Lazanya
Etli sos malzemeleri:
• 100 g yağlı pastırma
• 1 adet soğan
• 1 adet havuç
• 100 g kereviz
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 400 g kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
• 100 ml et suyu
• 1 küçük kutu doğranmış domates (yaklaşık
400 g)
• Mercanköşk, kekik, tuz ve karabiber
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 g tereyağı
• 50 g un
•600 ml süt
• Tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 250 g yeşil lazanya yaprağı
• 50 g rendelenmiş Parmesan peyniri
• 50 g rendelenmiş yumuşak peynir
Yöntem:
Pastırmanın kenarlarını ve sert yerlerini keskin
bir bıçakla temizleyip küçük küpler halinde
doğrayın. Soğan ve havucu soyun, kerevizi te‐
mizleyin, hepsini küp küp doğrayın.
Yağı bir tencerede ısıtın, pastırmayı ve sebzeleri
karıştırarak sote edin.
Yavaş yavaş kıymayı ekleyin, karıştırarak gevrek
bir hal alıncaya kadar sotelemeye devam edin ve
ardından et suyunu koyun. Et karışımına doma‐
tesleri, baharatları, tuz ve karabiberi ekleyin ve
kapağını kapatarak kısık ateşte 30 dakika kadar
pişirin.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını
bir tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana ka‐
dar pişirin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştırarak
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
müskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin.
Büyük, dikdörtgen ve ısıya dayanıklı bir kabı 1
yemek kaşığı tereyağıyla yağlayın. Sırasıyla bir
kat lazanya yaprağı serin, et karışımı, Beşamel
sos ve peyniri ekleyin ve bunu diğer yapraklarla
yeniden tekrar edin. Üzeri peynirle kaplı Beşamel
sos en üstte olmalıdır. Kalan tereyağını küçük
parçalar halinde üzerine dağıtın.
– Cihazın içindeki süre: 55 dakika
– Raf konumu: 2
Lazanya/Mantı,dondurulmuş
Sıcaklık ve süreye ilişkin talimatlar ambalajın
üzerindedir. Üretici talimatlarına uyun.
Musakka (10 kişilik)
Malzemeler:
• 1 adet doğranmış soğan
• Zeytinyağı
• 1,5 kg kıyma
• 1 kutu doğranmış domates (400 g)
• 50 g rendelenmiş peynir
• 4 tatlı kaşığı galeta unu
• Tuz ve karabiber
•Tarçın
• 1 kg patates
• 1,5 kg patlıcan
• Kızartmalık tereyağı
Beşamel sos malzemeleri:
• 75 g tereyağı
• 50 g un
• 600 ml süt
• Tuz, karabiber ve müskat
Diğer malzemeler:
• 150 g rendelenmiş peynir
• 4 yemek kaşığı galeta unu
• 50 g tereyağı
Yöntem:
Doğranmış soğanı biraz zeytinyağı ile kavurun
ve kıymayı ekleyip karıştırarak pişirin.
Doğranmış domatesleri, rendelenmiş peyniri ve
galeta ununu ekleyip iyice karıştırın ve kaynatın.
Tuz, biber ve tarçın ekleyip sıcak tepsiden alın.
Patatesleri soyup 1 cm kalınlığında dilimleyin;
patlıcanları yıkayıp 1 cm kalınlığında dilimleyin.
Kağıt havluyla dilimleri kurutun. Sonra bol tere‐
yağıyla bir tavada kızartın.
Bu sırada Beşamel sosu hazırlayın: Tereyağını
bir tavada eritin, un ekleyip altın rengi olana ka‐
dar pişirin, sürekli karıştırın. Sürekli karıştırarak
yavaş yavaş sütü ekleyin. Sosa tuz, karabiber ve
müskat ekleyin ve 10 dakika kadar kapağı açık
halde pişirin.
Patates dilimlerini yağlanmış pişirme kabının ta‐
banına dizip üzerine çok az kaşar rendesi serpin.
Bunun üzerine bir kat patlıcan serin. Bunun üstü‐
ne bir miktar kıyma karışımı koyun. Bunun üstü‐
ne bir miktar beşamel sosu koyun.
Ardından bir kat daha patates, üzerine patlıcan
ve üzerine kıyma karışımı koyun. Son kat beşa‐
mel sosu olmalıdır. En üste peynirin ve galeta
TÜRKÇE 19