Üst malzeme:
• 150 gram rende kaşar
• 200 gram pişmiş jambon veya yağsız pastırma
•2 yumurta
• 250 gram ekşi krema
• Tuz, karabiber, müskat
Yöntem:
Unu, yağı, yumurtaları ve baharatları karıştırma kabına alın ve yumuşak bir
kıvam elde edene kadar çırpın. Hamuru birkaç saat soğuk bir yerde bekletin.
Ardından hamuru açın ve yağlanmış fırın kabına (28 cm) koyun. Altını bir ça‐
talla delin. Pastırmayı hamurun üzerine dağıtın. Dolgu malzemesi için yumur‐
taları, ekşi kremayı ve baharatı birlikte çırpın. Ardından, peynir ekleyin. Karı‐
şımı pastırmanın üzerine dökün.
LAZANYA
Et sosu için:
• 100 gram domuz eti
• 1 soğan ve 1 havuç
• 100 gram kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 gram kıyma
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık 400 gram)
• Kekik, tuz ve karabiber
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 gram yeşil lazanya yaprağı
• 50 gram rendelenmiş Parmesan peyniri
• 150 gram rende kaşar
Beşamel sos:
• 75 gram tereyağı
• 50 gram un
• 500 ml süt
• Tuz, karabiber ve müskat
Yöntem:
Domuz etinin kenarlarını ve sert yerlerini keskin bir bıçakla temizleyin ve küçük
küpler halinde doğrayın. Soğanı ve havucu soyun, kerevizi temizleyin, hepsini
küp küp doğrayın. Yağı bir tencerede ısıtın, domuz etini ve sebzeleri karıştı‐
rarak sote edin. Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek bir hal alın‐
caya kadar sotelemeye devam edin ve ardından et suyunu koyun. Et karışı‐
mına domates salçasını, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve kapağını ka‐
patarak kısık ateşte 30 dakika kadar pişirin. Bu sırada beşamel sosu hazırlayın.
Bunun için tereyağını bir tavada eritin, un ekleyip altın sarısı olana kadar ka‐
rıştırın. Karıştırmayı hiç kesmeden süt ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve müskat
ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık halde pişirin. Büyük, dikdörtgen ve derin
bir fırın kabını 1 yemek kaşığı tereyağla yağlayın. Sırasıyla bir lazanya yaprağı
serin, et karışımı, beşamel sos ve rende kaşar ekleyin ve bunu diğer yaprak‐
20
Kullanımlar, tablolar ve ipuçları