ ÇÖZDÜRME tablosu
Yemek Buz çözme süresi
(dakika)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika)
Açıklamalar
Tavuk 1000 g 100-140 20-30 Tavuğu altı ters
çevrilmiş şekilde
büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin
yarısı dolduğunda
çevirin.
Et, 1000 g 100-140 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin.
Et, 500 g 90-120 20-30 Sürenin yarısı dol‐
duğunda çevirin.
Alabalık, 150 g 25-35 10-15 -------
Çilek, 300 g 30-40 10-20 -------
Tereyağı, 250 g 30-40 10-15 -------
Krema, 2 x 200 g 80-100 10-15 Krema hafif don‐
muş bölümleri olsa
da kolayca çırpılır.
12
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Yemek Buz çözme süresi
(dakika)
Ek buz çözme sü‐
resi (dakika)
Açıklamalar
Kremalı pasta,
1400 g
60 60 -------
Et programları
Bir kızartma tavası veya kızartma tenceresi kullanın.
Ağırlıklarla birlikte et programları
Yemek Fırın kabı Sıvı ekleme
TAVUK ETİ açık -
KEÇI ETİ açık 2-4 cm
ROZBİF üstü kapalı 1-2 cm
DANA ETİ üstü kapalı 1-2 cm
GEYİK ETİ üstü kapalı 1-2 cm
Yemekölçerli et programları
Yemek Fırın kabı Ek sıvı
R.BİF 1 açık -
R.BİF 2 açık -
KEÇI ETİ açık -
DANA ETİ açık -
KUZU ETİ açık -
GEYİK ETİ açık -
HİNDİ ETİ açık -
Ekranda her et programı için fırın seviyeleri ve ağırlıklar gösterilmektedir.
TARİFLER
Ekranda her otomatik tarif için fırın seviyeleri ve önceden ayarlı pişirme süreleri
gösterilmektedir.
HAMURİŞİ TARİFLER
LİMONLU KEK
Fırın kabı:
Düz kare tepsi, 30 cm uzunluğunda. Yağlamak için margarin. Tepsiyi kaplamak
için galeta unu.
Karışım için:
250 gram tereyağı
200 gram şeker
1 paket vanilya şekeri (yaklaşık 8 gram)
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
13
1 tutam tuz
•4 yumurta
150 gram un
150 gram mısır unu
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 limon kabuğunun rendesi
Glazür sosu:
1/8 litre limon suyu
100 gram pudra şekeri
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon kabuğunu, vanilya şekerini ve tuzu bir karıştırma ka‐
bına koyun ve karıştırın. Ardından birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar
çırpın. Un ve mısır unuyla karıştırdığınız kabartma tozunu bu karışıma ekleyin
ve karıştırın. Hamuru, önceden yağlanmış ve galeta unu serpilmiş olan kek
tepsisine dökün, üstünü düzleştirin ve fırına koyun. Kek piştikten sonra, limon
suyu ve pudra şekerini karıştırın. Pişmiş keki bir alüminyum folyonun üzerine
çevirin. Sosun dışarı akmaması için alüminyum folyoyu kekin kenarlarından
yukarı kaldırın. Keki tahta bir çubukla birkaç yerden delin ve sosu bir fırçayla
sürün. Sosu çekmesi için keki biraz beklemeye bırakın.
İSVEÇ KEKİ
Fırın kabı:
28 cm, siyah kaplama, altı fırın kağıdıyla kaplı, yuvarlak kek tepsisi.
Karışım için:
•5 yumurta
340 gram şeker
100 gram eritilmiş tereyağı
360 gram un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 gram)
1 paket vanilya şekeri (yaklaşık 8 gram)
1 tutam tuz
200 ml soğuk su
Yöntem:
Şekeri, yumurtaları, vanilya şekerini ve tuzu bir karıştırma kabına koyun ve 5
dakika boyunca köpürterek çırpın. Ardından erimiş tereyağını ekleyin. Unu ka‐
bartma tozuyla birlikte bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Son olarak soğuk su
ekleyin ve tüm malzemeleri iyice karıştırın. Hamuru tepsiye dökün, üstünü
düzleştirin ve fırına koyun.
SÜNGER KEK
Fırın kabı:
Yuvarlak kek kalıbı. Yağlamak için margarin. Kalıbı kaplamak için galeta unu.
Karışım için:
200 gram tereyağı
100 gram şeker
100 gram pudra şekeri
1 paket vanilya şekeri (yaklaşık 8 gram)
14
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
1 tutam tuz
•4 yumurta
400 gram un
1 paket kabartma tozu (yaklaşık 15 gram)
1/8 litre süt
50 gram kakao
Yarım limonun suyu
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, limon suyunu, vanilya şekerini ve tuzu bir karıştırma kabına
koyun ve köpürterek çırpın. Ardından birer birer yumurtaları ine kırın ve tekrar
çırpın. Unu kabartma tozuyla birlikte bu karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışı‐
mın yarısını yağlanmış ve galeta unu serpilmiş pişirme kabına koyun. Hamurun
kalan yarısını kakaoyla karıştırın ve açık renkli hamurun üstüne dökün. Bir ça‐
talla koyu renkli hamuru daire şeklinde açık renkli hamurun altına doğru ka‐
rıştırın ve ardından hamurun üstünü düzleştirin. Ardından fırına yerleştirin.
CHEESE CAKE
Fırın kabı:
26 cm çapında yağlanmış kelepçeli kek kalıbı.
Tabanı için:
150 gram un
70 gram şeker
1 paket vanilya şekeri (yaklaşık 8 gram)
•1 yumurta
70 gram yumuşak tereyağı
Peynirli krema için:
3 yumurta akı
50 gram kuru üzüm
2 yemek kaşığı rom
750 gram az yağlı lor peyniri
3 yumurta sarısı
200 gram şeker
Bir limonun suyu
200 gram taze krema
1 paket vanilyalı puding tozu (yaklaşık 40 gram)
Yöntem:
Unu kaba yayın. Kalan malzemeleri ekleyip el mikseriyle karıştırın. Karışımı 2
saat buzdolabında bekletin. Karışımın yaklaşık üçte ikisini, yağlanmış kek ka‐
lıbına dökün ve çatalla birçok yerinden delin. Karışımın kalanıyla yaklaşık 3 cm
yüksekliğinde bir kenar oluşturun. Yumurta aklarını el mikseriyle katılaşana
kadar çırpın. Kuru üzümleri yıkayın, iyice suyu atmalarını bekleyin, romla ka‐
rıştın ve çekmesini bekleyin. Lor peyniri, yumurta sarısı, şeker, limon suyu,
taze krema ve puding tozunu bir karıştırma kabına koyun ve hepsini iyice ka‐
rıştırın. Son olarak çırpılmış yumurta akı ile kuru üzümleri peynir karışımına
katın. Karışımı kek kalıbına dökün ve fırına koyun.
İNGİLİZ KEKİ
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
15
Fırın kabı:
Kelepçeli kek kalıbı, 24 cm çapında. Yağlamak için margarin. Kalıbı kaplamak
için galeta unu.
Karışım için:
200 gram tereyağı
200 gram şeker
1 paket vanilya şekeri (yaklaşık 8 gram)
1 tutam tuz
•3 yumurta
300 gram un
1/2 paket kabartma tozu (yaklaşık 8 gram)
125 gram frenk üzümü
125 gram kuru üzüm
60 gram doğranmış badem
60 gram şekerli limon kabuğu veya şekerli portakal kabuğu
60 gram doğranmış şekerli kiraz
70 gram kabuğu soyulmuş badem
Yöntem:
Tereyağını, şekeri, vanilya şekerini ve tuzu bir karıştırma kabına koyun ve kö‐
pürterek çırpın. Ardından birer birer yumurtaları içine kırın ve tekrar çırpın. Ka‐
bartma tozuyla karıştırılan unu karışıma ekleyin ve karıştırın. Meyveyi de ka‐
rışıma ekleyin. Karışımı hazırladığınız kalıba dökün ve karışımın kenarlarını
ortasından biraz daha yüksek tutun. Kekin kenarlarını ve ortasını soyulmuş
bademlerle süsleyin. Keki fırına koyun.
STREUSEL KEK
Fırın kabı:
Kelepçeli kek kalıbı, 24 cm çapında. Yağlamak için margarin. Kalıbı kaplamak
için galeta unu.
Hamur için:
375 gram un
20 gram maya
150 ml ılık süt
60 gram şeker
1 tutam tuz
2 yumurta sarısı
75 gram yumuşak tereyağı
Kırıntı karışımı için:
200 gram şeker
200 gram tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
350 gram un
50 gram doğranmış fındık
30 gram eritilmiş tereyağı
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın;
süt ve kenardan aldığınız bir miktar unu karıştırıp üzerine biraz un serpin;
16
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
serptiğiniz unlu yer üzerinde çatlaklar oluşana kadar hamurucak bir yerde
dinlenmeye bırakın. Şekeri, yumurta sarısını, tereyağını ve tuzu unun kenarına
koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Ha‐
muru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde bırakın. Ardından, hamuru yu‐
varlayın ve yağlanmış pişirme tepsisine yerleştirerek tekrar kabarmasını bek‐
leyin. Şekeri, yağı ve tarçını karıştırma kabına alın ve karıştırın. Un ve fındıkları
ekleyin ve kırıntı karışımı elde edene kadar yoğurun. Tereyağını kabaran ha‐
mura serpin ve kırıntı karışımını eşit miktarda dağıtın.
MAYALI ÇÖREK
Hamur için:
500 gram un
20 gram maya
200 ml ılık süt
40 gram şeker
1 tutam tuz
5 yumurta sarısı
200 gram yumuşak tereyağı
Dolgu malzemesi için:
180 gram ceviz içi, ufalanmış
20 gram galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
60 gram bal
30 gram eritilmiş tereyağı
20 ml rom
1 yumurta sarısı
bir miktar süt
50 gram ince badem
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın;
süt, bir miktar şeker ve kenardan aldığınız biraz unu karıştırıp üzerine biraz un
serpin; serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlen‐
meye bırakın. Kalan şekeri unun kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak
yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir
yerde bırakın. Dolguyu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın. Hamuru üç eşit
parçaya bölün ve uzun dikdörtgen şeklinde açarak yayın. Dolgunun üçte birini
her bir dikdörtgene serpin ve ardından hamur parçalarını birleştirin. Üç parça
hamurdan çörek yapın. Çöreğin yüzeyini yumurta sarısı ve süt karışımıyla
kaplayın ve üzerine ince badem serpin.
BEYAZ EKMEK
Düz kare tepsi, 30 cm uzunluğunda. Yağlamak için margarin. Tepsiyi kaplamak
için galeta unu.
Hamur için:
•1 kg un
1 küp taze maya veya 2 paket kuru maya
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
17
650 ml süt
15 gram tuz
Yöntem:
Unu ve tuzu büyük bir kabın içine koyun. Mayayı ılık suda çözün ve una ekleyin.
Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Unun kali‐
tesine göre istenen hamur kıvamını elde etmek için bir miktar daha süt eklemek
gerekebilir. Hamuru iki katına kabarıncaya kadar bekletin. Hamuru ikiye bölün,
iki uzun somun haline getirin ve önceden yağlanan veya fırın kağıdıyla kapla‐
nan pişirme tepsisine koyun. Somunları hacimlerinin yarısı kadar kabarması
için tekrar bekletin. Pişirmeden önce üzerine biraz un serpin ve keskin bir bı‐
çakla en az 1 cm derinliğinde, çaprazlamasına 3-4 kesik atın.
ROSTO TARİFLERİ
PİZZA
Fırın kabı:
Bir pişirme tepsisi veya 2 yuvarlak tepsi.
Hamur için:
14 gram maya
200 ml su
300 gram un
•3 gram tuz
1 yemek kaşığı yağ
Üst malzeme:
1 küçük kutu doğranmış domates
200 gram rende kaşar
100 gram salam
100 gram dana jambon
150 gram mantar (konserve)
150 gram beyaz peynir
•Kekik
Yöntem:
Mayayı bir kaba boşaltın ve ılık suda çözün. Tuzla karıştırılan unu ve yağı
ekleyin. Tüm malzemeleri, kaptan ayrılabilen bir hamur halini alıncaya kadar
yoğurun. Hamuru örtün ve iki katına kabarıncaya kadar sıcak bir yerde bekle‐
tin. Hamuru açın ve iyi yağlanmış bir fırın tepsisine serin. Ardından, bir çatalla
hamurda delikler açın. Üst malzemeleri belirtilen sırayla tabana yayın.
PATATES GRATEN
Karışım için:
1 kilo patates
1 çay kaşığı tuz, karabiber ve müskat
•2 diş sarımsak
200 gram rende kaşar
•3 yumurta
100 ml süt
250 ml krema
4 yemek kaşığı tereyağı
18
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
Yöntem:
Patatesleri soyun, ince ince dilimleyin, kurulayın ve baharat ekleyin. Sıcağa
dayanık bir fırın kanın içini bir diş sarımsak ile ovun ve ardından tereyağ ile
yağlayın. Baharat eklenmiş patates dilimlerinin yarısını pişirme kabına yerleş‐
tirin ve üzerlerine bir tutam rendelenmiş kaşar serpin. Kalan patates dilimlerini
de üzerine dağıtın ve kaşarın geri kalanını üzerine serpin. İkinci sarımsak dişini
ezin ve yumurta, süt ve kremayla çırpın. Karışımı patateslerin üzerine dökün
ve kalan tereyağını, küçük parçalar halinde gratenin üzerine dağıtın.
SOĞANLI KEK
Hamur için:
300 gram un
20 gram maya
125 ml ılık süt
•1 yumurta
50 gram tereyağı
Üst malzeme:
750 gram soğan
250 gram pastırma
•3 yumurta
250 gram taze krema
125 ml süt
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı çekilmiş karabiber
Yöntem:
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın;
süt ve kenardan aldığınız bir miktar unu karıştırıp üzerine biraz un serpin;
serptiğiniz unlu yer üzerinde çatlaklar oluşana kadar hamurucak bir yerde
dinlenmeye bırakın. Yumurtayı unun kenarından ekleyin. Tüm malzemeleri
yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Hamuru iki katına kabarana
dek sıcak bir yerde bırakın. Bu sırada soğanları soyup dörde bölün ve ince
dilimler halinde kesin. Pastırmayı dilimleyin ve soğanlar şeffaflaşıp yumuşa‐
yıncaya kadar birlikte kavurun ve soğumaya bırakın. Hamuru açarak yağlanan
pişirme tepsisine alın; altını bir çatalla delin ve kenarları yukarı bastırın. Bir kez
daha kabarması için dinlenmeye bırakın. Yumurtaları, taze kremayı, sütü, tuzu
ve karabiberi karıştırın. Soğuyan soğanları ve pastırmayı karışıma ekleyin.
Tüm malzemeleri karıştırın ve hamurun üzerine dökün. Üstünü düzleştirin.
Soğanlı tartı fırına verin.
KİŞ
Hamur için:
300 gram un
•2 yumurta
150 gram tereyağı
yarım çay kaşığı tuz
Biraz karabiber
1 tutam müskat
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
19
Üst malzeme:
150 gram rende kaşar
200 gram pişmiş jambon veya yağsız pastırma
•2 yumurta
250 gram ekşi krema
Tuz, karabiber, müskat
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları karıştırma kabına alın ve yumuşak bir
kıvam elde edene kadar çırpın. Hamuru birkaç saat soğuk bir yerde bekletin.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış fırın kabına (28 cm) koyun. Altını bir ça‐
talla delin. Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın. Dolgu malzemesi için yumur‐
taları, ekşi kremayı ve baharatı birlikte çırpın. Ardından, peynir ekleyin. Karı‐
şımı pastırmanın üzerine dökün.
LAZANYA
Et sosu için:
100 gram domuz eti
1 soğan ve 1 havuç
100 gram kereviz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
400 gram kıyma
100 ml et suyu
1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık 400 gram)
Kekik, tuz ve karabiber
3 yemek kaşığı tereyağı
250 gram yeşil lazanya yaprağı
50 gram rendelenmiş Parmesan peyniri
150 gram rende kaşar
Beşamel sos:
75 gram tereyağı
50 gram un
500 ml süt
Tuz, karabiber ve müskat
Yöntem:
Domuz etinin kenarlarını ve sert yerlerini keskin bir bıçakla temizleyin ve küçük
küpler halinde doğrayın. Soğanı ve havucu soyun, kerevizi temizleyin, hepsini
küp küp doğrayın. Yağı bir tencerede ısıtın, domuz etini ve sebzeleri karıştı‐
rarak sote edin. Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek bir hal alın‐
caya kadar sotelemeye devam edin ve ardından et suyunu koyun. Et karışı‐
mına domates salçasını, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve kapağını ka‐
patarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada beşamel sosu hazırlayın.
Bunun için tereyağını bir tavada eritin, un ekleyip altın sarısı olana kadar ka‐
rıştırın. Karıştırmayı hiç kesmeden süt ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve müskat
ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık halde pişirin. Büyük, dikdörtgen ve derin
bir fırın kabını 1 yemek kaşığı tereyağla yağlayın. Sırasıyla bir lazanya yaprağı
serin, et karışımı, beşamel sos ve rende kaşar ekleyin ve bunu diğer yaprak‐
20
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux B9971-5-M Recipe book

Tip
Recipe book