IKEA KULINARISK Recipe book

Tip
Recipe book
KULINARISK
Yemek Tarifleri Kitabı
TR
İçindekiler
Pişirme tabloları 3
Otomatik programlar 17
Tarifler - Kuzu/Dana 18
Tarifler - Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti 21
Tarifler - Kümes Hayvanı 23
Tarifler - Balık 25
Tarifler - Kek 28
Tarifler - Pizza/Turta/Ekmek 34
Tarifler - Güveçler/Gratenler 38
Hazır Yemek 42
Tüketicinin Seçimlik Hakları 42
Önceden haber verilmeksizin değişiklik yapma hakkı saklıdır.
Pişirme tabloları
Pişirme süreleri
Pişirme süreleri, yiyeceğin türüne, kıvamına
ve hacmine göre değişiklik gösterir.
Başlangıçta, pişirme esnasındaki
performansı gözlemleyin. Cihazda pişirme
yaparken kullandığınız pişirme kaplarına,
tariflere ve miktarlara göre en iyi ayarları
(ısı ayarı, pişirme süresi, vs.) tespit edin.
Yiyeceklerin ambalajının üzerindeki
talimatlar önceliklidir. Yiyeceklerin
ambalajlarının üzerinde talimat yoksa,
tablolara bakın.
Tablolarda verilen sıcaklıklar ve
pişirme süreleri sadece bilgi
amaçlıdır. Gerçek süreler,
tariflere ve kullanılan
malzemelerin kalitesine ve
miktarına bağlıdır.
Fırının özel ısıtma fonksiyonlarına ilişkin
tavsiyeler
Sıcak Tutma
Yemeği sıcak tutmak istiyorsanız bu
fonksiyonu kullanın.
Sıcaklık otomatik olarak 80°C'ye ayarlanır.
Tabak Isıtma
Tabakları ve kapları ısıtmak içindir.
Tabakları ve kapları, tel rafa eşit biçimde
dağıtın. Isıtma süresinin yarısı geçince
tabakları ve kapları çevirin (altlarını üste
getirin).
Otomatik sıcaklık 70°C'dir.
Önerilen raf konumu: 3.
Hamur Kabartma
İstediğiniz her türlü mayalı hamur tarifi için
bu otomatik fonksiyonu kullanabilirsiniz. Bu
fonksiyon kabarma için iyi bir ortam sağlar.
Hamuru kabarması için yeterli büyüklükte
bir kaba koyun ve ıslak havlu veya plastik
folyo ile örtün. Birinci raf seviyesine bir tel
raf takın ve kabı buraya koyun. Kapısını
kapatın ve şu fonksiyonunu ayarlayın:
Hamur Kabartma. Gerekli zamanı
ayarlayın.
TÜRKÇE
3
Pişirme ve kızartma tablosu
Kek ve pastalar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Çırpma
usulü tari-
fler
170 2 160 3 (2 ve 4) 45 - 60 Kek kalı-
bında
Kurabiye
hamuru
170 2 160 3 (2 ve 4) 20 - 30 Kek kalı-
bında
Yağlı sütlü
cheese
cake
170 1 165 2 80 - 100 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Elmalı kek
(Elmalı tur-
ta)
1)
170 2 160 2 (sol ve
sağ)
80 - 100 Tel raf
üzerinde
20 cm'lik
iki kek kalı-
bında
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Pişirme
tepsisinde
Reçelli tart 170 2 165 2 (sol ve
sağ)
30 - 40 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Sünger kek 170 2 150 2 40 - 50 26 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Yılbaşı ke-
ki / Bol
meyveli
kek
1)
160 2 150 2 90 - 120 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Erikli kek
1)
175 1 160 2 50 - 60 Ekmek kalı-
bında
Küçük ke-
kler - tek
seviye
1)
170 3 150 - 160 3 20 - 30 Pişirme
tepsisinde
TÜRKÇE 4
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Küçük ke-
kler - iki
seviye
1)
- - 140 - 150 2 ve 4 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Küçük ke-
kler - üç
seviye
1)
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 30 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları -
bir seviye
140 3 140 - 150 3 25 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - iki
seviye
- - 140 - 150 2 ve 4 35 - 40 Pişirme
tepsisinde
Bisküviler /
hamur çu-
bukları - üç
seviye
- - 140 - 150 1, 3 ve 5 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
bir seviye
120 3 120 3 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Bezeler -
iki seviye
1)
- - 120 2 ve 4 80 - 100 Pişirme
tepsisinde
Sandviç
ekmeği
1)
190 3 190 3 12 - 20 Pişirme
tepsisinde
Ekler - bir
seviye
190 3 170 3 25 - 35 Pişirme
tepsisinde
Ekler - iki
seviye
- - 170 2 ve 4 35 - 45 Pişirme
tepsisinde
Kaplama
turtalar
180 2 170 2 45 - 70 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
TÜRKÇE 5
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Bol meyveli
kek
160 1 150 2 110 - 120 24 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
Victoria
sandviçi
1)
170 1 160 2 (sol ve
sağ)
30 - 50 20 cm'lik
bir kek ka-
lıbında
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Ekmek ve pizza
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Beyaz ek-
mek
1)
190 1 190 1 60 - 70 Parça ba-
şına 500 g,
1 - 2 parça
Çavdar
ekmeği
190 1 180 1 30 - 45 Ekmek kalı-
bında
Ekmek
1)
190 2 180 2 (2 ve 4) 25 - 40 Pişirme
tepsisinde
6 - 8 adet
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
veya derin
pişirme ka-
bında
Yağlı çöre-
kler
1)
200 3 190 3 10 - 20 Pişirme
tepsisinde
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Tartlar
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Makarnalı
börek
200 2 180 2 40 - 50 Bir kalıpta
Sebzeli tart 200 2 175 2 45 - 60 Bir kalıpta
Kiş
1)
180 1 180 1 50 - 60 Bir kalıpta
TÜRKÇE 6
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Lazanya
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
İç dolgulu
makarna
1)
180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40 Bir kalıpta
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Et
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sığır eti 200 2 190 2 50 - 70 Tel raf
üzerinde
Keçi Eti 180 2 180 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Dana eti 190 2 175 2 90 - 120 Tel raf
üzerinde
Az pişmiş
rozbif
210 2 200 2 50 - 60 Tel raf
üzerinde
Orta pişmiş
rozbif
210 2 200 2 60 - 70 Tel raf
üzerinde
İyi pişmiş
rozbif
210 2 200 2 70 - 75 Tel raf
üzerinde
Keçi omzu 180 2 170 2 120 - 150 Derili
Keçi incik 180 2 160 2 100 - 120 2 parça
Kuzu Eti 190 2 175 2 110 - 130 But
Tavuk 220 2 200 2 70 - 85 Bütün
Hindi 180 2 160 2 210 - 240 Bütün
Ördek 175 2 220 2 120 - 150 Bütün
Kaz 175 2 160 1 150 - 200 Bütün
Tavşan 190 2 175 2 60 - 80 Parçalar
halinde
Yaban tav-
şanı
190 2 175 2 150 - 200 Parçalar
halinde
TÜRKÇE 7
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Sülün 190 2 175 2 90 - 120 Bütün
Balık
Yemek Üst/Alt Isıtma Sıcak Hava ile Pişirme Süre (dk.) Açıklamalar
Sıcaklık (°C) Raf konumu Sıcaklık (°C) Raf konumu
Alabalık /
Çipura
190 2 175 2 40 - 55 3 - 4 balık
Ton ba-
lığı / So-
mon
190 2 175 2 35 - 60 4 - 6 fileto
Izgara
Pişirme öncesinde boş fırını 3
dakika ısıtın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça (g) 1. taraf 2. taraf
Fileto bifte-
kler
4 800 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Bonfile 4 600 maks. 10 - 12 6 - 8 4
Sosisler 8 - maks. 12 - 15 10 - 12 4
Dana pir-
zolalar
4 600 maks. 12 - 16 12 - 14 4
Tavuk (2
parça hal-
inde)
2 1000 maks. 30 - 35 25 - 30 4
Kebaplar 4 - maks. 10 - 15 10 - 12 4
Tavuk
göğsü
4 400 maks. 12 - 15 12 - 14 4
Hambur-
ger
6 600 maks. 20 - 30 - 4
Balık fileto 4 400 maks. 12 - 14 10 - 12 4
TÜRKÇE 8
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Parça (g) 1. taraf 2. taraf
Tost sand-
viçler
4 - 6 - maks. 5 - 7 - 4
Kızarmış
ekmek
4 - 6 - maks. 2 - 4 2 - 3 4
Turbo Izgara
Sığır eti
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Az pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
190 - 200 5 - 6 1 veya 2
Orta pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
180 - 190 6 - 8 1 veya 2
İyi pişmiş rozbif
veya fileto
1)
her bir cm'lik
kalınlık başına
170 - 180 8 - 10 1 veya 2
1)
Fırını önceden ısıtın.
Keçi Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Ön kol, boyun,
jambon
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Pirzola, kaburga 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90 1 veya 2
Rosto 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60 1 veya 2
İncik (önceden pi-
şirilmiş)
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120 1 veya 2
Dana eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Dana eti rosto 1 160 - 180 90 - 120 1 veya 2
Dana ayağı 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
TÜRKÇE 9
Kuzu Eti
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kuzu budu, kuzu
eti rosto
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120 1 veya 2
Kuzu pirzola 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60 1 veya 2
Kümes Hayvanı
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Kümes hayvanı
porsiyonları
0,2 - 0,25 her
biri
200 - 220 30 - 50 1 veya 2
Tavuk, yarım 0.4 - 0.5 her biri 190 - 210 35 - 50 1 veya 2
Tavuk, İngiliz
usulü
1 - 1.5 190 - 210 50 - 70 1 veya 2
Ördek 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100 1 veya 2
Kaz 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180 1 veya 2
Hindi 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150 1 veya 2
Hindi 4 - 6 140 - 160 150 - 240 1 veya 2
Balık
Yemek Miktar (kg) Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Bütün balık 1 - 1.5 210 - 220 40 - 60 1 veya 2
Sıcak Hava (Nemli)
Pişirme esnasında cihazın
kapısını yalnızca gerektiğinde
açın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Fırında makarna 190 - 200 30 - 40 2
Patates graten 180 - 200 60 - 75 2
Musakka 150 - 170 60 - 75 2
Lazanya 170 - 190 55 - 70 2
İç dolgulu makarna 170 - 190 55 - 70 2
TÜRKÇE 10
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Ekmek kadayıfı 170 - 190 45 - 60 2
Sütlaç 170 - 190 40 - 50 2
Elmalı kek 150 - 160 45 - 60 2
Beyaz ekmek 180 - 190 45 - 55 2
Düşük Isıda Pişirme
Yemekölçerin derecesi 65 °C geçmemek
üzere, yağsız, yumuşak et parçaları ve balık
pişirmek için bu fonksiyonu kullanın. Bu
fonksiyon etli güveç ya da yağlı keçi eti
rosto gibi tarifler için uygun değildir. Etin
doğru merkez ısıya sahip olmasını
sağlamak için yemekölçeri kullanabilirsiniz
(bkz. yemekölçer tablosu).
İlk 10 dakikada fırın sıcaklığını 80 °C ve 150
°C arasına ayarlayabilirsiniz. Varsayılan
sıcaklık 90 °C'dır. Sıcaklık ayarlandıktan
sonra, fırın 80 °C'de pişirmeye devam eder.
Kümes hayvanları için bu fonksiyonunu
kullanmayın.
Bu fonksiyonu kullandığınızda,
her zaman pişirme kabını
kapaksız kullanın.
1. Etin her iki tarafını ocak üzerindeki bir
tavada çok yüksek ayarda 1 - 2 dakika
kızartın.
2. Eti sıcak kızartma tavası ile birlikte tel
raf üzerinde fırına yerleştirin.
3. Yemekölçeri etin içine yerleştirin.
4. Fonksiyonu seçin: Düşük Isıda Pişirme ve
yemekölçerin doğru ucunu ayarlayın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Rozbif 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Sığır fileto 1000 - 1500 g 120 90 - 150 3
Dana eti rosto 1000 - 1500 g 120 120 - 150 1
Biftekler 200 - 300 g 120 20 - 40 3
Buz Çözme
Yemek Miktar (g) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Tavuk 1000 100 - 140 20 - 30 Tavuğu altı ters çevrilmiş
şekilde büyük bir tabağa
yerleştirin. Sürenin yarısı
dolduğunda çevirin.
Et 1000 100 - 140 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
TÜRKÇE 11
Yemek Miktar (g) Buz çözdürme
süresi (dk.)
Ek buz çözdürme
süresi (dk.)
Açıklamalar
Et 500 90 - 120 20 - 30 Sürenin yarısı dolduğun-
da çevirin.
Alabalık 150 25 - 35 10 - 15 -
Çilek 300 30 - 40 10 - 20 -
Tereyağı 250 30 - 40 10 - 15 -
Krema 2 x 200 80 - 100 10 - 15 Krema hafif donmuş bö-
lümleri olsa da kolayca
çırpılır.
Kremalı pasta 1400 60 60 -
Konserve Yapma
Sadece markette bulabileceğiniz aynı
büyüklükte konserve kavanozlarından
kullanın.
Çevirmeli ve somunlu tip kavanoz veya
metal kutular kullanmayın.
Bu fonksiyon için alttan birinci rafı
kullanın.
Pişirme tepsisine altı adet bir litrelik
konserve kavanozundan fazlasını
koymayın.
Kavanozları eşit şekilde doldurun ve bir
kelepçe ile kapatın.
Kavanozlar birbirine değemez.
Fırın içinde yeterli nem olmasını
sağlamak için pişirme tepsisine 1/2 litre
su koyun.
Şişelerdeki sıvı kaynamaya başladığında
(bir litrelik kavanoz için yaklaşık 35 - 60
dakika sonra), fırını durdurun ya da
derecesini 100 °C'ye düşürün (tabloya
bkz).
Yumuşak meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Çilek / Böğürtlen /
Ahududu / Bektaşi
üzümü
160 - 170 35 - 45 -
Sert çekirdekli meyve
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Armut / Ayva / Erik 160 - 170 35 - 45 10 - 15
TÜRKÇE 12
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Kaynama noktasına
kadar pişirme (dk.)
100 °C'de pişirmeye
devam etme süresi
(dk.)
Havuçlar
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Salatalıklar 160 - 170 50 - 60 -
Karışık turşular 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Yer lahanası / Beze-
lye / Kuşkonmaz
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Durdurulduktan sonra fırında bekletmeye devam edin.
Kurutma
Tepsileri yağsız kağıt veya pişirme
kağıdıyla kaplayın.
Daha iyi bir sonuç almak için, kurutma
süresinin yarısı dolduğunda fırını
durdurun, kapağını açın ve kurutma
işlemini tamamlamak için bir gece
soğutun.
Sebzeler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Fasulyeler 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Biberler 60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Ekşi sos için
sebzeler
60 - 70 5 - 6 3 1 / 4
Mantarlar 50 - 60 6 - 8 3 1 / 4
Otlar (mayda-
noz, dere otu
vb.)
40 - 50 2 - 3 3 1 / 4
Meyveler
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (sa.) Raf konumu
1 konum 2 konum
Erikler 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Kayısılar 60 - 70 8 - 10 3 1 / 4
Elma dilimleri 60 - 70 6 - 8 3 1 / 4
Armutlar 60 - 70 6 - 9 3 1 / 4
TÜRKÇE 13
Fanlı Pişirme + Buhar
Kekler ve Hamur İşleri
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konu-
mu
Açıklamalar
Elmalı kek
1)
160 60 - 80 2 20 cm'lik bir kek kalıbında
Tart 175 30 - 40 2 26 cm'lik bir kek kalıbında
Meyveli kek 160 80 - 90 2 26 cm'lik bir kek kalıbında
Sünger kek 160 35 - 45 2 26 cm'lik bir kek kalıbında
Panettone
1)
150 - 160 70 - 100 2 20 cm'lik bir kek kalıbında
Erikli kek
1)
160 40 - 50 2 Ekmek kalıbında
Küçük kekler 150 - 160 25 - 30 3 (2 ve 4) Pişirme tepsisinde
Bisküviler 150 20 - 35 3 (2 ve 4) Pişirme tepsisinde
Tatlı kurabiyeler
1)
180 - 200 12 - 20 2 Pişirme tepsisinde
Tatlı çörek
1)
180 15 - 20 3 (2 ve 4) Pişirme tepsisinde
1)
Fırını önceden 10 dakika ısıtın.
Pastalar
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Dolmalar 170 - 180 30 - 40 1 Bir kalıpta
Lazanya 170 - 180 40 - 50 2 Bir kalıpta
Patates graten 160 - 170 50 - 60 1 (2 ve 4) Bir kalıpta
Et
Yemek Miktar (g) Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Keçi eti rosto 1000 180 90 - 110 2 Tel raf üzerinde
Dana eti 1000 180 90 - 110 2 Tel raf üzerinde
Az pişmiş bon-
file rosto
1000 210 45 - 50 2 Tel raf üzerinde
Orta pişmiş roz-
bif
1000 200 55 - 65 2 Tel raf üzerinde
İyi pişmiş rozbif 1000 190 65 - 75 2 Tel raf üzerinde
TÜRKÇE 14
Yemek Miktar (g) Sıcaklık
(°C)
Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Kuzu Eti 1000 175 110 - 130 2 But
Tavuk 1000 200 55 - 65 2 Bütün
Hindi 4000 170 180 - 240 2 Bütün
Ördek 2000 - 2500 170 - 180 120 - 150 2 Bütün
Kaz 3000 160 - 170 150 - 200 1 Bütün
Tavşan - 170 - 180 60 - 90 2 Parçalar halinde
Balık
Yemek Miktar
(g)
Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Alabalık 1500 180 25 - 35 2 3 - 4 balık
Ton balığı 1200 175 35 - 50 2 4 - 6 fileto
Barlam balığı - 200 20 - 30 2 -
Pizza Konumu
Pişirmeye başlamadan önce,
fırını 10 dakika boş olarak ısıtın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Pizza (ince ha-
murlu)
200 - 220 15 - 25 1 Pişirme tepsisinde
Pizza (yoğun üst
malzemeli)
200 - 220 20 - 30 1 Pişirme tepsisinde
Mini pizza 200 - 220 15 - 20 1 Pişirme tepsisinde
Elmalı kek 150 - 170 50 - 70 1 20 cm'lik bir kek
kalıbında
Turta 170 - 190 35 - 50 1 26 cm'lik bir kek
kalıbında
Soğanlı tart 200 – 220 20 – 30 2 Pişirme tepsisinde
TÜRKÇE 15
Buharla tekrar ısıtma
Pişirmeye başlamadan önce,
fırını 10 dakika boş olarak ısıtın.
Yemek Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu
Güveç / Graten 130 15 - 25 2
Makarna ve sos 130 10 - 15 2
Yardımcı yemekler
(örn. pilav, patates,
makarna)
130 10 - 15 2
Tek porsiyonluk yeme-
kler
130 10 - 15 2
Et 130 10 - 15 2
Sebzeler 130 10 - 15 2
Ekmek
Pişirmeye başlamadan önce,
fırını 10 dakika boş olarak ısıtın.
Yemek Miktar Sıcaklık (°C) Süre (dk.) Raf konumu Açıklamalar
Beyaz ekmek 1000 g 180 - 190 45 - 60 2 Parça başına
500 g, 1 - 2
parça
Ekmek 500 g 190 - 210 20 - 30 2 (2 ve 4) Pişirme tepsi-
sinde 6 - 8
adet
Çavdar
ekmeği
1000 g 180 - 200 50 - 70 2 Parça başına
500 g, 1 - 2
parça
Focaccia
(İtalyan pide-
si)
- 190 - 210 20 - 25 2 Pişirme tepsi-
sinde
TÜRKÇE 16
Yemekölçer tablosu
Yemek Yemek iç sıcaklığı (°C)
Dana eti rosto 75 - 80
Dana ayağı 85 - 90
Az pişmiş rozbif 45 - 50
Orta pişmiş rozbif 60 - 65
İyi pişmiş rozbif 70 - 75
Keçi omzu 80 - 82
Keçi incik 75 - 80
Kuzu eti 70 - 75
Tavuk 98
Yaban tavşanı 70 - 75
Alabalık / Çipura 65 - 70
Ton balığı / Somon 65 - 70
Otomatik programlar
UYARI! Güvenlik bölümlerine
bakın.
Otomatik programlar
Otomatik programlar, her tür et veya diğer
yemek tarifleri için en iyi ayarları verir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Ağırlıkölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma süresini
otomatik olarak hesaplar. Bunu
kullanmak için yiyeceğin ağırlığını
girmeniz gerekir.
Şu fonksiyonu içeren et programları:
Otomatik Yemekölçer (menü: Yardımlı
Pişirme) –– Bu fonksiyon kızartma süresini
otomatik olarak hesaplar. Bunu
kullanmak için iç sıcaklığı girmeniz
gerekir. Program sona erdiğinde sesli bir
sinyal duyulur.
Otomatik Tarifler (menü: Yardımlı
Pişirme) — Bu fonksiyon bir yemek için
önceden belirlenmiş değerleri kullanır.
Yemeği bu kitaptaki tarife göre
hazırlayın.
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Domuz Eti Rosto
Dana eti rosto
Et kavurma
Av Eti Rosto
Kuzu eti rosto
Tavuk, bütün
Hindi, bütün
TÜRKÇE 17
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Ağırlıkölçer
Ördek, bütün
Kaz, bütün
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Yemekölçer
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Rozbif
İskandinav Bifteği
Fileto - Av Eti
Kuzu Pirzola, orta
Şu fonksiyon ile hazırlanan yemekler:
Otomatik Yemekölçer
Kümes Hayvanı, kemikli
Bütün Balık
Kategoriler
Yardımlı Pişirme menüsünde yemekler
birkaç kategoriye ayrılmıştır:
Kuzu/Dana
Sığır Eti/Av Eti/Kuzu Eti
Kümes Hayvanı
Balık
Kek
Pizza/Turta/Ekmek
Güveçler/Gratenler
Hazır Yemek
Tarifler - Kuzu/Dana
Domuz Eti Rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su ya
da başka bir sıvı ekleyin; alt taraf 20 - 40
mm derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30
dakika sonra eti çevirin.
Raf konumu: 1
Sırt bölgesi - Kuzu Eti
Ayarlar:
Otomatik yemekölçer, iç sıcaklık 75 °C.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin, yemekölçeri
takın ve ateşe dayanıklı fırın kabına
yerleştirin.
Raf konumu: 1
Kuzu İncik
Malzemeler:
1 parça kuzu incik; 0,8 - 1,2 kg
2 çorba kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış
mantar (280 gr)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
su
Yöntem:
Kuzu inciğin derisini alın. Yağı, tuzu, biberi
ve fesleğeni karıştırın ve kuzu incik üzerine
serpin. Kuzu inciği bir kızartma kabına alın
ve üzerine mantar serpin. Çorbalık sebzeleri
ve suyu ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm
derinlikte kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika
sonra rostoyu çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE 18
Kuzu Kolu
Malzemeler:
1,5 kg kuzu omzu, derisi alınmamış
tuz
karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr ince dilimlenmiş kereviz
1 pırasa, dilimlenmiş
1 küçük kutu ince doğranmış domates
(400 gr)
250 ml taze krema
2 diş sarımsak, soyulmuş ve dövülmüş
taze biberiye ve kekik
Yöntem:
Keskin bir bıçakla deride baklava şeklinde
kesikler oluşturun. Tuz ve karabiberle
terbiye edin ve bir kızartma tavasında
zeytinyağıyla her tarafını kızarttıktan sonra
çıkarın. Kereviz ve pırasayı bir pişirme
tepsisinde çok az yağla pembeleştirin, daha
sonra domatesi, kremayı, sarımsak dişlerini,
biberiyeyi ve kekiği ekleyin, karıştırın ve eti
en üste koyun. Cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 130 dakika
Raf konumu: 1
Dana eti rosto
Ayarlar:
Otomatik ağırlıkölçer. Ağırlık için aralık
ayarı 1000 ile 3000 gr arasında.
Yöntem:
Eti baharatlarla terbiye edin ve ısıya
dayanıklı bir fırın kabına yerleştirin. Su veya
başka bir sıvı ekleyin; dip kısmının derinliği
10 - 20 mm olmalıdır. Üzerini kapatın.
Raf konumu: 1
Dana Ayağı
Malzemeler:
1 parça dana ayağı; 1,5 - 2 kg
4 dilim pişmiş jambon
2 yemek kaşığı yağ
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı biber
1/2 çay kaşığı fesleğen
1 adet küçük kalıplar haline doğranmış
mantar (280 g)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
su
Yöntem:
Dana ayağının çevresine uzunlamasına 8
kesik atın. Pişmiş jambonu dört dilim halinde
kesin ve kesiklerin içine yerleştirin. Yağı,
tuzu, biberi ve fesleğeni karıştırın ve dana
ayağı üzerine serpin. Dana ayağını bir
pişirme kabına alın ve üzerine mantar
serpin. Dana ayağına çorbalık sebzeleri ve
suyu ekleyin. Alt taraf 10 - 15 mm derinlikte
kaplanmalıdır. Yaklaşık 30 dakika sonra eti
çevirin.
Cihazın içindeki süre: 160 dakika
Raf konumu: 1
Türlü
Malzemeler:
Kızartmak için 4 yemek kaşığı tereyağı
4 parça dana incik, yaklaşık 3 - 4 cm
kalınlığında (kemiğe dik kesilmiş)
4 orta boy havuç, küçük küpler halinde
kesilmiş
4 baş kereviz, küçük küpler halinde
kesilmiş
1 kg olgun domates; kabukları soyulmuş,
ikiye bölünmüş, çekirdekleri çıkarılmış ve
küpler halinde kesilmiş
1 demet maydanoz, yıkanmış ve kalın
doğranmış
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un, kaplama için
6 yemek kaşığı zeytinyağı
250 ml beyaz şarap
250 ml et suyu
3 orta boy soğan, kabukları soyulmuş ve
ince doğranmış
3 diş sarımsak, soyulmuş ve ince
dilimlenmiş
1/2 çay kaşığı kekik ve mercanköşk
TÜRKÇE
19
2 defne yaprağı
2 diş sarımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber
Yöntem:
4 çorba kaşığı tereyağını bir kızartma
kabında eritin ve sebzeleri içinde soteleyin.
Sebzeleri kabın dışına alın.
Dana incik dilimlerini yıkayın, kurutun,
baharatlayın ve unla kaplayın. Kalan unu
atın. Zeytinyağını kızdırın ve dilimleri altın
sarısı olana kadar orta ısıda pişirin. Eti
dışarı alın ve kalan zeytinyağını kaptan
dışarı dökün.
250 ml şarap ile kızartma tepsisindeki et
sularını karıştırın, bir tencereye koyun ve
kısık ateşte bir süre kaynatın. 250 ml et
suyunu, maydanozu, kekiği, mercanköşkü ve
küp şeklinde doğranmış domatesi ekleyin.
Tuz ve karabiberle terbiye edin. Sonra
tekrar kaynamaya alın.
Sebzeleri rosto kabına alın; en üste eti
koyun ve üzerine sosu dökün. Kızartma
kabını bir kapakla kapatın ve cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 120 dakika
Raf konumu: 1
Doldurulmuş Dana Kaburgası
Malzemeler:
1 dilim ekmek
1 yumurta
200 gr kıyma
tuz, karabiber
1 doğranmış soğan
maydanoz, doğranmış
1 kg dana kaburga (dolma için hazır
kesilmiş)
çorbalık sebzeler (havuç, pırasa, kereviz,
maydanoz)
50 gr pastırma
250 ml su
Yöntem:
Ekmeği suya batırın ve sonra suyunu sıkın.
Ardından yumurta, kıyma, tuz, biber,
doğranmış soğan ve maydanozla karıştırın.
Dana kaburgayı (dolma için hazır kesilmiş
olarak) baharatlandırın ve dolma
malzemesini kesikten yerleştirin. Ardından
kesiği dikin.
Dana kaburgayı bir rosto kabına alın,
çorbalık sebzeleri, pastırmayı ve suyu
ekleyin. Yaklaşık 30 dakika sonra çevirin.
Cihazın içindeki süre: 100 dakika
Raf konumu: 1
Rosto
Malzemeler:
2 kuru ekmek dilimi
1 soğan
3 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
750 gr kıyma (kuzu ve sığır eti karışımı)
2 yumurta
tuz, karabiber ve kırmızı biber
100 gr dilimlenmiş pastırma
Yöntem:
Kuru ekmekleri suya batırın ve ardından
suyunu sıkın. Soğanı soyun ve ince
doğrayın, ardından biraz soteleyin ve
doğranmış maydanoz ekleyin.
Kıymayı, yumurtaları, suyu sıkılmış ekmekleri
ve soğanı karıştırın. Tuz, karabiber ve
kırmızı biberle terbiye edin, bir fırın kabına
alın ve üzerini pastırma dilimleriyle örtün.
Çok az su ekleyip cihaza verin.
Cihazın içindeki süre: 70 dakika
Raf konumu: 1
TÜRKÇE
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

IKEA KULINARISK Recipe book

Tip
Recipe book